[]

Abdest almak tiskindirici birşey değil mi?

Demin caminin önünden geçerken baktım.

adam otumuş ellerini kulaklarına sokuyo, burnunu sümkürüyo, çoraplarını çıkarıp ayak parmaklarını yıkıyı, ayak parmak arasına ellerini sokup bişiler bişiler yapıyo.

yaw midem bulandı yeminle. size de iğrenç gelmiyor mu bu abdest alma olayı. tiskindim resmen yaa.

edit: olum ben sabah uyanınca duş alıyorum işe gidiyorum, akşam eve glincede duş alıp temiz ütümle oturuyorum. banyo da sabun, şampuan falan duş alıp çıkıyoruz. herif kulaklarını, burnunu, ayak parmak arasını elleyip kalkıyo. ne sabun ne bişi. büyük harflerle yazatım, abdestçiler sadece SU ile yapıyor bu işlei SU.

edit2; birisi de demiş bazı camiilerde herkesin kullandığı ORTAK sabun falan var... yuhh lan.

 
aslında temizlik olayı. başkasını izlemek iğrenç ama kendin yaparken iyi.
dinsizsporluyum.

  • nigeo  (15.10.16 13:16:32) 
o adamın o işi günde 5 kez yaptığını düşün bir de. çoğu insan dışarıdan eve gelince bile yıkamıyor elini ayağını..


  • Aman Sen de  (15.10.16 13:19:02) 
Başka nasıl olacak? Siz kendinizi nasıl temizliyorsunuz


  • eski sozluk  (15.10.16 13:20:07) 
@öyle yapcaksa hiç yapmasın. biz o işleri banyo da yapıyoruz. sabah çıkarken duş alıyorum. bir de akşam eve girerken duş alıp temiz elbiselerle evimde oturuyorum. bu ne ya. çok iğrenç birşey.


  • denizaya  (15.10.16 13:21:19) 
Normalde temizlik de böyle bi şey zaten yani biz de en nihayetinde kedi gibi kendimizi yalamıyoruz temizlenirken.


  • angelus  (15.10.16 13:23:31) 
@hasta mısınız. banyo da sabun, şampuan falan duş alıp çıkıyoruz. herif kulaklarını, burnunu, ayak parmak arasını elleyip kalkıyo. ne sabun ne bişi. bi daha dincilerle tokalaşmam bile. iğrenç ya.


  • denizaya  (15.10.16 13:24:27) 
Ben olayın sadece suyla yapılmaya çalışılmasını tiksinç buluyorum. Kulağımın arkasını falan ellesem hayatta ellerimi sabunlamadan duramam. Duru su vücudun sürekli salgıladığı yağı arındırmaz ki? 600 yılından kalma âdet böyle oluyor işte. Osurunca, küfredince abdest bozuluyormuş. Ne alaka? Götünü mü yıkadın ki yeniden abdest almış oluyorsun? Amaan neyse.


  • yirmisantim  (15.10.16 13:25:11) 
iğrenç bişey, bi de sağı solu ıslatıyorlar lavaboda.


  • confessions of an adman  (15.10.16 13:25:24) 
Adamın temiz olmamasını abdeste bağlanan komik olmuş..


  • redeath  (15.10.16 13:26:20) 
Ayaklarını umumi yerlerde lavaboda yıkayanlar var iğrenç. Bir de bence abdest alma kısmı değilse de dışarıda bunun yapılması kötü bence, bir topluluk herkes ayakkabısını çıkarıyor, yıkyıor, sonra ıslak ayaklarıyla o ayakkabıları giyiyor mu üstüne mi basıyor, kaç kişi yanyana, temizlikten başka her şeye benziyor bence.


  • hair freak  (15.10.16 13:27:40) 
Ben de halka açık lavabolarda ayak yıkayanlardan tiksniyorum. Avm'lerde bile yapıyorlar bunu. Abdesti avm'de alıyorlar amk. Genel olarak abdest almak cidden açık alanda sümkürmek, kulak yıkamak oldukça itici bir sahneye sebebiyet veriyor ama adamın yaptığın şey temizlenmek. Camiide yapıyorsa bence sorun yok çünkü camiinin amacı o.


