[]

2. El arabayı kontrol ettirmek

Araba kültürüm sıfır, ikinci el bir araç alacağım.
İyice bakılmasını istiyorum, özellikle kilometre orjinal mi ciddi soru işareti. geçmişte şirket kullanmış ama 90binde araç ve 10 yıllık. ama net bir şekilde orjinal olduğunu iddia ediyor satıcı.

1-kilometre ile oynandiysa servis-ekspert tarafından kolayca anlaşılır mı, smsle bakılan bakım kaydı bir tane var ordan anlaşılmıyor, teknik olarak ustalar kesin anlıyor mu bu işten?

2- ekspertiz raporu veren bir yere götürüp rapor alayım diyorum, temiz midir? Yoksa yetkili servis ya da servis diye geçen yerler var, bunlara mi gitmeliyim?

Teşekkürler

 
Kilometresini düşüren adam işinin ehliyse anlaman çok zor. Biraz mantık yürüteceksin. Yani kompresyon testinde motor yüzde 70 verimli çıktıysa, araç 60.000 kilometredeyse kıllanmak gerek.

Podyelere, kapı direklerine, bagaj döşemesinin altına falan bak boyada koftilik, çürük çarık, yamukluk falan varsa muhtemelen önemli sayılacak bir kaza geçirmiştir. Direksiyonda boşluk var mı ona bak.

Egzozdan su damlatıyor, beyaz duman falan atıyorsa motor pek iyi durumda değildir. Bunun haricinde kendi başına anlayabileceğin başka şey yok.

Eksper için şöyle bir pazarlık yapabilirsin;
Adam baştan aracın nesi var nesi yoksa anlatsın. İçine sinerse kendi seçeceğin bir ekspere gidin. Adamın dediğinden başka şey çıkarsa eksper parasını adam ödesin. Herkes yoluna gitsin. Çıkmazsa parayı sen öde ve notere geçin arabayı al.
  • alperz  (10.10.16 20:53:11) 
peki ama kilometresi için ekspertiz net bir şekilde oynanmış-oynanmamış diyemezse, sadece motor gücünden bu yorumlanırsa; "orjinal değilse sen ödersin" demem havada kalıyor. bunu nasıl çözebiliriz?

edit: geçmişte şirket kullanmış ama 90binde araç ve 10 yıllık. ama net bir şekilde orjinal olduğunu iddia ediyor satıcı.
  • copadam  (10.10.16 21:13:04 ~ 21:15:27) 
@killerbee sorum zaten ekspertiz bunu anlayabiliyor mu, basit bir işlem olduğunu biliyorum. anlayamıyorsa 2. el araç satış işleri iyice çıkmaza girmez mi?


  • copadam  (10.10.16 21:17:57) 
tuvturk'ten kontrol ettiir önceki muayeneleri. km tutuyor mu?


  • pinman  (10.10.16 21:41:08) 
edit: obd denen sistemle bağlanıldığında anlaşılıyor mu?


  • copadam  (10.10.16 22:09:42) 
geçen hafta sözlükte paylaştım. ağır bir tecrübe.
eksisozluk.com

sonrasında okudum, izledim kendimce kontrol listesi hazırladım:

- tramer'e ve sigortacıya (plaka, motor, şasi)
- şasi / motor no ruhsat ve araç üzerinde aynı mı?
- 2 farklı ekspertiz
- elektronik devre kontrolü (klima, ses sistemi, hız sabitleyici, ayna, kapı, cam, sunroof, sensörler, yokuş kalkış vs.)
- airbag patlamış, tamir görmüş mü? (konsol ya da direksiyonda belirgin çizgiler)
- lastikler / kış lastiği tarihleri ( dişlerdeki dezenformasyonlar aynı lastikte farklı farklı ise süspansiyonda da ya da şasi de problem var demektir. )
- siyah duman, beyaz duman, mavi duman
- motor üfleme, yağ kaçırma, hırıltı, sarsıntı,
- debriyaj kavrama
- ağır bakımlar yapılmış mı? kaydı var mı?
- yüksek hızlarda, sıkışık trafikte hararet var mı?
- direksiyon ( çevirme teker tepkisi )
- pedallar (gaz aşınmışsa uzun yol, fren aşınmışsa şehir içi)
- yedek anahtar
  • format c  (10.10.16 22:36:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.