[]

bilgisayar müh. vs boğaziçi işletme/ekonomi/uluslararası ilişkiler

elimizde bu üçü arasında bir tercih yapması gereken şahsımız var.

ekonomi, işletme gelmezse;
uluslararası, ekonomi gelmezse gidilecek olan yer.

bilgisayar müh. kategorisindeyse iki seçenek var;
galatasaray üniversitesi
yıldız teknik üniversitesi

bu arkadaşımız;

lise yıllarında birkaç startup'ın içinde deneyim kazanmak, gözlem yapmak adına yer almış, sonunda bu işler çok ilgisini çekmiş, kendi fikriyle itü çekirdek'e başvurup sunuma çağrılmış ama protitip yetişmeyince elenmiş bir arkadaş.

yazılımlı, elektronikli projelerden çok hoşlanıyor.
ama hoşlandığı şey yazılım veya elektronik değil, ortaya çıkan ürünü idare etme, devamlılığını sağlama, pazarlaması vs.

ve bu arkadaşımız ikinci kez sınava girecek. bir daha denemek istemiyor çok elzem bir durum olmadıkça.

siz ne yapardınız bu durumda, neden?

teşekkürler.

 
boğaziçi diyorum.

bu soruyu daha öncede sormuştunuz. boğaziçinden şaşmasın. bilgisayarda hele yıldız galatasaray alternatifi boğaziçi yanında adı geçmeyen yerler.

dilerse programlama öğrenir işletme sırasında.
  • kurnaz  (01.10.16 15:29:54) 
"ama hoşlandığı şey yazılım veya elektronik değil, ortaya çıkan ürünü idare etme, devamlılığını sağlama, pazarlaması vs. "

Bu her şeyi özetliyor aslında, ne işi var bilgisayar mühendisliğinde.
  • gezegen olan pluton  (01.10.16 15:33:30) 
@038576

endüstri olsa da olacak yer ya yıldız ya da o halde bir yer.

boğaziçi işletme ya da iktisat yanında yıldız konuşulmaz.
  • kurnaz  (01.10.16 15:43:02) 
boün işletme


  • limoncello  (01.10.16 15:43:44) 
@kurnaz

ailesinden çok fazla etkileniyor.

ailesi istiyor ki daha spesifik bir bölüme gitsin. işletme, iktisat, uluslararası mezunu kaynıyor diyorlar her yer. iş bulman zor olur vs. mantığıyla yaklaşıyorlar olaya.

boğaziçi olacağını değerlendirmeye alıyorlar mı, bilmiyorum.

*

@gezegen olan pluton

onun mantığı şöyle;

bilgisayar müh. olayım, yazılımı kendim yazarım.
ee olayım veya, projeyi kendim hallederim.
başlangıcı yapıp, daha sonra işletme tarafına bakarım.

*

@038576

@kurnaz'ın da dediği gibi, gelirse ya galatasaray gelir ya da yıldız teknik endüstri'de de. sayısalda sıkıntıları var.
  • tosiba  (01.10.16 15:56:52 ~ 15:57:22) 
abi işletme mezunu kaynıyor etraf doğru ama boğaziçi, odtü ve bilkent işletme farklı. bunlar iş bulabilen, iş bulmayı geçtim iş seçen insanlar.

ailesi saçma saçma konuşmasın. yıldız ne abi boğaziçi yanına.

bilgisayar isterse geliştirebileceği bir şey, programcıların çoğu başka bölümlerden.

türk ailesi çocuğun geleceğini mahvetmesin, sayısalda sorunları var diyorsunuz mühendislikte ne işi var.

@03
işletmeyle bilgisayarın puan sistemine bakın. sonra gelin konuşalım.

kısaca boğaziçinde herhangi bir bölüm>yıldız+galatasaray.
  • kurnaz  (01.10.16 16:32:36) 
@j r r

Bu bir meslek degil, bolum seçimi. Okursanız zaten arkadaşın yol haritası oldukça net. Yapılmak istenen is nereden sonra daha iyi yapılır, cevap aranan soru bu. Mezunlarla, öğrencilerle de detaylı konuşmalar yaptı. Burada aranan şey, is hayatında benzer tecrübelere sahip veya deneyimli kişilerin fikrini almak.
  • tosiba  (01.10.16 16:33:41) 
boğaziçi işletme


