[]

Notları paylaşmama takıntısı

Üniversite ya da yüksek lisansta sizde de var mıydı? Geçen hafta derslerinin birinde bir kızla karşılaştık. Hem çalışıp hem yuksek lisans yapıyormuş, çoğu derse de gelemiyormuş. Benden bir iki şey rica etti. Sorun etmeden paylaştım whatsapptan. 'Çok teşekkür ederim, çoğu insan not konusunda takıntılı oluyor. Merak etme kimseyle paylasmam ya da kullanmam yazdıklarını. Sadece biraz bilgi sahibi olmak istedim' yazmış.

Aynı zamanda yeni bir lisans eğitimine de başladım. Orda da bir whatsapp grubu kurulmuş. Arada derse girmeyenler not istiyor. Kimseden tık yok. Ben de girdiğim derslerden ise eğer çekip gönderiyorum.

İnsanlarda hatta daha yeni üniversiteye başlayanlarda bile neden var bu takıntı? Sonuçta hocanın anlattığını not alıyorsun. Özel notlar çıkarıp onları paylasmiyorsun ki.

Siz ne düşünüyorsunuz? Notlarınızi paylaşır misiniz/ paylaşır miydiniz?

 
paylasmayanlarin hepsini sevmiyorum.

en acayibi, ögrenci gruplarina ögrenci/tutor sokup paylasimlari kaldirtan ögretim görevlileri. derse katilimi arttirmaya calisiyorlarmis.

öhm.
  • Silesius  (11.10.16 11:22:30 ~ 11:22:47) 
Olay o zaten. Aynı derse giriyorsun sen dersi dinleyip hocanın anlattığını not alıyorsun. Derse girmeyen yada girdiği halde dinlemeyen adam gelip senden not istiyor.

Şahsen beraber çalıştığım, not alıp verdiğim adamla paylaşırdım. Yancı tiplerle paylaşmazdım. (Not: Curve vardı)
  • zombi  (11.10.16 11:24:02) 
not tutarken aklına gelen bir şeyi daha yazmış olabilir, bu yüzden paylaşmak istemiyordur diye düşünürdüm. hak da verirdim açıkçası. ama paylaşana aziz, paylaşmayana cehennem zebanisi muamelesi yapmazdım. sonuçta insanlar ne isterlerse onu yapmakta özgür oldukları kadar yapmamakta da özgürler.

notlarımı paylaşırdım, ama kimse anlamazdı çünkü şifreli yazardım akkjsdklas. şaka şaka, yazım çok kötü o yüzden :(
  • evde liyakat kalmamis  (11.10.16 11:26:00) 
dönem boyunca derse gelmeyen serseri tipli pis insanlara vermem. 1-2 derse gelmemiştir mesela, ona hiç tanımasam da veririm ya da yakın arkadaşlarıma veririm.

dönem boyunca yatan adama niye vereyim ki emeğimi, mal mıyım sabahın köründe ben derse geliyorum. ben de bilirim dersi asıp gezip tozmayı. bunu alışkanlık haline getirip yüzsüzlüğe bağlayanların hepsini sevmiyorum ben de.


olay sınavla, sınav notuyla alakalı değil. ortada bir emek varsa hak etmeyen yararlanmamalı.
  • piremses  (11.10.16 11:26:41 ~ 11:46:27) 
Not tutmamasının ardında eğer çok geçerli bir sebebi varsa (hastalık, ölüm, kalım...) notlarımı paylaşırım. Ama sırf keyfine not tutmayan adama **kseler not mot vermem. Otursun not tutsun davar. Ben eşşşek gibi dersi dinleyip not tutarken o gır gır geçiyorsa kusura bakmasın ama b*k veririm notumu ona. Evet, notunu paylaşmayan o gıcık öğrenci benim çünkü bedavacı tembel heriflerden nefret ederim.


  • köstebek kurabiye  (11.10.16 11:28:50) 
Emeğim değerli. Derse keyfî olarak girmeyip yoklamada birilerine imza attıran uyanıkla niye notumu paylaşayım? Amele miyim ben?

