[]

şirket aracı - satın mı alsak yoksa kiralasak mı? bir de ne alsak?

selam arkadaşlar,

geçen yıl kurduğum şirketim bu sene nihayet kara geçmeye başladı ve yıl sonundan önce bir araç almayı planlıyorum.

ancak; satın mı alsam yoksa uzun süreli mi kiralasam bilemedim.

satın alarak para bağlıyor olacağım ancak bankaya teminat olarak gösterip onu da kredi bedeli olarak kullanabileceğim.

kiralayarak ise bakım vs. gğibi işletme giderlerini üzerimden atıyor olacağım.

daha aklıma gelmeyen artı ve eskileri de vardı elbet.

ne yapmalı bu konuda?

ek olarak; ortalama 100bin tl gibi bir bütçe ayırmayı planlıyorum. sık ziyaret ettiğimiz şantiyelerimiz vs. var. dolayısıyla jeep renegade olabilir ama passat ya da mondeo da aklımdan geçmiyor değil. fikri olan?

ek: hali hazırda 2006 alfa romeo 156 var ve çok seviyorum ancak biraz ye kürküm ye kafasında olmamızdan biraz da gelir vergisinden düşmek amaçlı bir araç almayı kafaya koydum.

 
ne bileyim ben abi, şirket aracı dedin mi tepesine binen inen eksik olmaz, hor kullanılır. o bakımdan dedim


passat , audi a3 sedan, bunlar oldukça forslu araçlar. özellikle koyu renkli passat direk ciddiyet arabası.

illa jeep olsun diyorsan tavsiye etmem. servis mervis çok çok fena, volvo v40 cross country olabilir, infinity olabilir.
  • killerbee  (14.10.16 17:07:22 ~ 17:14:03) 
tek araba alacaksın anladıgım kadarı ile. o zaman satın al tek arabanın bakımı ıvırı zıvırı ugrastırmaz.


  • nobrans  (14.10.16 17:10:24) 
kiralarsan bakım vs işleri ile uğraşmazsın ayrıca iyi bir anlaşma ile güzel fiyatlar alabilirsin ödediğin kirayi da ve akaryakıtı gider gösterirsin
alırsan araca fatura alman lazım ki vergiden düşebilesin ayrıca yine akaryakıtı ve bakım masraflarını vergiden düşebilirsin.

  • gaspetizm  (14.10.16 17:13:42) 
kredi ile satın al krediyi de masraf gösterirsin üstüne vergiden de düşersin mis. 5 sene kullanacaksın ama o olayı var işte. kiralayınca canın sıkıldığında araba değiştir onun da avantajı o.


  • argent dawn  (14.10.16 17:19:56) 
araç tercihi söylemeye geldim. c-elysee veya 301
boşver diğer arabaları şantiyeye de gider, düz yolda da gider. hem de uygun fiyatları baya.

  • skyangel  (14.10.16 17:28:14) 
satın al.

arabaya ödediğin paranın yarısını ilk sene, geri kalanını da beş senede gider gösterirsin.
sigorta, akaryakıt, bakım, lastik, vb. giderleri de gider gösterirsin.

kiralayarak bakım vb. giderlerini üzerinden attığın falan yok. sadece tek faturada ödüyorsun. kiralama firması bakımları babasının hayrına mı yaptırıyor? dahası, kiralamada bakıma, muayeneye falan arcı hep kendin götüreceksin. yine sen uğraşacaksın, sadece bedeli sen kiralama firmasına kiralama firması da ilgili yere ödeyecek.

diğer yandan, kiralasan da satın da alsan aynı para cebinden çıkacak. sadece satın alırsan aracın ikinci eli sana kalacak. 3-4 sene sonra sıkışırsan arabayı 1 sene geç satma şansın olacak, ama kiralama firması iki ay ödemezsen arabayı alır götürür.

bilanço açısından, bir noktada 80* binlik araban ve 40 bin borcun olacak. sence hangi bilanço daha iyi?
  • babilbaligi  (14.10.16 17:31:54) 
Yıllık yapacağın km de önemli bence. Yılda 70-80 bin yapıyorsan kiralamak daha avantajlı çünkü 0 aldığın araba 3 sene sonra 200bin olduğunda satışta çok fazla değer kaybı yaşıyor. Şirket aracı olduğu için zaten en başta değerinin altında gidiyor bir de kaza falan olursa hem kasko fiyatların artacak hem de aracın değeri yine düşecek. Kasko/sigorta fiyatlarının dengesizliği de düşünülürse bence kirala.

Banka kredisine de faiz ödeyip kendini de zor sokma, Paran var ise de cebinde kalsın.

hem kiralama hem de satın almayı denemiş biri olarak yazdım.
  • gonulcelen87  (14.10.16 17:40:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.