[]

Doktorlar, avukatlar, psikologlar vb.

Böyle muayene, vizite, danışma, seans vs. şeklinde normalde yapılan görüşmeleri, fikir sunmaları, tavsiyeleri falan ücret karşılığı olan kişiler, bu hizmetleri çevrelerinden ücretsiz olarak istenince olaya nasıl bakıyorlar? Örneğin duyurudan biri hukuki konuda, danıştığında, bilmemkim amca "kızım belimin şurası ağrıyor baksana bir" dediğindeki gibi.

Arkadaş ve aile, tanıdık ve 3. şahıslara yönelik bakışlarınız neler?

- Ben geçimimi bundan sağlıyorum, 3. kişiye bedava sunmak rahatsız ediyor

- "Bak seni dinledim x yaptım y oldu" derler diye uzak durmaya çalışıyorum.

- Tamamen alakasız bir kişiye yardımcı oldum, çok mutlu oldum.


Örnekler ve meslekler çoğalabilir tabii

 
medikal manada insanlara yardım ediyordum. sonra buradakiler sağ olsun çok ekstrem bir şey olmadıkça artık bir şey yazmıyorum.

çeviri anlamında özellikle teknik bir konuysa hayatta çeviriyi yapıp yardım etmem. stalkladığı kişinin paylaştığı statusu çeviririm mesela ama belli ki o da çeviriden para kazanıyor, kalkıp 1 paragraf yazmış, benim yazdığım üzerinden para kazanacak, ona yokum işte
  • la noix  (03.10.16 14:04:39) 
olay şu aslında.

özellikle doktorlarda bence bu daha esnek, zaten genelde para ana olay olmadığından yardım ediyorlar çevrelerine, zaten çevrenin de saygısı bundan geliyor.

ciddi bir şey ise randevu al, makine ile bakalım diyorlar zaten burada giriyor para kısmı. ama röntgene bakacaksa arkadaşına para konusu edilmemeli.

avukatlarda da aynısı geçerli aslında, onlar daha para odaklı iş yaptıkları için ofise gel moduna giriyorlar. yakın arkadaşımsa sadece fikir alıcaksam bu moda girerse silerim, çünkü ben zaten arkadaşlarımla para durumunu pek konuşmam. zaten daha ciddi bir şeyse belge doldurulacaksa etc, o zaman para olayı geçebilir. ama yakın arkadaşsa yemek ısmarlarsın gibi şeyler daha makbuldür, arkadaşlığa para sokmamak lazım.

kısaca eğer ciddi bir durum varsa doktorda makine ile kontrol, randevu al, avukat ise ve ciddi bir durum(boşanma, etc.) ise ofise bir gelin denmeli.
  • kurnaz  (03.10.16 14:07:50) 
@la noix

burada zaten kesinlikle medikal kısımda yardım etmemeli bence. görmediniz etmediniz. ciddi bir durum çıkabilir.

ben burada bildiğim şeylerde bile medikalde yardım etmem, intihar gibi duyurularda yazmam.
  • kurnaz  (03.10.16 14:09:36) 
çok dara düşmedikleri sürece akrabaya yardım etmem. ama bildiğim bişeyse yakın akrabalarıma arkadaşlarıma yardım ederim. buradan arkadaşlara da çok yardım ettiğim oldu.
ama sürekli yapmıyorum bu zaten benim mesleğim. bi kere bile danışmanlık yaparak para kazanmadım ama ciddi emek isteyen bir işse yardım etmiyorum.
şurda şu kadar ödeyin o size yardımcı olur diyorum.
  • cabiday  (03.10.16 14:10:59) 
Avukat olarak ofise gelip de bir şey danışan kimseden danışmanlık ücreti talep etmedik, etmiyoruz. Ha ama detaylı şekilde bilgi vermiyoruz vekalet verilmeden orası ayrı. Açılacak davanın adını sanını, yolunü yöntemini anlatmıyoruz. Gerçi zaten sizin kapınızı çalan insan sizden önce kesin birkaç kişinin daha kapısını çalmış, konuda toplayabileceği maksimum bilgiyi toplamış olarak geliyor. Ne ilk durağı ne son durağı oluyorsunuz. En ucuz fiyat çekene de gidiyor, yapılacak iş doğru olsun/olmasın. Değerlendirmeleri genelde bu şekilde.

Burada da aynı şekilde, bilgi veriyorum denk geldikçe ama bir dilekçe yazmıyorum, detaylıca yol yordam göstermiyorum, süresel anlamda/usül anlamında nadiren yardımcı oluyorum. Çoğu insan teşekkür bile etmiyor, cevabı alıp gidiyor dolayısıyla yardımcı da olmuyorum artık.

Aileme tabii yardımcı oluyorum, konu komşu, bakkal çakkal yıllardır tanıdık olduğum, detaylı iş çalışma/emek gerektirmeyecek işlerde (adliyeden dosya kontrolü, minik bir araştırma, soru cevaplama vb) ücret filan almıyorum, almak aklıma bile gelmiyor.

