[]

yemekhanede arta kalan yemekler- hayvanlar

öncelikle bunla alakalı uygulanmakta olan bir sistem var mı bilmiyorum.

üniversitenin yemekhanesinde ben bunu olabildiğince yapmaya calısıyorum. poşete, koliye vs artık yemekleri topluyorum ve hatrı sayılır miktarda cıkıyor. ki çok kısa bir süre yapmama rağmen. yani zaten bir sürü yemek atılıyor, elbette ki çıkacak.

mesela böyle bir sistem olsa, ben bunu yapmasam bile o yemekler bir yerde toplansa. ki çok basit bir şey, oraya ayrı bir kova koyulacak hayvanlar için insanlar da oraya dökecek kalan yemeklerini. böyle bir sürü çıkar. sokak hayvanları için belirli noktalar olusturup her gün oralara götürsek. bunu bir grup öğrenci yapabilir her gün. barınak için de bir görevli gelip bir kısmını alsa. oradaki hayvanlara kuru ekmek verildiğine dair haberleri görmüşsünüzdür.

böyle bakınca cok basit, işe yarar, işlevsel görünüyor. hatta bu işlem bence tüm yemekhanelerde yapılmalı, yani buna benzer bir şeyler. o yemeklere ihtiyacı olan bir sürü insan dahi varken çöp olmaları içimi acıtıyor.

bildiğiniz böyle bir sistem var mı?

bu söylediğime neler eklenebilir, nasıl daha güzel olur, napılabilir?

fikirlerinize açığım.

hatta birlikte bile bir şeyler yapabiliriz.

 
Zaten barınaklara gitmiyor mu o artık yemekler ya? Allah allah şüphelendim bak şimdi


  • glamdr1ng  (13.10.16 01:09:32) 
gittiğini düşünmüyorum. o çöplere her sey atılıyor. peçete, plastik şişe, ekmeğin poşeti vs. ki zaten yemekhanede çalışan kadınlar bazen gıcık oluyor öyle olsa ' biz zaten gönderiyoruz' falan derlerdi.

edit: tabii kimi yerlerde gönderiyorlardır.
  • yuvarlanantencereninkapagi  (13.10.16 01:12:15 ~ 01:20:30) 
Istanbul Universitesi yapiyordu sanki bunu bir ara, ugrasmistik biz yanlis hatirlamiyorsam. Hatta duyurular asilmisti galiba, kurdan atmayin tabldotlara diye. Yani su an tam hatirlamiyorum, bu dediklerimizi ya yapmistik ya da dusunmustuk. Bir de kurdan olayi tehlikeli diye bir barinak kabul etmemisti galiba. Valla hafizami zorladim da cikaramadim simdi ayrintilari, heralde bu isten ben sorumlu degilmisim.

Soyle, bu konuyu okulun ogrenci konseyiyle konusursaniz, rektorluk kanaliyla yapilir. Ozellikle kurdandan kacinmanin bir yolunu bulmak gerek. Atiyorum, yemekhane cikisina koyulur kurdanlar, boylece tabakta kalmaz. Baska boyle cozumler de bulunabilir. Cunku ozellikle sert cisimlere onlem alinmazsa kas yaparken goz cikarirsiniz. Denetlemenin veya kurdanlari ayristirmanin bir baska bir yolu yok malesef.
  • evrim halkasi  (13.10.16 01:21:24) 
keskulpesent işte ben bunun daha sistemik ve genele yayılmış bir hale gelmesini istiyorum.

yani düşünsene her yerde o yemekler çöp oluyor, hayvanlar içinse bir ziyafet.

böyle bir proje falan yapılabilir mi acaba.
  • yuvarlanantencereninkapagi  (13.10.16 01:22:06) 
yemekhanede kürdan zaten yok.

kulüp ve topluluk olaylarını da devredışı bırakmak zorundayız. burası ' öyle' bir üniversite değil. zaten dediğim gibi biz gönüllü olarak üzerimize düşeni yaparız, o problem değil.
  • yuvarlanantencereninkapagi  (13.10.16 01:24:05) 
Barınak gönüllüsüyüm. Böyle bir sistem yok. Bazı yemekhaneler bazı barınaklarla anlaşıp artıklarını veriyorlar, genelde büyük kurumsal yerler oluyor. Bazen de barınaklar kendi çabalarıyla tek tek dolaşıp yemek topluyorlar. Lakin barınaklar genelde şehir merkezinin dışında olduğundan her gün toplayıp getirmek noktasında lojistik sorun oluyor.

Memleketteki hiçbir sorunun çözülemeyeceğini düşünen biri olarak bu sorunun çözülmesine de ihtimal vermiyorum. Kaldı ki hayvan konusu sorunlar gündeminde ilk
500de bile değildir. Halihazırda barınaklara alınan hayvanları topluca öldüren bir sistemden bahsediyoruz. Bunları geçip üstüne bir de sistematik bir yardım sağlanacağını düşünmek dev ütopya.