  • sckxyss  (01.10.16 16:40:07) 
@dissendium bu biraz bakış açısıyla alakalı. Bölüm seçimi meslek seçimi demek değildir ve üniversiteler de meslek edindirme kursu değildir aslında, ama şartlar gereği ideal olmayan koşullarda Türkiye'de böyle algılanıyor. Türkiye'de hem isteyerek hem de istemeyerek okuduğu bölümle alakalı çalışmayan çok insan var. Özellikle boğaziçi mezunu çoğu kişi okuduğu bölümle alakalı iş yapmaz, boğaziçi mezunu mühendis de pek mühendislik yapmaz fabrikada. Çünkü okul onları çok yönlü ve farklı geliştirir, farklı bir kültür katar.
En basitinden Nuri Bilge Ceylan Boğaziçi elektronik mezunu ve onun gibi daha nicesi var yani istisna değil.
Hala boğaziçi işletme diyorum pazarlamacı işletmeci kafası var galiba arkadaşta, sayısalı da çok sevmiyorsa mühendislikte harcanmasına gerek yok, şu anki aklım olsa ben de boün işletme isterdim
  • limoncello  (01.10.16 17:00:09) 
Boğaziçi diyorum. İstanbul şartlarında ne okuduğun değil, nerede okuduğun daha önemli. Ortalık yeni mezun kaynıyor çünkü, herkes en iyilerini almak istiyor. Kaldı ki zaten yazılım düşünmüyormuşsunuz, bilgisayar mühendisliğine gerek yok.

Bu arada Boğaziçi, Bilkent gibi okulların İşletme, Ekonomi vb. bölümlerinden mezun olup şu anda IT işi yapan tanıdıklarım var. Zaten kafaları basan analitik adamlar, bir de kaliteli okullarda iş hayatı bakış açısını edindiklerinden gayet başarılılar.
  • kingdom of rust  (01.10.16 17:04:27) 
@dissendium üniversitelere meslek edindirme kursu dedin demedim okey, ama bölüm eşittir meslek şeklindeki bakış açısını doğru bulmuyorum. Daha 18 yaşında okuldan, çevreden etkilenip; aile, akran, dershane, rehberlikçiler, hangi bölümün-okulun puanı en yüksekse onu hedefleyeyim, aman puanım boşa gitmesin kafasıyla tercih yapılıyor genelde. Daha o yaşta hiç kimsenin kendini tanıyabildiğini ve ömrü boyunca ne meslek yapmak isteyeceğini isabet ettirecek insan tanımıyorum ben. O yüzden tek bir alanla sınırlayan değil de işletme gibi daha geniş alana hitap eden ve kendini tanıdıkça ilerlemek istediğin alanla ilgili eğitim ve tecrübelerle geliştirebileceğin bölümler günümüzde bana daha mantıklı geliyor. Bir mühendis olarak da zibilyon tane özel olsun devlet olsun mühendislik var ev zibilyon çeşit farklı mühendislik d evar hatta kapanmadıysa uzanktan eğitimle mühendislik bile vardı. Herhangi bir işletme mezunuyla boğaziçi tabii kıyaslanmaz. Maalesef ülkede etiket her şey ve boün mezunu olarak üstünde ömür boyu taşıyacağın güzel bi etiket sahibi olursun


  • limoncello  (01.10.16 17:40:03) 
@dissendium ben de sana aynen katılıyorum evet, KESİNLİKLE kişi kendine yakın bulduğu, zevk aldığı ve iştigal etmeye yakın olduğu bir bölüm okumalı. Yani sevmediği bölümü kişi sırf Harvard diye okumamalı. Ben de senin gibi düşünüyorum demek istediğim sırf Boğaziçi etiketi var diye git orda sevmediğin bi bölüm oku değil. Puanı yüksek, iş garantisi var, parası,prestiji iyi diye tıp da okunmamalı aynı şekilde. Ama soruya istinaden cevap veriyorum ben de. Bu arkadaşımız zaten mühendisliğe ve sayısal derslere ilgisi o kadar yüksek değil, işin daha pazarlama, sosyallik vs. ayağında. Mühendislik okuyacaksa illa bana göre işletmeye en çok benzeyen endüstriyi okumalı ama o da en fazla gsü ve yıldızda geliyormuş. Gsü de çok iyi okul ama sosyal bilimler için sayısal bölüm yok denecek az, zayıf ve fransızca okumak saçma. Ee birbirine bu kadar benzeyen iki bölüm olan endüstri ve işletmeyi boünde mi okursun yıldızda mı? Şimdi bence sen işletmeyi küçük görerek sırf mühendis title'ı için yıldıza git diyorsun. Bence de bu saçma çünkü bölümler nerdeyse aynı ve en az 5 yıl okuyacağın yer de çok önemli. Boğaziçinin imkanları yıldızla falan kıyaslanmaz.
Bence bölüm seçimleri kişiseldir ve hiç kimsenin okuduğu bölüme tırt ya da leş denmemeli, küçümsenmemeli. Şimdi burda sen mühendislik dersin başkası işletme iktisat der ama bu arkadaşımız yöneliminden bakmaya çalışıyoruz. Onun için boün işletme daha uygun bence bu donelerle. Yani sen adamın bölümünü küçümsersen o da ben boğaziçiliyim sen nerden falan der, bu iş bitmez. İster okul için, ister title için okul okunmaz. Senin yaptığın farklı bir etiketçilik. O boğaziçiliyim diye övünecek, sen ben mühendisim diye övüneceksin falan. Sevmeyen adam mühendislik falan okumasın. Ben de bi tarafımdan sallamıyorum senin okuduğun bölümü türkiyenin en iyi teknik üniversitesinde okumuş 34 yıllık hayat ve 9 yıllık iş tecrübesi sahibi olarak.
Tik kısmını bilemem ben konuyla alakalı düzgün cevap veren herkese tik atarım ama atıp atmamak @tosibanın takdiri ona kalmış
  • limoncello  (01.10.16 18:48:29 ~ 18:50:21) 
olayı nereden nerelere getirdik.