Ancak hasta olduğu için bir iki derse girememiş kişiyle sadece o dersin notlarını paylaşırım. Vize / final döneminde de not alışverişi yapacaksam eğer, (eksikleri tamamlamak adına) paylaşırım.
  • mandalina kokusu  (11.10.16 11:31:02) 
Not alışverişi yapmadığım kimseyle paylaşmazdım. Bugün başa dönsem yine paylaşmam.
Niçin paylaşayım ki? Derse girmesin, gezip tozsun, kafelerde kankileriyle selfie çeksin üstüne benden not dilensin. Ben giriyorsam, dinliyorsam, not tutuyorsam o da tutacak. Kusura bakmasın avcunu yalar.

  • teoridefeminist pratiktegeysa  (11.10.16 11:33:26) 
Ama iyi de hepiniz gezmiş dolaşmış niye not vereyim ki diye bakmissiniz olaya.

Whatsapp grubu için konuşayım; çoğu yeni öğrenci. Hoca yazıp yazıp silince eksikleri kalıyor. Yetisemiyorlar. Her seferinde de farklı biri istemiş zaten.


Bir de mermize'nin dediği gibi notu alsa da aynı cevabı yazmıyor kimse zaten. Ben kendi üniversite zamanimda da paylaşırdım. Öyle derse hiç girmeyip gelip not isteyen de olmazdı pek. 1 ders kaçırmış insana not vermemek kötü bir durum bence.
  • fraise  (11.10.16 11:38:07) 
lisansta da yüksek lisansda da isteyen herkesle notlarımı paylaştım. derse gelip gelmemesi beni ilgilendirmez açıkçası herkesin kendi sorumluluğunda derse katılıp katılmamak. ayrıca özel sebebi olanlara (çalışan vs.) ekstra yardımcı olurum bu konuda.


  • avonkatalogu  (11.10.16 11:43:26) 
Ben herkesle paylaşırdım. İster keyfinden gelmemiş olsun, ilgilenmem. Hoca mıyım ben derse gelmeyene hesap sorayım? Kaldı ki hocaların bile böyle bir hakkı yok. İhtiyacı olanla paylaşırdım, çalışmak isteyen bir insan sonuç olarak.
Hem de paylaşmak güzel.

Onu bırak, bir de parayla satanlar vardı, şaka gibi.
  • peggy  (11.10.16 11:51:25 ~ 11:52:37) 
Derste tuttuğum notları patlasirdim isteyenle.sinav için çıkardığım özetleri de patlasirdim ama tek bir kere sınav özetini birine vermediğini hatırlıyorum. O da butun dönem benle hiç konuşmamış olan 1000 kusur sayfalik kitabın özetini isteyen biriydi.


  • curukturpkokusu  (11.10.16 11:54:19) 
Aksine hoşuma bile gider benden not istenmesi. Kendim not tutma yeteneğine güvendiğim insanlardan not isterim sadece, benden istenmesi de gururumu okşar böyle düşündüğüm için.


  • devilred  (11.10.16 12:17:27 ~ 12:19:01) 
Valla uzun ogrenim hayatim boyunca hem bolca not istedim hem de bolca paylastim.. Adam/kadin isterse hic bir derse girmesin yahu bana ne? Ha zaten "derse girmeyip gezip tozan davar" ve "imigimi yidirtmim" insanlariyla muhabbetim yok denecek kadar az oluyordu. Dolayisiyla onlara aramda not mevzusunun bahsi gecmedi hic bir zaman..