  • cemallamec  (15.10.16 13:35:10) 
TemiZligin amacina uygun iste, nasil barisi dusmaninla yaparsan, temizlik icin de pisliklerden kurtulman gerek di mi


  • baldur2  (15.10.16 13:35:12) 
dinlerle zerre alakam yok, inanmam etmem ama az çok bilirim. ailem muhafazakar. en başta o insanların her gün veya sabah akşam duş almadığını nereden biliyorsun? bu olayı senin aldığın duşa ek olarak yapmadığını? sadece abdest alarak hayatlarını sürdürmüyorlar. abdest dinde temizlik için farz olan bişey. namaz kılarken vücutta pislik olmaması için. ve farkındaysan duş dışında, gün içinde açıkta kalan veya en çok kirlenebilecek yerler yıkanıyor abdestte. nasıl pislik olarak düşünebilirsiniz bunu cidden aklım almadı. yapılan işin görüntüsü hoş gelmeyebilir, sonuçta kimse seni de duşta koltuk altını yıkarken görmek istemez ama bunu pislik olarak algılamak bambaşka..

çıkar dersin ki insanlar abdest almak için evine ayrı lavabo yaptırsın, camilerin şadırvanları kapatılsın dışarıdan görünmesin hatta herkese ayrı abdest alanı yapılsın anlarım ama bunu anlamam mümkün değil.
  • jonestown  (15.10.16 13:39:05) 
Soruyu soran arkadaş keşke yaş da yazsaydın gerçekten merak ettim. Farklılıklara saygı kavramını benimsemeniz gerektiğini düşünüyorum en başta. Bu bir dinin gereği, yaparlar bunu, normal bir davranış bu. Çoğu şadırvanda da sabun olur, isteyen işi bitince elini sabunlayabilir de. Bunun bir din olması da gerekmiyor, farklı kültürlerin de çok farklı adetleri olabiliyor.

Homofobiksinizdir de siz şimdi, "ayy kız kıza öpüşenler var ne iğğreennç, tiksindim resmennn" diye bir başlık da açarsınız ilerde. Dur hatta bakmadım belki açmışsınızdır bile...
  • Aman Sen de  (15.10.16 13:52:39) 
Jonestown +1


  • kuehles blondes  (15.10.16 14:03:47) 
ahaha tokalaşmayacakmış dincilerle. canım kıyamam.

sen o zaman ne otobüse bin, ne metroya, ne eline para al ne de kıyafet dene. sabunsuz mabunsuz günde 5 kere abdest alanlar olduğu için oturup şükretmen lazım. bende inançsızım ama islamın en pozitif tarafıdır heralde. abdest olmasa çok daha beteri olurdu emin ol.
  • format c  (15.10.16 14:06:23) 
Abdest almaya alışkın bünyelerin sabun veya herhangi bir dezenfektana ihtiyacı olmaz. Zaten temizdir. Ayaklarının parmak aralarına kadar temizdir evet. Çünkü abdestin sadece suyla temas etmek demek olmadığını ama suyla muhakkak temas etmek gerektiğini bilirler. Herkes o anki durumuna göre "temizlenir". Temizlenilecek şekilde hareket edilir, o hareketlerin asgarisi de abdesttir. Sana iğrenç gelebilir ama bunlar hiç de iğrenç değildir.


  • yaren  (15.10.16 14:08:50) 
tiksindirici değil. izlemek zorunda mısın?

