[]

Acil durum yeteneğiniz

Acil durumla karşı karşıya kalıp sorumluluk aldığınız oldu mu hiç? Böyle bir durumda müdaheleci misiniz yoksa yönlendirilen mi olursunuz. Ben birkaç örnek vereyim bu örnekleri değerlendirin, örnekleri çoğaltabilirsiniz...?

A. İlkyardım eğitimini, kalp masajını teorik olarak biliyorsunuz diyelim. Peki bunu uygulayabilir misiniz. İş başa düştüğünde(hayatta bir kez de olsa başınıza gelebilir, acil gelene kadar kalp masajı yapmazsanız ölecek bir hasta yatıyor kalp masajı yapabilir misiniz. yani becerebilir misiniz.
Ya da suda boğulan arkadaşınıza ilkyardım, ya da yılanın soktuğu arkadaşınız vs

B. Şu an bulunduğunuz yerde yangın çıktı. Duvardaki yangın söndürme tüpüyle ilişkiniz nolur? Onu ordan alıp kullanmayı biliyor musunuz.
C. Uçağa binince hava maskesi anlatılır hep. Böyle bir durum oluşursa yanınızdakine bakmadan ya da hostesleri ikinci kez dinlemeden başarıyla uygulayabilir misiniz.
D. Metrolarda acil durum çekeceği var. Bunu kullanabilir misiniz.

 
a- yapabilirim, yaptım.

b- eğitimini aldım ama hiç başıma gelmedi.

c- emin değilim ama diğerleri kadar sakin kalabileceğimi sanmıyorum.

d- kullanırım.

genel olarak kriz anlarında ortamın sakini ve yönlendireni ben oluyorum. 2 kez çok ciddi ölüm riski yaşadığım durum oldu ikisinde de sakindim. çevremde ya da benim de içinde olduğum bir ortamda bir risk varsa da müdahale eden ben oluyorum.
  • dahili meddah  (12.10.16 14:34:42) 
hepsi için konuşuyorum, ilk bir bocalarım ama sonra yapabilirim sanırım.


  • dedimmidemedimmi  (12.10.16 14:37:46) 
Acil durumlarda en önemli şey çevre güvenliğini sağlamak. Birinin durumu acilse kalp masajı yapamasam da gayet soğukkanlı bir şekilde ambulansı arayıp durumu açıklayabilirim. Yangın varsa elektriği kesmek gibi önemli şeyler aklıma gelir hemen.


  • dissendium  (12.10.16 14:40:42) 
Hepsi evet. Ama hiçbiri başıma gelmedi. Dağcılık ve scuba dalış gibi sporlarla uğraştığım için riskli ve tehlikeli durumlarda bulunduğum oldu ama hep soğukkanlıyım. Tabii başıma gerçekten gelirse ne yaparım bilmiyorum yine de.


  • peggy  (12.10.16 14:46:00) 
a- eğitimim var, hiç yapmadığım için heyecanlıyım ama o anın hararetiyle yapacağıma eminim
b- sıkıntı yok kullanırım
c- uçak çok başka bi ortam diğerlerinden daha fena ben binerken bile korkuyorum maske falan unuturum ağlar ağlar kalp krizinden ölürüm sanırım
d- acil durum olduğuna eminsem kullanırım
  • freya  (12.10.16 14:46:39) 
@
Daha çok o anki ruh halini değil de beceriyi sordum aslında, kendine güvenen biçok insan var ama seda sayana yapılan efsane ilkyardımdaki adam da mesela yaparım gayet diyordu :) teoriği hepimiz biliyoruz ama bu gibi durumlarla karşılaşıp da şunu yaptım hayatını kurtardım !! Tutmasaydım düşüyordu tarzı cevaplar pls ..

  • etki  (12.10.16 14:54:39 ~ 15:03:43) 
Hepsini yaparım. Paniklemem. Sorumluluk alıp aksiyona girerim. Bu yaz boğulan adama müdahaleye gittim ama benden tecrübeli iki doktor vardı onlara bıraktım CPR'ı, yakınlarını sakinleştirdim. Yoksa bikiniyle hayat kurtardı falan diye haberlerde görebilirdiniz. Babam statusa giden bir nöbet geçirdi, ben sakince ambulansı almaya gittim. Kedim camdan düştü, aşağı nasıl müdahale edeceğimi düşünerek gittim. Kardeşim kedi öldü mü diye ağlıyordu. Yakınlarımın kafa travması, bayılmaları, hipo-hiperglisemik komaları panik sebebi değil. O yüzden yapılacak bir şey varsa yaparım, herkes topu ötekine atarsa yandık.


  • Lim5  (12.10.16 15:28:02 ~ 15:30:03) 
Hayat kurtarma demeyeyim de, o zaman şu anımı anlatayım. Bir gün birine dalış eğitimi veriyorum sığ suda, 5-6mt arası. Suda denge çok önemlidir, bir anda yukarı çıkmaman veya dibe batmaman gerekiyor. Eğitim verdiğim kişi yeleğini fazla şişirdi ve yukarı doğru çıkmaya başladı, tam o sırada yaklaşan bir motor sesi duydum. Muhtemelen jet ski'ydi ve tam üzerimizden geçmek üzereydi. Eğitim alan dalıcı zaten yukarı çıktı çıkacak, panik yaptı çırpınmaya başladı, beni de sudaki akıntı bir anda yukarı doğru çekmeye başladı. O birkaç saniye içinde nasıl palet vurdum, nefes verdim bilmiyorum ama kendimi aşağı doğru itmeyi dalıcıyı da aşağı çekmeyi başardım. Gerizekalı tam üzerimizden geçti. Su yüzeyinde uyarı bayrağımız da vardı ancak öküz jet skici yüzünden öleyazdık.
Ha bir de dalışta mağarada sıkışma anım var ama çok uzun.
Böyle ufak tefek panik anları ile karşılaştım.
  • peggy  (12.10.16 16:24:06) 
abcd hepsini yaparım, her halta atlayan bi tipim var. panik falan da yapmıyorum. deli bi sorumluluk alma özelliğim var. bazen lanet olabiliyor ama.


  • jonestown  (12.10.16 16:29:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.