[]

atm'lerin paradan önce kartı vermesi

bunun amacı nedir arkadaş biri bana açıklayabilir mi? bazı atm'ler niye önce kartı, sonra parayı verir? ne gibi bir avantaj sağlıyor olabilir lan bu?

özellikle akbank sözüm sana.


 
eskiden tam tersiydi ve insanlar parayı alınca kartlarını unutuyorlardı diye hatırlıyorum. hatta bazı bankalarda bu yüzden şimdi kart çıkarken sesli uyarıda var.


  • Phoebe  (06.10.16 11:34:46) 
kartı unutmamak daha önemli.


  • kingbulva  (06.10.16 11:35:44) 
bana göre bu daha mantıklı. insanlar doğal olarak paranın karttan daha önemli olduğunu düşünüyor. parayı aldıktan sonra kartı unutması daha olası.

böylece atm, 'hacı sen şu kartı önce bi al, sıkıntı çıkmasın' diyor.
  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (06.10.16 11:36:05) 
Benim gibiler icin yapiliyor bu. Para cekmeye gidip parayi gorunce karti unutup gidiyorum. Once karti verince parayi unutma ihtimalim olmuyor.


  • aioniotita  (06.10.16 11:36:24) 
Bununözel ismi bile vardı, parisli bir şeydi.

Kartın unutulmaması için.
  • kurnaz  (06.10.16 11:36:31) 
haa kartı alıp parayı unutmak daha mı güvenli yani? amk kartını unutursan fark edince iptal ettirirsin. makineden kartı alan adam şifreni de görmemişse bir halt edemez. ama kartı alıp parayı unutup giden adamın arkasından çıkan para güzelce cebellezi edilebilir.

bu güvenlik mi oluyor şimdi?
  • kibritsuyu  (06.10.16 11:37:56) 
Kartı unutmamak için +1

Ama bende tam tersi, kartı alıp parayı almayan gitmişliğim var 2 kere.
  • peggy  (06.10.16 11:38:55) 
eskiden parayı veriyordu ve kart hala içinde olduğu için unutup gidince işlem açık kalıyordu bir süre. yani süre aşımı olana kadar hesaptan para çekiliyordu.


  • isott  (06.10.16 11:42:11) 
81 yaşındaki babam (ki teknolojik cihazları çok iyi kullanıri o atm başında saatler geçiren dedelerden değildir) akbank'ın gerizekalı atm'si yüzünden, benim de sayemde 2500 lira kaptırdı.

bana dedi ki "2500 lira verir mi atm?" dedim ki, "bilmiyorum vermez ama sen yine bir dene".

gitmiş 2500 lira çekmek istemiş. ekranda bir yazı çıkmış tabii teknolojik aletleri kullanabiliyor ama gözler yaş gereği hipermetrop. sanırım benim de "2500 lira vermez herhalde" dememden de yola çıkarak "bu kadar para çekemezsiniz, başka tutar girin" gibi bir şey zannetti. başka tutar girmek için onu onaylamış, hop makine kartı geri vermiş. kartı geri verince de çekemiyorum zannedip kartı alıp gitmiş. parayı da içeri girip gişeden çekmiş. tabii akbank'ın dangalak atm'si parayı da kartten hemen sonra değil 10-15 saniye sonra verdiği için gittikten sonra para da çıkmış. muhtemelen de birisi almış. biz bunu hesap hareketlerindeki önce atm'den, sonra içeriden çekilmiş 2500 lirayı görünce fark ettik.

meğer o uyarıda "2500 lira çekmek için x lira komisyon kesilecektir" yazıyormuş. onaylayınca komisyonu da kesmiş, parayı da vermiş.

hayır tamam ikisini de aynı anda ver madem unutulmasın isteniyorsa? kartı ver, yarım saniye sonra da parayı ver. kartı verdikten sonra 15 saniye beklersen adam ne bilsin para çıkacak mı, beklenecek mi? kart unutulmasın derken parayı unutturmak güvenlik mi oluyor?