Sen ancak kendi çabanla toplar toplar götürürsün. Yapabileceğin tek şey bu. Biz burada grup kurarız, herkes kendi yemekhanesinden toplar, buluşup barınaklara götürülür. İlk bir ay 20 kişi gelir, sonra 10, sonra 5, sonra şanslıysan kafa dengi 1 kişi kalır yanında yine kendi kendine uğraşırsın.

Çok pesimist bir cevap yazdım gibi geliyor belki ama realite bu. Biz kendi barınağımızı ayakta tutalım diye çok afedersin göt siktiriyoruz resmen. Kimsenin kendi vicdanını rahatlatmaktan öte bir kaygısı yok. Onu da üç beş kuruş yardımla, iki üç paket mama ile hallediyorlar; günün sonunda sen yine tek başına kalıyorsun.
  • buff  (13.10.16 01:24:29) 
evet fazlasıyla pesimist bir cevap oldu hakikaten.

barınaklarda sadece gönüllüler mi çalışıyor, yani zorunlu olarak orada çalışan ' belediye çalışanı' gibi birileri oluyor mu?

lojistik anlamda en azından burası için bir problem teşkil edeceğini düşünmüyorum, küçük bir şehir. ve etse bile aslında oradaki hayvanların yemek problemi halledilmiş oluyor, yani büyük bir iş halledilmiş oluyor öyle değil mi? aslında bu problem olmamalı. tabii istanbul için konusmuyorum.

ve bu sistemikleşse insanların keyfinden daha bagımsız bir hale gelebilir. yemekhanede yemegin o kovaya dökülmesi büyük bir iş ve ugras değil. o yemeğin alınması, götürülmesi asıl olay bu sanırım.

sistematik bir yardım beklemiyorum. bu sistematiği biz olusturup, bunu yapmak istemeyenler için bir iş ve zorunluluk haline getirelim diyorum.
  • yuvarlanantencereninkapagi  (13.10.16 01:33:37) 
Anadolu üniversitesinde çöpleri temizledikten sonra veriyorduk görevliye, kovaya döküyorlardı sonra. Yemekhane çevresinde onlarca köpek vardı. Barınağa verilmese de o köpeklerin doyurulduğu kesindi. Öğrencileri bilinçlendirme ile başlayabilirsin, rektörlükle falan konuş ama çok da bir şey bekleme. Ayrıca her yemeği hayvanlara vermek de çok faydalı bi olay değil


  • glamdr1ng  (13.10.16 01:34:25) 
Odtü'de pati dostları zaman zaman yemekhaneden ve diğer yemek mekanlarından toplayıp kampüs hayvanlarına dağıtıyorlar. Sen de kendi okulunuzda böyle bir girişim başlatabilirsin.
Sadece büyük destek bekleme; hatta yok vermiyoruz diyecek yemekhane çalışanlarına, buraları kirletiyorsunuz ayrıca kampüste hayvan istemiyoruz diyecek denyolara, rektörlükten vs gelecek uyarılara, yasaklara hazırlıklı ol.
Sistematikleşme konusunda deneyime dayanarak ne yazık ki pesimistim. Yine de denemekten zarar gelmez, hatta güzel olur.

Barınaklarda çalışan belediye çalışanları var tabi.
t24.com.tr

t24.com.tr

www.patiliyo.com

Ben bunları yazıyorum, yanlış anlaşılmasın. Biz halihazırda zaten ağzımıza sıçılsa da uğraşmaya devam eden kitledeniz. Elbette elinizden geleni yapın. Sadece mesele çok güllük gülistanlık, neşeli ve kolay değil onu bilmelisiniz.
  • buff  (13.10.16 01:40:23 ~ 01:47:39) 
Üniversitesine bağlı biraz ama benim eski okulumda olsa eminim kültür dairesini ikna edip bunun için bir topluluk kurabilirdik. Hazırda topluluk varsa keskulpesent+1
Hazırda topluluk yoksa, bununla ciddi ciddi uğraşacak 5-6 kişi daha bulup topluluk kurabilir ve üniversitenin desteğiyle daha programlı bir şeyler yapabilirsiniz.

Kürdan meselesi için de, yemekhanenin her yerine "yemek artıklarını hayvanlar için topluyoruz, lütfen kürdan peçete gibi şeyleri atmayın" ilanları asılabilir. (Eskişehir'de bir mekânın menüsünde var böyle bir uyarı, işe de yarıyor.)
  • kobuzchu kiz  (13.10.16 01:43:53 ~ 01:45:24) 
boğaziçi'ne bu sistemi yaptık biz. okulun barınağındaki hayvanlara gidiyor yemek artıkları ve tabii okul içerisindekilere. oradan da artanlar okulun tarlasına gidiyor işlenip gübre olmak için.


  • klassno  (13.10.16 01:45:47) 
kocaeli ünv hayvan ve doğa dostları kulübü yapıyor bunu. okulunuzda böyle bir kulüp vardır belki bi sorun, belki siz oluşturabilirsiniz


  • mutlusismankedi2015  (13.10.16 02:03:19) 
askerde belediye gelip alıyordu artık yemekleri hayvanlar için.

siz de bu tür kurumlar ile iletişime geçmelisiniz bence.
  • kemence  (13.10.16 04:29:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.