[]

Yok böyle bir HARİCİ DİSK problemi. Lütfen yardım.

2 TB'lık 4-5 senelik WD marka harici bir diskim var. depo olarak kullanıyordum. öyle her daim takmıyordum yani. geçenlerde işim düştü diskteki dosyalara ve taktım. önce görmedi. bir kaç kez daha denediğimde x süre sonra görebildi. yalnız şöyle bir abukluk var;

-diskin içine girebiliyorum. bazı klasörlere girerken beklemeye alsa da er geç giriyor. diskteki tüm klasörler yerinde. ama içleri boş olarak geliyor karşıma. hepsi değil tabi. dolu olanlar da var. atıyorum bir mp3 klasörü, bir resim klasöründeki görünen dosyalara tıkladığımda açılmıyorlar. hata veriyor. kopyalamaya çalışıyorum yine hata veriyor.

-disk "yönetim'de" şöyle görünüyor;
i.hizliresim.com

-bende EaseUS Data Recovery Wizard 8.6 isimli bir program var. bununla diske gece girdiğimde şöyle görüyordu;
i.hizliresim.com

işlem başlattım. 5-6 saat sürer dedi. açık bırakıp yattım. sabah kalktığımda sonuç şöyle idi;
i.hizliresim.com


şimdi ben ne yapacağım? disk kurtaran firmalara yüzlerce dolar kaptıracak durumum yok. dosyaları elbette kaybettiğime üzülürüm fakat bu disklere de güvenemeyeceksek işimiz iş yani. koca koca dosyaları buluta mı yükleyeceğiz yani, hele ki türkiye'deki adsl şartları söz konusu iken. ne dersiniz? soğuk su mu içmeliyim?

 
hocam
baska bir usb kablo ile tak
pc den sata baglantı ile tak

usb aparatı bozulabiliyor
  • kingcyrax  (05.10.16 15:34:43) 
Çok üzücü bir durum fakat bu disklere tabi ki güvenmeyeceksiniz. Ortalama kullanımda normalde 7 sene falan ömürleri oluyor diye biliyorum ki bunun çarpma durumu sarsıntı durumu ayrı bir olay.
Yedeklemeyi çift diskle yapmanızı tavsiye ederim bundan sonra, bütçenize göre direkt kendi içinde backup özelliği olan nas sunucu alabilirsiniz veya iki ayrı disk alıp, uygun bir programla ikisini sürekli senkronize edip dosyaların aynı olmasını sağlarsınız.

@kingcyrax dediği sata ile bağlamak mantıklı geldi.
  • atom karincanin torunu  (05.10.16 17:07:23) 
kingcyrax:

teşekkürler. diski söküp sata olarak bağladım. gerçi ne bilgisayarım'da ne de yönetim'de görünüyor ama DiskInternals Partition Recovery gördü. şu an tarama yapıyor. uzun süreceğe benziyorsa da sabırla bekliyorum. yalnız tek anlamadığım şey şimdi benim diskim 2 Tb (tabi 1.8 küsur boyutuna tekabül ediyor bu) ama program 465 gb'lık bir şey daha buldu.

şu an işlem şöyle görünüyor. epey bir dosya ve klasör buldu görünüyor. bakalım;
i.hizliresim.com

atom karincanin torunu:

filminde, dizisinde de değilim üstelik işin. fotoğraflar, nadir bulunan ve yıllarca biriktirilmiş mp3'ler, dökümanlar falan için üzülüyor insan.

bir daha disklere güvenmeyeceğim kesinlikle. bu gümleyen 2. büyük diskim çünkü şu zamana kadar. eskisi gibi dvd yazma işine döneceğim sanırım. dvd'lerin de ömrü var ama 2 tane yazmayı, 6 ayda bir de onları tazelemeyi düşünüyorum. aslında bluray daha mantıklı tabi de biraz tuzlu olsa gerek onlar.
  • matrix  (05.10.16 17:27:37) 
çalışmayan disk düşerse kolay kolay bozulmaz. disk kafası çalışmıyorken park konumunda kilitlidir. ama bundan sonrası riskli tabi.


  • orpheus  (06.10.16 06:38:19) 
adilaradevrim:

bende güvenlik duvarı falan yok. windows'un kendi güvenliği vardır en fazla.

ben şöyle bir yöntemle kısmen de olsa çözüme ulaştım gibi. kingcyrax'ın dediği gibi yapıp diski kasaya sata olarak bağladım. benimki de siyah karakutu gibi. vidası falan yok. ama altını çevirip kenarlardan tornavida ile gerdirince ayrılıyor o alt-kapak. klasik dahili disk çıkıyor içinden.

sata olarak bağlayınca bu sefer ne bilgisayarım'da ne de yönetim'de göründü disk.

yine de pes etmeyip DiskInternals Partition Recovery diye bir program ile baktığımda diski gördü ayrı bir kateroride. taramaya bıraktım. 3-5 saat sürdü ve bir sürü dosya buldu. yalnız burada iş bitmiyor. öyle bir buldu ki dosyaları adeta çorba gibi. çoğunun da ismi yok. numara vermiş. deneme olarak bir kaç fotoğrafı kurtardım, sorun yok. ama mesela bir dizi dosyasını kurtardım. oynat dedim. 2. dk'sından sonrası yok. yani çorbadan ayıklama yapacağız. diskin normal halinin yüzde kaçını kurtardığı da bu kurtarılan paydan yüzde kaçının sağlam olduğu da şaibeli şu anda. tek tesellim diskte ne vardı eskiden biliyorum. whereisit gibi programlarla haritasını çıkarmıştım zamanında çünkü. günlerimi alacak belli ki ama bir şekilde ayıklayacağım. ne kadar kurtulduysa artık şükür diyeceğim...
  • matrix  (06.10.16 17:03:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.