tik işaretiyle hayat görüşü tespiti yapanlara selam olsun.

'mühendislik nere, işletme nere'

yanlış bir yargı değil. kağıt üzerinde bağlantıları yok, hatta 'bi puanı alalım da, sonra tercih kolay yea' mantığıyla hareket eden bir öğrencinin tercih telaşını andırıyor.

ama ortadaki olayı okuyabiliyorsak, bu kanıya varmamız mümkün değil.

arkadaşımın ilgisini çeken şey girişimcilik ekosistemi. bundan 'açık açık' bahsediliyor zaten. bugün bu ekosistem de gelişen dünyada haliyle yazılımla, elektronikle birlikte yürüyor.

ancak projelerde bu iki faktörün yanında paralel giden işin pazarlama, yönetim kısımları da var. aslında her şeyde var.

son 4,5 yılını aktif bir şekilde kuluçka merkezlerinde proje ekipleri içinde geçiren biri, yazılım ve elektronik alanındaki projelerde pek tabii olarak satış-pazarlama-yönetim üçlüsü içinde bir işletmeci olarak mı, yoksa bir mühendis olarak mı daha etkili çalışabileceğini sorgulayabilir.

üniversite etiketi madem hiçbir anlam ifade etmiyor, madem mahalledeki 50 yaşındaki amcanın ağzında övgüyle dolanmak için var, milyon tane salak(!) neden bu etiketler için yıllarını heba ediyor? işletme bölümü öyle her yerde bulunmaz bilgiler vermediğine göre, biz bunu bilgi'de, bahçeşehir'de okusak da olurdu aslında. ama salaklar işte, herkes sizin kadar akıllı değil.

ve son olarak; ego tatmini amaçlı, buram buram kendini beğenmişlik kokan, hiçbir bilgi verme amacı taşımaksızın polemik yaratma çabasında olan harf yığınlarına tik koymamı beklemeyin.

egolarınızı okşayın, ama bunu ne üç-beş tik ile ne de burada bilgi veren veya alan insanlara saldırarak yapın.
  • tosiba  (01.10.16 19:00:59 ~ 19:03:41) 
bu arada boğaziçi yönetim bilişim sistemleri(mis) de var bu bağlamda ama boğaziçi işletme kadar havalı değil. Boğaziçinde okurken de örenğin endüstriden bilgsayardan dersler alabilir, boğaziçi bu anlamda en rahat okullardan biri ve bu sayede kendini geliştirebilir, belki endüstri, bilgisayar gibi alanlardan çap olmasa da yandal yapabilir. Arkadaşın için network önemli ve bu networkü en iyi boğaziçinde bulabilir. Mühendislik falan bunlara takılmaya gerek yok cidden ben de şimdi anlıyorum insan 18-20li yaşlarla 30lu yaşlarda çok farklı düşünüyor. Zaten çalışırken mesleğin olacak yani benim babam ve kardeşim de mühendis ama mesleklerini yapmıyorlar mesela. Ama şunu söyleyeyim türkiyede gerçekten boğaziçinde okuduğunu ya da mezun olduğunu söylediğinde insanların özellikle sosyal ortamlarda bakışları farklı oluyor, sanki übermenschmişsin gibi. Bunu da doğru bulmuyorum tabii bu da etiketiçik dediğimiz şey ama özel olarak bölüm yoksa kafada illa bu olacak diye işletme vs. ilgi duyuluyorsa hem rahat okursun hem de start up, staj part time iş gibi olanakları son sınıflarda iyi değerlendirir kullanırsın. Mühendilikte daha zor bu.


  • limoncello  (01.10.16 19:48:05) 
mezun olduğunda büyük bir ihtimalle zaten alanında iş yapmayacağı için üniversite seçsin.


  • allezz  (02.10.16 10:57:44) 
boğaziçi işletme tabikide.. tartışmasız ..işletme mezunu olupta boşta adam hiç görmedim.


  • rainbird  (02.10.16 11:17:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.