evet ben de bir başka bankada parayı alıp kartı unuttum. unuttuğumu fark edince bankaya gittim, makine yutmuş kartı, geri aldım. başkasının eline geçmiş olsa bile arar iptal ettirirdim.

ama giden parayı geri getirmenin bir yolu yok. bunun adı da güvenlik.
  • kibritsuyu  (06.10.16 11:46:40 ~ 11:48:50) 
kart unutulmasını engellemek için +1.

ayrıca parayı unutursanız sorun olmaz. belli bir süre sonra (her banka kendine göre ayarlar) para alınmadığı için ATM parayı geri çeker. bu durumda sistemde para verilmiş ama fiziki olarak verilmemiş olur ve görevli ATM'ye para yüklemesi yaparken durumu farkeder ve hesabınıza para iade edilir. eğer hemen arkanızdaki adam el çabukluğuyla parayı cebine indirmezse paranız da güvende olur.
  • re noreno  (06.10.16 11:50:10) 
öncelikle geçmiş olsun.
ama sizin örneğinizde bence şu anda kaybın da etkisiyle çok objektif değilsiniz.

babanızın görme sorunu yüzünden onay verdiği şeyi bilmiyor olması bankanın suçu değil açıkçası. tamamen sizin hatanız. evet belki atm kartı veriş zamanı ile nakdi veriş zamanının arasını uzun tutmuş olabilir ama yine de bu uygulama diğerinden daha güvenli.

yine de belki atm paranızı geri çekmiştir ama hesabınıza yansımamıştır belki. olabiliyor bunlar. umarım hallolur.
  • nigeo  (06.10.16 12:03:28) 
nigeo +1
ayrıca istenilen para 2500 olduğu için makinanın o parayı kasasından çekip sayması anca o kadar sürmüş olabilir. sistemde bir hata varmış gibi gelmedi bana.

Umarım atm geri çekmiştir parayı da hesabınıza yansımamıştır sadece.
  • interview with the vampire  (06.10.16 12:07:26) 
yahu sene 2016 arkadaşlar. babamın ekranı düzgün okumaması bankanın suçu demedim zaten. bilgisayar teknolojisi gelişmedi de benim mi haberim yok. 2500 lirayı kartı verdikten sonra mı saymaya başlıyor atm? bunu eleştirince babanın gözü yüzünden bankanın suçu yok diyorsunuz.

sayarsın parayı, deliğin ağzında bekletirsin, illa önce kartı vereceksen önce kartı verirsin, kart cihazdan ayrılır ayrılmaz da yarım saniye içinde parayı verirsin. 2016 yılında naha bu teknolojide bu mümkün değil demeyin bana. kartı aldıktan sonra parayı anca sayıp 15 saniye sonra uzatan makineye kafam girsin oğlum. olaydan sonra gittim ben e kullandım makineyi, adamcağız haklı. kartı aldıktan sonra cak cuk çıkırt tıkırt sesler gelip duruyor, neredeyse "para içeride sıkıştı galiba çıkamıyor" diye içeri girip haber verecektim ki para geldi. illa kartı önce verecekse makinenin kartı verdikten sonra "acaba parayı vermeyecek mi lan" diye düşündürmeyecek kadar kısa sürede parayı vermesi lazım. savunacaksanız mantıklı argümanlarla savunun.
  • kibritsuyu  (06.10.16 12:28:07 ~ 12:28:40) 
2500 lira kaybettiğin için "para karttan önemli" diye düşünebilirsin, ama kart daha önemli.

Adamın hesabında 10,000 lira var, gidiyor 500 tl çekiyor. Sonra da ya kartı ya parayı unutacak diyelim. 9500 tl'lik kart mı kıymetli, 500 tl'lik nakit mi?