Yakın arkadaşlarımın davalarını almadım hiç, çoğu avukat zaten, sadece arkadaş vasıtası ile dava/vekalet aldıklarım oldu. Onların da ücretini piyasasının biraz altında belirliyorum.
  • kaymaktutmayansicaksut  (03.10.16 14:19:22) 
Arkadaştan para talep etmek değil de para talep edil(e)mediği için rahatsız olmak ya da pek gönüllü olamamak gibi durum daha ziyade. Bir de bakış açıları çeşitli yakınlık dereceleri için farklı tabii.

Hani burada çok sık "avukatlar/doktorlar bir bakar mısınız?" görüyorum da merak ettim sadece burası (3. şahıs) değil genel bakış ne. Yani yakın arkadaşlarda para konuşulmuyor tabii
  • nawar  (03.10.16 14:34:57) 
para değil de (zaten hastadan para kazandığım bir pozisyonda değilim) işine gelince 3 sayfa yazı yazıp tıbbi görüş sorup sonra sen bi naber dediğinde cevap vermeyenlerden rahatsız oluyorum ben. onlara gönüllü değilim, genelde "hee şuna git" falan diye cevap veriyorum.


  • la noix  (03.10.16 14:46:51) 
ben avukatlar/doktorlar bir bakar mısınız başlıklarına dönmüyorum kolay kolay .aslında durumu duyuruda anlatsa belki bildiğim anladığım bir konudur yardımcı olabilirim cidden. ama ben ceza, imar uygulamaları davalarına bakmıyorum mesela. mesaj yoluyla meselenin ne olduğunu sorsam ve konu bildiğim bir alandan olmasa sırf üniversite bilgisi ile yanıt versem, verdiğim yanıt da eksik gedik olur. o yüzden hiç yanıt vermemeyi tercih ediyorum. yani avukat veya doktor olunca her konuda uzmanlık bekleniyor senden. o kötü.


  • cabiday  (03.10.16 14:56:46) 
benim işimle ilgili "bir fikrimiz var, koruyabilir miyiz?" ya da "nasıl koruruz" gibi sorular geliyor. "koruyamazsınız, korumak için şu kadar para harcamanız lazım" diyerek yolluyorum.

yok koruruz, şöyle yaparız böyle yaparız falan desem karşımdakinin -afedersiniz- götü arşa deyiyor. sanıyor ki elinde 10 yıl sonrasının facebook'u var. böyle gelecek iş hiç gelmesin diyor ve gönderiyorum.

sadece duyuru ile sınırlı değil, çevremden gelenlere de aynı.
  • babilbaligi  (03.10.16 15:07:19) 
Grafik tasarım işi yaptığım zamanlarda en yakın arkadaşlarımdan ikisi benden grafik işleri istedi.

Uzun lafın kısası, ikisiyle de küstük. 1 ve 2 numaralı maddeler geçerli.

Eş dost olsa da parasız iş yapmıyorum artık.
  • harzem  (03.10.16 15:07:52) 
doktor olarak sürekli eşe dosta yeni tanıştığım bir kişiye sözel ya da başka türlü tıbbı yardım veriyorum. Ücret mevzusu hiç aklıma gelmedi açıkçası.


  • uzman pratisyen  (03.10.16 15:27:27) 
genel olarak cevap yazan doktorlar tabii kendi polikliniğiniz yoksa ücret gelmiyordur aklınıza o başka tabii. Bir de kontrol dışında poliklinik ya da hastaneye gitmeden yapılabilecek müdahale kısıtlı. Siz yanlış örnek olmuş olabilirsiniz :)


@harzem işte meslek örnekleri çoğalıyor diye ucu açık bıraktım ama seninki en güzel örneklerden.
  • nawar  (03.10.16 15:46:41 ~ 15:48:05) 
avukatlar bakar misiniz dediklerinde ozel mesaj atmiyorum, olayi buraya yazarsa bakiyorum +1
ailemin/arkadaslarimin isine elbette yardim ediyorum +1 ancak burada soyle bir sorun var, isim sozlesmelerle, bu cercevede ozellikle arkadaslar/arkadaslarin aileleri, tipik turk insani, bir sey rica edip tepene biniyorlar. elli kere ayni sozlesmeyi gozden gecir diye gondermeler -karsi taraftan gorus geldikce-, acele is buyurmalar, bu aksam incele bunu vs. diye bunlar maddi/manevi tepemi attiriyor, yapacagin yardima lanet ettiriyor.
bir de tacir olup arkadasimin arkadasi olarak gelenler var, bunlar isin raconunu bildikleri icin fiyati bastan konusuyorlar, normalde alacagimin cok cok altinda bir bedel aliyorum.
  • kassiopeia  (03.10.16 15:47:19 ~ 15:49:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.