[]

eğitim bir oyalamaca mı ?

Son zamanlarda çok iyi okulları bitirip sürünen,iyi para kazanamayan bir sürü adam gördüm.Açıkçası türkiyede eğitim hayatı biraz oyalamaca üzerine kurulu ..Çünkü okuldan mezun olunca iş bulmak tamamen refarans odaklı (yüzde 70 80 )

Bu nedenle eğitim hayatı sanki bir kandırmaca,hayal satma gibi bir şey haline geldi .Haksız mıyım ?


 
aynen öyle. özel okullar falan artık spor aktivitelerini afişe etmeye, reklamlarda kullanmaya başladılar. dersaneler zaten yıllarca onun reklamını yaptı. şimdi o dersaneye ya da o özel okula giden herkes mi en birinci olacak? e hayır tabii ki. iteleyebildiğine iteliyorlar işte.

geçen ofiste biri istanbul international school'a yollayacağım bizim çocuğu dedi, hiç ismini duymadığım bir yerdi. ama sitesine falan baktım, baya da iyiye benziyor. reklam yapmayan okulu tercih etmek lazım, gerçekçi öğretim verir diye düşünüyorum.
  • ebonni eth atc  (15.10.16 20:08:41 ~ 20:09:27) 
Bence değil. Aziz Sancar İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi mezunu. Bu adamın tıbba karşı bilimsel bir bakış açısı kazanmasında Türkiye'nin de payı var. Türkiye genelinde bu işi yapan az okul olduğu gibi, dünyada da sayılı üniversiteler gerçek atılımlar yapabiliyorlar. Olay tamamen kişide bitiyor.


  • dissendium  (15.10.16 20:11:32) 
@diss senin dediğin bölüm tıp .Genel bir değerlendirme yaptım..Pskoloji ,Hukuk ,Mühendislik bitirip işsiz güçsüz gezen çok ..


  • sorunvar  (15.10.16 20:12:42) 
tüm önerme yanlış aslında.

iş bulmak tamamen referans odaklı değil, benim gördüğüm her iyi yetişmiş, öğrenciliği öğrencilik gibi geçirmiş zeki, çalışkan her adam okul bitmeden iş buldu ya da sadece kendi istemediği için çalışmadı. istisnası bile yoktur o derece.

tam tersi kalifiye insan yok. millet tırt bir şekilde hukuk bitiriyor mesela, sırf sınav geçmiş adam zaten, dolayısı ile iş bulamıyor. ya da dandik hakettiği işleri bulabiliyor ancak.

adam ted, tedx izleye izleye öyle olacağını sanıyor, oysaki o sırada gerçekliği kaybediyor.

eğitim aldatmaca haline gelmedi, ulaşılabilir hale geldi, insanlarda eğitimi eğitim olmaktan çıkarıp bir kağıt parçası haline çevirdiler.

örn, boğaziçi belkide 70, 80 lerde bir senede toplam 400 mezun verirken bu adamların hepsi istekli akıllı ve çalışkandı, şimdi yine o 400 kişi aynı ama geri kalanı sırf isimden iş bulabileceğini sanıyor.

bunun yanında üniversite iş buldurtmaz, akademisyen yetiştirir, iş bulma vasfı yüklemeye çalışıyorlar garip şekilde...
  • kurnaz  (15.10.16 20:14:34 ~ 20:15:13) 
@sorunvar, tıbbın özelliği ne? Tıp bitiren her insan sanki default olarak bilim insanı mı oluyor? Mühendislik için konuşacak olursam öğrenciler bölümlerine karşı çok ilgisiz. Hiçbiri merak duymuyor gelecekteki mesleğine. Bu adama kim, niye iş versin? O zaman tüm ülkedeki tüm okulları kapatıp gidelim. Bu böyle bir şey değil. Dediğin şeyi özel üniversiteler yapıyor. Devlet üniversitelerinde kimsenin hayal sattığı yok. Yılın ilk dersinde tüm sınıfa açıkça şunları şunları öğrenmezseniz bu dersten geçemezsiniz diyen hocaları hepimiz tanıyoruz.

