[]

nokia 5800 ve symbian hakkında

merhaba ahali,
şimdi bir kaç hafta önce 5800 alma fikri geldi ama nokia 1110 kullanan biri olarak ne kadar yabancı olduğum aşikar.
şimdi bir iki araştırdım ve bu 5800 dan sonra nokia x6 diye bir model çıkaracak. fiyat yüksek olarak çıkacağına göre beklemeye değmez. ancak bu telefonların yazılımı güncellenebiliyor mu onu soruyorum. mesela symbian güncelleniyor mu? (5800 4. sürüm x6 5. sürümmüş. 5800 5.sürüme çıkar mı?)
bu telefonu aldıysam bir 3 yıl rahat kullanmalıyım. bu kadar ömrü var mıdır?
bir de bugün gözüme çarptı www.ceplab.com mesela alacağım telefonu bu sürüme nasıl yükseltebilirim? (imkan dahilinde mi?)

dokunnmatik ekranlar tek elle kullanılamıyor deniliyor doğru mu?

bir de bu telefon niye bu kadar ucuzladı? gelecek modellere yer açılıyor ama bu kadar da inince telefonu zaten sık değiştiren biri olmadığımdan tedbirli davranmak istiyorum.
teşekkürler.

 
ben anlamadım gitti zaten. nokia batıyor diyorlar, symbian'ı bırakacak linux tabanlı bir sisteme geçecek diyorlar (n900 müydü neydi ilk linux tabanlı telefonu), üç gün sonra bakıyoruz symbian'la yola devam haberleri çıkıyor.

symbian güncelleştirmesi olmuyor sanırım ama telefonun kendi yazılımı güncellenebiliyor tabi.
  • sanal uyku  (12.12.09 01:05:45) 
dokunmatık ekran kullanmak zor evet. tek elle mesaj yazmak fılan zor evet. ama yanındakı zımbırtıyla basıp rahat yazarsın ıkı elde aktıf kullanmak lazım.
neyse cıhazın fıyatı cokda dusuk degıl. sadece olması gerektıgı fıyatlardan tr'ye gırdı yoksa ole cok abartı bır cıhaz degıl.
3 sene gorecelı bır kavram ama bence kullanırsın.
evet guncelleme yapılır. nokıa sık sık yenı fırmwıre dedıgımız yazılım guncellemelerı ıle cıhazlarının sorunlarını gıderıp ek ozellıkler ekler.
telefonu sık değiştirmiyorsan ve paraya kıyabilecek ve nokia'dan şaşman diyorsan n97 al bak o kesin 3 sene götürür.
ama o kadar para veremem dıyosanda 5800 guzel bır cıhaz.
ayrıca nokıa batmıyor, tablet telefonları ıcın maemo dıger tum akıllı telefonları ıcın symbıan ıle devam edıyor.
  • 1l0l1l1l0l0l1l1l0l0l0l1l1l0l1l1l1  (12.12.09 01:32:02) 
5800 resesitif ekranlı ir dokunmatik. yani ekranın yazdıklarınızı/yaptıklarınızı anlaması için basınç uygulamanız lazım. sert uçlu bir şeyle veya tırnakla yazmanız lazım. bunun için 5800'da da ve bunun gibi ekranlı telefonların yanında stylus dedikleri bir kalemle geliyorlar. onunla yazmak daha kolay olduğu için.
ama iphone gibi telefonlar kapasitif ekranlı telefonlardır. yani basınça gerek duymaz dokunduğunuz an hisseder. daha hassastır diyim. nokianın çıkaracağı x6 ise kapasitif ekranlı bir dokunmatik olacak. yani kullanımı 5800'a göre daha rahat olacaktır ve o telefonla tek elle mesaj filan yazabileceksiniz. dolayısıyla dokunmatik ekranlı bir nokia almak niyetindeyseniz x6 yı bekleyin derim.
bu arada symbian bir işletim sistemidir. onu güncelleyemezsiniz ancak yazılım desteği iyidir.
  • etna  (12.12.09 09:59:49) 
fiyatın düşmesinde eski versiyonlarda problemler olması ve nokia 5800 navigation edition'ın yakında piyasaya çıkacak olması etkili olsa gerek.

bu arada eski versiyonlarda yer alan problemlerin birçoğu giderildi. bugün yarın da kapsamlı bir güncelleme yayınlayacakmış nokia. bu güncelleme ile telefonun kusursuz bir hal alacağı savunuluyor bir çok forumda.

nokia 5800 navigation edition ise yurtdışında bugünlerde piyasaya sürüldü. yakında ülkemize de gelir.
  • flexin  (12.12.09 17:23:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.