  • mirandaiam  (11.10.16 13:40:08 ~ 19:25:34) 
ben hep not alan taraftım, 7,5 yıllık üniversite hayatımda not sıkıntısı yaşamadım çok şükür.

paylaşmayanlarla sosyal hayatta da işim olmaz. ama ben karıncayım sen cırcır böceği geyiği yapanlardan da hiç hazmetmezdim, hala da hazmetmiyorum.

biraz da yaralı parmağa işeyin ulen, merak etmeyin ölmezsiniz.
  • re noreno  (11.10.16 13:53:04) 
not almanın emek olmadığını düşünen kardeşlerim derse gitmek yerine birer android yollasın o halde derse. ya da ses kaydı alsınlar onu dinleyerek çalışırlar.

ha, ne deniliyorsa onu yazmak bir emek değil tabii, onun adı başka bir şey.
  • piremses  (11.10.16 13:54:34) 
ben hep paylaştım ama bizde kimse not saklamıyordu.herkes elinde ne varsa döküyordu.


  • basond  (11.10.16 14:45:54) 
Derste çok güzel not alırım. Hocanın ağzından çıkan en küçük bilgiyi bile not aldığım olur. Sonra sınavdan önce hepsini düzgünce tekrar yazarım. Yazım güzeldir. Birçok kızdan duydum bunu. Yazı yazmayı seviyorum. Notlarımı da kimseyle paylaşmak istemiyorum haliyle. Çünkü notları alan bir daha getirmeyebiliyor. Fotokopiciye verip notları mahvedebiliyor. Defter zaten kullanmıyorum. A4'e yazarım hep. Okulla işi gücü olmayan adama not vermem. Tanımadığım biri rica ederse de ya sadece belli bir kısmının fotoğrafını atarım ya da boş bir zamanda kendisinin fotoğraf çekmesini isterim.


  • dissendium  (11.10.16 15:03:13) 
notumu, defterimi, hatta oturup internetten araştırıp kendim çalışırken ekstra aldığım notu da veririm. anladığımı özet de anlatırım. (geçmiş zaman bunlar hep, ayrıca arkadaşımın anlatmasıyla notuyla geçtiğim de çoook olmuştur)

sonuçta ben o derse gitmişim, o notu almışım. bendeki işi bitmiş. bir kişinin daha ondan faydalanmasının ne gibi bir sakıncası olabilir?? hii i gizmiş bin dirsi gitmişim i zimin gibirsin inş virmim nit diyenlere çözüm, sen de derse gitmeseydin? sen de not alsaydın? derse de kendin için gittin notu da kendine aldın. bu yaptığın hak geçirmemek değil bencillik. tşk.
  • freya  (11.10.16 17:11:28) 
kendim yapmadıkça ne birinin hesabını anlarım, ne tuttuğu notu anlarım o yüzden kimseden not istemedim şimdiye kadar. bizim öğrencilerde şey var biraz "ben eşek gibi gelip tutuyorsam notu o da gelsin tutsun" düşüncesi, bide yok çandır yok çundur derken rakip görüyorlar birbirlerini. bilmiyorum belki de haklılar. bana şöyle bir şey olmuştu lisans zamanları; "derse girdiysen notlarını verir misin" demişlerdi verdim, ama ben bazen şekil çizen, kağıdın her santimine karşık olarak yazan biriyim, lisede bile hocalar dalga geçerdi benle, yazım da biraz kötüdür hani görsen kız yazısı demezsin neyse işte notları verdim tuttuğum kadarıyla ama alan arkadaş "anlaşılmasın diye mi bu kadar karmaşık yazdın" demişti, hee tek derdim de buydu :) bu not işleri böyle kafaya takılacak, plan üretilecek bir şey değil ki, ama tutup şuna bida not verir misin işte? :) o yüzden bu garip üniversite halleri ne yardım edeni melek ne de etmeyeni kötü insan yapar bana göre, haa ama dediğim gibi bence kimse notun sahibi kadar anlayamaz içinde yazılanı, o yüzden kimse not verirken evladını verir gibi dertlenmesin allah aşkına:)


  • pamuk helvalar cebe  (11.10.16 20:17:36) 
kişisine göre değişiyor. 1-2 ders kaçırana, ya da derse sonradan kayıt olana falan veririm. ya da dersi çakışan olmuştu zamanında, gelemediği için ona vermiştim. ama tüm dönem keyfi olarak derse gelmeyene, gelse de tek satır not tutmayana vermem.


  • ontheroad  (11.10.16 21:11:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.