Edit: Üniversite akademisyen falan da yetiştirmez. Yine bölüm başka meslek başka gibi saçma tartışmalara girmeyelim.
  • dissendium  (15.10.16 20:17:38 ~ 20:19:51) 
Kimse bi seyde uzmanlasmaya calismiyor. Kostur kostur sertifika diploma alma pesinde.


  • wishmaythşngs  (15.10.16 20:18:25) 
politik sebeplerle eğitim işinin içinin boşaltıldığı doğru. ülkede 10 tane işinin ehli hoca varken sen bunların 7'sini muhalefet korkusuyla paket yapar ve oy kaygısıyla açtığın 30 yeni üniversiteye işbilmez hırtoları sırf seninle aynı kafadalar diye koyarsan, genel kalite elbette ki düşer. yalnız bu demek değil ki okulu veya sistemi suçlayıp sıyrılabiliriz.

bunu da çok sık söylüyom galiba ama ben yabancı dil öğrencisiyim. bizde titr veya sıfat yoktur. mezun olunca tercüman da olursun, "ingilizce bilen adam" da olursun. büyük ölçüde sana kalmış yapabileceğinin sınırı. atıyorum mühendislik okuyan adamın bildiği iş mühendisliktir, çıktığında ona mühendis dersin di mi? e latin dili edebiyatı okuyan adama ne diycen, ne iş vericen ki? benim şu anki rusça hocam para basıyor. öte yandan rusça mezunu olup bim'de kasiyerlik yapan adam da tanıyorum. demek istediğim şu: önemli olan biraz da senin kendini istediğin alana doğru yontabilmen. antep'te işletme okuyup, haftanın 4 günü arkadaş imzasıyla ders geçip sığır siki gibi üniversite hayatı yaşarsan evet muhtemelen iş bulamazsın. okulun imkânları çok iyi, hocaları mükemmel olsa da yapamazsın. çünkü işverenin istediği bir adam değilsin, çünkü eğitimini aldığın şeyin belki yarısından fazlasını bilmiyorsun. teorik bilgisi olmayan adama bi de kalkıp iş mi verecekler?

bi de türkiye'de üniversite iş bulmak içindir anlayışı var ne yazık ki. bazı okullar ve bazı bölümler iş bulmak içinken çoğu öyle değildir. yine dil örneği üzerinden gideyim. abi leh dili ve edebiyatı okuyan adamın ne gibi bi iş beklentisi olabilir ya da olmalı sence? mezun olunca varşova valisi mi olacak yani nedir leh dili amk? üniversitede leh dili edebiyatı okumak seni varşova valisi yapmaz ama varşova valisiyle tanışmanı, o adamdan ders almanı, o çevreden insanlarla muhatap olmanı sağlar. üniversite çoğu bölümde temeldir. üzerine ne koyacağın sana bağlıdır. evet çok iyi okullardan mezun olup boş gezen adamlar var ama öte yandan benim eniştem niğde'de mi ne okudu, şu an para basıyor. %100 eminim ki bir kuruş haram yememiştir ayrıca, çok delikanlı ve düzgün bir adamdır. yanlarında da kaldım lisedeyken, kendim gördüm adamın saçlarının nasıl döküldüğünü.

o açıdan yani eğitim oyalamaca da diyebilirsin, değil de diyebilirsin. eninde sonunda iş sana düşüyor. haftada 2 gün okula giderek mezun olmuş, çalışarak tek bir kuruş kazanmamış, eğitimini aldığı konu hakkında bilgisi olmayan mal adama kimse diploması var diye iş vermez. öte yandan aynı özelliklere sahip iki kişi diploması olduğu için bir adım öne geçebilir. bunları sen kendine göre değerlendireceksin.
  • der meister  (15.10.16 20:31:35) 
Genclerin aktif olabilecegi en guzel zamanlarinda siniflara dolduruluyor olmasi enerjinin kanalize edilmesi ve sondurulmesi ile.alakali bence
Bir de egitimin insanlara ne yaptigini gormek.icin harrison bergeron u okuyalim.

  • thewizardofearthsea  (15.10.16 23:39:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.