çorabını, atletini ve kilodunu bile en az haftada 1 değişen insanları, deodorant nedir bilmeyen, metrobüslerde ağır bir şekilde kokan insanları düşünürsek şu "tiksinç" dediğin şey "hiç yoktan iyidir" bile.

abdestin ne zaman ortaya çıktığını düşünmek gerekiyor biraz da. ve nerede. dinler ister gerçekten gökten gelsin, isterse de insan icadı olsun, içinde güzel şeyler de barındırır. temizliğe güdülemek de bunlardan birisidir. her dinin "aklın yolu birdir" mottosuyla yollarının kesişeceği ortak güzel noktalar vardır. tek bir adamdan koca dinin temizlik ritüelini tanımlaman da komik olmuş. hepsi bunları yaptıktan sonra "ellerini yıkamadan kalkmıyor." mesela namaz da yerine göre gereksiz bulunabilir ama başka bir bakış açısıyla o bir egzersizdir. egzersizler bedeni adam etmek içindir. sağlam kafa sağlam vücutta bulunur şeysiyle alakalıdır. uzakdoğuda bile meditasyon eğitimleri önce bedenin gerçek oturma düzenini kazanmasına teşvik etmek içindir mesela. bu işler beden ve ruhun ortak gelişmesiyle ilerliyor. yani eve kapanıp kukuman kuşu gibi düşünmekle olmuyor. bedeni uygun bir kap haline getireceksiniz ki sonra o kabın içine uygun "şey" dolabilsin. gibi.
  • matrix  (15.10.16 14:37:52) 
bunların sadece suyla yapılıyor oluşu bana da oldum olası ' temizlik sağlamadığını' düşündürür. birçoğu abdest aldıktan sonra ellerini bile yikamiyor sabunla.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (15.10.16 15:02:52) 
Klinik bir İslamofobsun.

Türkiye toplumu gerçekten pis buna diyecek söz yok. Evvela bugün Türkiye'de yaşayan topluma Türk demiyorum ben. Karman çorman bir şey.

Şadırvanlar 500 yıl öncesinin teknolojisine göre gayet obsesif Kompulsif bir titizlik anlayışı ile tasarlanmış mimari eserler/ temizlik araçları.
Dairesel ya da kare örneğin, başkasından üzerine su sıçraması falan imkansız. Bugün en şekilli otelin umumi tuvaletine giren öküz herif yan lavabodan sana su sıçratabiliyor.

Pakistanda falan millet ortak havuz suyu ile abdest alıyor. Onlar da Müslüman. Çeşme yapıp şadırvan tasarlayan Türkler de Müslüman. Müslüman Türklerin yaşadığı bir toplumda yaşasak bugün şadırvanlar daha farklı olabilirdi. Allah su duru olmak zorunda diyor mu bilmiyorum. Sonuçta her uzuv üç kere yıkanıyor. İlk suyu sabunlu diğer iki suyu duru veren şadırvanlar tasarlanabilirdi. Sensör kullanılıp israfın önüne geçilebilirdi. Fakat ahlak ve Türklük bu toplumu asırlardır gıdım gıdım terk etmekte. Ayrıca aşırı titizlik de manevi açıdan kibir sayılacağından pek doğru olmayabilir.

Sonuçta bu dünyaya bir vajinadan itile kakıla kan ve başka vücut sıvılarına bulanmış olarak geliyor, ölü canlı artıkları dışkı ve mineral karışımı olan toprağa konarak da gidiyoruz. Tevazu İslam'ın en temel ahlaki değerlerinden birisidir.


Fakat şu bir gerçek ki bugün Türkiye toplumu alabildiğine pis. Geçen burada birisi sinemada sevgilisiyle yaptıklarını anlatıyordu. Artık metro muavinş gibi koltuğa mı attırdı kolçağa mı sürttürdü ellerini baş yaslanan yere mi sildi Allah bilir.
Gerçekten otobüste metroda bir yere tutunmadan gideceğim diye baldırlarım he man gibi oldu. Tab gıda hariç neredeyse hiç yemek yemiyorum dışarıda. Ortalık potansiyel metro muavini kaynıyor.