İnsanlar parayı alınca kartı unutup gidebiliyor. Ama kartı alınca parayı unutan kişi sayısı %1'dir digerine kıyasla.
  • harzem  (06.10.16 12:33:36) 
parayı alıp heyecandan kartı unutmaman


  • fragile lady  (06.10.16 13:52:40) 
KArti unutmaman icin karti onceden veriyorlar. Parayi alana kadar beklersin ama karti unutabiliyorsun parayi aldiktan sonra. Once karti verip karti bulundugu yerden alana kadar parayi bekletiyor, boylelikle karti unutmani engellemis oluyor sistem.
Eskiden once parayi verirdi.

Soyle bir dusunurseniz karti unutma ihtimalinin her zaman daha fazla oldugun anlarsiniz zaten.
Atm'leri gozleri yazi okuyabilecek kadar goren insanlara gore yapiyorlar. Babanizin yasadigi talihsizlikte sistemin bir sucu yok aslinda.
  • stavro  (06.10.16 14:54:24 ~ 14:57:01) 
arkadaşlar kartı unutmamak için yapıldığını ben de anlayabiliyorum ama kafamda mantığa oturtamıyorum.

düşünün bir kere, içinde paranızın ve kredi kartınızın olduğu cüzdanı kaybeder veya çaldırırsanız ilk önce paranızın gittiğine mi, kartınızın gittiğine mi üzülürsünüz? kart dediğin iptal edilir, yenisi çıkarttırılır. kart ile hesabınızın boşaltılabilmesi için, arkanızdaki adamın kartınızı unutma ihtimalini düşünerek bilinçli olarak sizi takip ediyor olması ve/veya şifrenize bakıyor olması gerekli. böyle bir ihtimal özellikle soyulmak için izlenmiyorsanız zayıf bir ihtimal. veya hiç aklında böyle bir şey yokken kartı bulup, şifrenizi de tesadüf bu ya görmüş bir elemanın şeytana uyup "dur şunun hesabını bi boşaltayım" demesi de düşük bir ihtimal.

ama arkanızda bekleyen adamın, siz gittikten sonra hemen arkanızdan flap diye makinenin verdiği parayı görüp de arkanızdan koşturmak ya da makinenin geri almasını beklemek yerine cebe atması daha yüksek bir ihtimal. hatta arkanızdan yetiştirmek amacıyla makineden alıp "beyefendi paranızı unuttunuuuz" diye koşup yetişemeyince eline aldığı parayı da şubeye vermek yerine (ki şubesiz atm ise o da mümkün değil) "amaan koy g.tüne" diye cebe atması da mümkün. zaten yapacağı bir şey de yok. makinenin geri alma ihtimalini yok ettikten sonra arkanızdan da yetişememişse, hele şube falan da yoksa/kapalıysa ne yapacak parayı?

hatta bazı insanlar sizin parayı almayı unuttuğunuzu değil, bozuk bir atm'nin fazladan para verdiğini düşünerek cebe atıyor. bankaya itelediğini zannettiği için vicdanı da rahat oluyor.

oysa kart öyle mi? arkandan yetiştiremese bile kaldırıp çöpe atar, ben de birkaç saat içinde kartımın olmadığını fark edip iptal ettiririm.

hala niye kart paradan önemli onu anlayamadım. bir tek unutulan kartlar yüzünden banka yeni kart gönderip zarar giriyor, o yüzden varsın para unutulsun, bankaya giren çıkan olamsın ihtimali geliyor. yani müşteriyi değil, kendini düşünüyor. yoksa şu yukarıda yazdığım açıklamalar çerçevesinde kart niye paradan daha önemli anlayamadım.
  • kibritsuyu  (06.10.16 15:59:58 ~ 16:56:00) 
Babanın durumu sıradışı bir durum, uç bir örnek. İnsanlar genelde ATM'ye para çekmek için gider. Parayı gören, avucunda hisseden de kartı orada pekala unutup gidebilir. "Al şu kartı, aradan çıksın bi, sen nasılsa parayı unutmazsın köfteee" demek gibi bir şeydir önce kartın verilmesi ve (sonrasında işlem yapmayı geciktirmesine rağmen) hem güvenli hem mantıklıdır.

