[]

Taranmış çizgiroman paylaşmak takip edilebilir bir suç mu?

diyelim ki ben bir çizgiroman satın aldım ve onu taradım. e-kitap şekline getirdim. google drive'a yükleyip internette paylaştım. bunun suç (!) olduğunu biliyorum da takip edilebilir bir suç mu onu merak ediyorum. yoksa işin etik kısmı var ama şimdi boşverelim onu. sonuçta mp3 dinleyen, divx indiren, online film izleyen insanlarız. hepimizin eli zaten kirli.

buna şuradan kıllandım. gayet de bir sürü insan gecesini gündüzüne katarak ingilizce çizgiromanları türkçeleştirip, balonlayıp, okunabilir hale getirip internette paylaşıyorlar. türkçe çizgiroman çeviri grubu (tççg) var mesela. oradan arada indiriyordum. geçen bazı linklerin kaldırıldığını gördüm. azıcık kurcalayınca yayınevi baskısıyla yaptıklarını öğrendim. yani atıyorum x-men'i türkçe olarak basıp satan bir yayınevi bunlara baskı yapıyor, kaldırın, çünkü biz satıyoruz diyorlar. sorum da buradan ortaya çıktı. bu baskıyı nasıl yapıyorlar? i.p. numaralarından evlerini tespit falan mı ediyorlar? çünkü sorun i.p. ise gidersin bir internet cafeye, oradan yine yüklersin yani.

ondan sonra facebook'ta 40-50 binden fazla üyesi olan e-kitap grupları var. devasa arşivler dolaşıyor yandex, google drive gibi yerlerde. baskıysa onlara neden yapılmıyor? 2-3 tane çizgiroman severin mi peşinde bu takım elbiseli kapitalist avukatlar sürüsü?

 
Internet suçlarında takip edilmekten kaçınmak için hem teknik olarak bilgili olmak hem de biçok zahmete katlanmak gerekir (ki buna rağmen atladığın bir detay kalabilir). Aksi durumda çok kolay tespit edilirsin. Mesela internet cafeden yükledin, peki nereye yükledin? google drive hesabın google hesabına bağlı, orada IP geçmişin ve muhtemelen telefon numaran var.


  • mikro patlama  (03.10.16 00:20:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.