Maddi imkansızlıklar bir yandan Türk toplumundaki yozlaşma diğer yandan 500 yıl önce yaşamış Müslüman Türklerin bıraktığı ve sahip çıkılamayan şadırvan mirası pek çok Müslüman ülkeden daha titiz şartlar sağlıyor. O beğenmediğin Müslüman'ın da senin gibi sabah duşta sabun ile yıkanmış olduğunu buna ek olarak gün boyu ortalama beş kere daha uzuvlarını yıkıyor olduğunu düşünmüyorsun. Aksini düşünüyorsun.

Bir anti-akplisin.


Hayır bir akp karşıtı değil. Antimadde gibi.
  • Batuhanolabilir  (15.10.16 15:03:42 ~ 15:18:21) 
çoğunluğun aksine sana katılıyorum. bu kadar karşı çıkan insan olduğunu görmek şaşırttı. sadece suyla neyin temizliği bu arkadaşlar? sabunsuz neyi temizleyebiliriz? isterse beş değil on beş defa su sürsün ensesine, bu neyi değiştirir? burada bu güruhu aklamaya çalışanlar bile bu insanların büyük bir kısmının sabah akşam duş almadığını biliyor bence. aynı adamlar kokmadıkça gömlek değiştirmiyorlar. ayaklarına şap şap su sürüp aynı çorabı aynı kundurayı giyiyorlar. kaldı ki bunu bir de lavaboda yapan var. her yer su içinde, sanki boru patlamış. dışarıda en azından kafamı çevirip gidiyorum ama evimde olunca ıslanmış lavabo kenarı ve zemini küfrede küfrede temizliyorum. mümkün olsaydı bu insanlarla aynı havayı bile solumazdım. medeniyetsizler.


  • ruhen hastayim ben  (15.10.16 15:08:31) 
Bugun camilerde umumi yerlerde abdest almanin temizlik getirdigini dusunenler:

Abdest orijinalinde pislik icinde olan bir toplumun o gunku hayat sartlarinda cok daha temiz olmalari icin bir firsat sunmustur. Bugun sehirde bu islemi sallabas ayni sekilde yapmanin sizi daha temiz yapiyor olmasi fikri ise bilimsel degildir, akla mantiga sigmaz. Bugun sehirde yasayan biri camide aldigi abdest sonrasi oradan daha pis olarak kalkiyor bunun savunulacak mantikli bir yani yok. Insanlarin patojenlerini birbirleriyle paylastiklari bir yer haline geliyor umumi abdest yerleri. Ve sizi toplum icin yasamda hastaliklariniz konusunda daha bulasici hale getiriyor. Musluk falan kullaniyorsaniz ellediginiz icin daha fazla hastalik kapma ihtimaliniz de artiyor.

Uzerinizdeki patojenlerden kurtulmak (yani daha temiz olmak) istiyorsaniz yikadiginiz yerlerdeki yağı cozecek bir sey kullanmaniz lazim. Su tek basina ise yaramaz. Uzerinizde ne pislik varsa oraniza buraniza yayarsiniz sadece. Eger kendi evinizde yapiyor olsaniz bir tik daha temiz olabilirdiniz (cunku sizin mikroorganizmalariniz zaten her yerde) ama umumi bir yerde yaptiginizda baskalariyla patojenleri paylasiyorsunuz bu kadar basit. Elinizi ayaginiza falan surup, burnunuze su cekip sumkurup elinizi SABUNLA yikamadiginizda herhangi bir hastaliginiz varsa daha bulasici bir hale geliyorsunuz. HAstalaninca doktora gidiyorsunuz degil mi? Ha gidin o doktorlariniza sorun. Ben elimle burnumu sumkurup elimi sabunla yikamazsam daha bulasici olur muyum olmaz miyim deyin.

Daha temiz oldugunuzu saniyorsaniz bu cahillikten geliyor. Evet, bundan 1500 yil once arabistanda yasiyor olsaydiniz, umumi olarak aldiginiz abdest sizi ortalama bir insandan daha temiz yapabilirdi. Bugun bir sehirde camii de aldiginiz abdest sizi ortalama bir insandan daha kirli hale getiriyor. Sartlar farkli yani. Ama siz ayni seyi ezberden yapmaya devam ediyorsunuz.