Ama talihsiz bir olay yaşamışsınız, geçmiş olsun. Umarım makine geri yutmuştur parayı.

edit: Tam da söylediğin sebeplerden dolayı kart önemsiz görünen, haliyle unutulabilir bir şeydir. Paraysa unutulacak şey değildir. (ömrümde bir kere gördüm. Adam da Almandı. Alman disiplinini ağlatmıştır herhalde). Unutmak, ekranda yazılanı okuyamayıp, para vermediğini sanıp, atmyi terk etmekten milyon kat daha yüksek bir olasılıktır.
  • plajda baretle dolasan muhendis  (07.10.16 04:47:17 ~ 05:22:45) 
Kart unutma vakaları çok fazla olunca bu uygulamaya geçildi.

Para versin ya da vermesin, ATM'de işlemin tamamlandığından ve oturumun kapatıldığından emin olmadan cihazın başından ayrılmak, o kişinin sorumluluğudur. Geçmiş olsun, dalgınlık ve iyi görememek birleşince bir kaza olmuş. Yukarda da yazıldığı gibi, bu çok düşük oranda gerçekleşen/gerçekleşecek bir kaza. Halbuki kart unutulması oldukça yüksek oranda görülüyor.
  • fever  (07.10.16 07:11:46) 
Banka kartı yerine kredi kartı da girilebiliyor atm'lere. Her iki senaryoda da, unutkanlık durumunda kartlar internet alışverişlerine açıksa hesap veya kart limiti sonuna kadar kullanılabilir. Sonuçta her yer 3d secure kullanmıyor ve tüm bilgiler kartın üzerinde yer alıyor. Kartı almadan numarasını ezberlese bile sıkıntı. 500 lira kaybetmektense kartı kaybetmek daha büyük risk. Bu sebeple paranın karttan sonra verilmesi bence en mantıklısı.

Ha bana kalırsa, herkes mobil uygulama kullanmayı öğrensin. Kart yerine qr code kullanarak mobil uygulama üzerinden para çeksin. Hem daha hızlı(telefondan login olma ve ilgili menüde işlemi yapıp bekleme kısımını daha atm'ye gelmeden halledebiliyoruz) hem de daha güvenli. Şubelerin atmsinde dahi olsa kartın kopyalanma ihtimali var. Hele hele işlek bölgelerdeki şubesiz atmler riske çok açık.
  • saygilarefendim  (07.10.16 09:32:29 ~ 09:39:07) 
kameralardan parayı kimin aldığı ya da babanızdan sonra işlem yapan kişi bulunamıyor mu, o yöne de bakmışsınızdır gerçi, yine de bi hatırlatayım dedim.

evet parayı alınca kartı unutan çok oluyor bankalar ona çözüm getirdiler akılları sıra. oysa yapılması gereken sıralama değiştirmek değildi "seninle işim bitti" komutunu istemekti. (şifre onaylı) komut almadan kartı vermezse unutulma durumunda kart başkalarının eline geçmez bankada kalır.
ayrıca; para çektikten sonra veya önce sorgusuz sualsiz kartı verince para çekme işleminden sonra başka işlem varsa tekrar kart koyuyoruz boşa zaman kaybı oluyor.

çözümü çok basit olan şeyler bile sorun oluyor havasını suyunu sevdiğim memlekette.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (07.10.16 11:05:10 ~ 11:09:58) 
halkbank önce parayı sonra kartı veriyor. iki kere kartı unuttum bu yüzden. kart daha önemli.
bence önce kartı sonra parayı vermeliler zaten. kartı unuturum ama parayı unutmam.

  • şubatsonrası  (07.10.16 11:12:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.