Islamda boyle bir adet var diye yapiyoruz deyin. Daha temiz olmak icin yapiyoruz demeyin. Daha temiz olmuyorsunuz. O zaman kabul.

Tipki, "orucu fakirin halinden anlamak icin tutuyoruz" deyip aksama iftar ziyafetlerine gitmeniz gibi. Onu da farz oldugu icin gelenek oldugu icin yapiyorsunuz. Baska bir kulp takmayin iste gerek yok. Hangi fakir ac kalip aksama dostlariyla ailesiyle ziyafet cekiyormus? Ayni hesap iste.
  • robokot  (15.10.16 15:29:38 ~ 15:47:18) 
@godoşu beklerken

Halkın o kadar temiz olduğunu söylemedik. Abdest almayı konuşuyoruz. Abdest almanın iğrenç olup olmadığını.

Halk temiz olaydı emin ol bu kadar rezil hallerde olmazdık. Yollardaki o dinlenme tesislerinin halini ben biliyorum. Batısı ayrı doğusu apayrı...

Fakat hem islamiyette israfın haram olması ve suya ayrıca hassasiyet gösterilmesi var hem de abdestin sadece vakit namazları için değil gusül abdesti şekli de var, ayrıca namaz gibi abdestin de bir iç anlamı, derinlemesine düşünüp çok etraflıca irdelenmesi gereken yönleri var. Mesela camiye soğan sarımsak gibi kötü kokan şeyler yiyerek gelinmez, bizzat hz. Peygamberin uygulamasıdır, buradan anlıyoruz ki toplum içinde insanlara rahatsızlık verecek her türlü uygulamadan kaçınılır. Abdest temizliğin asgari noktasıdır, isteyen daha fazlasını da yapar, ama amacı doğru belirlemek gerekir. Abdest almış denmesi için değil, temizlenmek için abdest alınmalı yani. Sorun zihniyettedir, uygulamalar zihniyetlerden ötürü kötüleşir veya iyileşir.
  • yaren  (15.10.16 16:03:00) 
kanmucuk, zaten umumi tuvaletin igrenc bir tecrube oldugu konusunda herkes hemfikir. burada muslumanlarin iddiasi (umumi bir yerde alinan) abdestin onlari daha temiz yaptigi. yukarida yazdigim gerekcelerden tabii ki bu dogru degil (bundan 1500 yil once arabistanda dogruydu, bugun sehirde degil). Bugun umuma acik bir yerde oranizi buranizi sabunsuz yikiyor sumkuruyor ediyorsaniz oradan daha kirli kalkiyorsunuz (sabun veya muadili bir sey kullanmiyorsaniz; yoksa kendi pisliginizi ve baskalarinin pisligini hacamat edip oraniza buraniza yayiyorsunuz sadece), bir hastaliginiz varsa daha bulasici oluyorsunuz ve orayi kullanan hasta kisilerden hastalik kapma riskinizi arttirmis oluyorsunuz. ha bu islamda sunnettir farzdir diye yapiyoruz derseniz problem yok ama daha temiz olmak icin yapiyoruz derseniz bu ahmaklik olur. cunku oyle olmuyorsunuz.


  • robokot  (15.10.16 16:48:34 ~ 17:16:55) 
Bir de ıslak ayağa kurulamadan çorap giyme olayı var, direkt mantar sebebi.


  • testis agrisi  (15.10.16 18:00:33) 
ek olarak abdestin çok da gerekmediğini unutmayın. hiç bir budist meditasyon öncesi girişmez böyle işe. yani ekstradan bir şeydir bu abdest şeysi. kişi yoksa zaten günlük duşu falan adına temiz olmayı içten genel bir istekle yapmalıdır. dini ona öyle emrediyor/öneriyor diye değil. "abdest ne kadar temizlik sağlar ki"cilere idi bu cevabım :)


  • matrix  (16.10.16 00:17:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.