[]

Takıntılar, vazgeçmişlik ve diğer kötü şeyler

Öncelikle OKB, takıntı gibi rahatsızlıkları olan arkadaşların konuyu okumamasını öneriyorum. Çünkü kendim başkalarının takıntılarını görüp o takıntıları ben de yapmaya başlıyorum. Ara ara da böyle dengesiz konular açıyorum farkındayım ama ailem ve arkadaşlarımla konuşamadığım için burda da anonim olduğumuz için içimi dökmüş oluyorum, her neyse.

Son 1.5 aydır evden çıkma sayım 10u geçmemiştir, bakkala gitme vs dahil. Okulum uzadı, haftasonu okula başlıyorum ama staj işlerini bile halletmedim ki yarın teslim için son günmüş :) Ben daha defterimi bile yazmadım ve biletim de cumartesi gününe :) Böyle işimi her zamanki gibi son zamanlara sıkıştırınca dünyada benden işe yaramaz başka insan olamaz diye düşünüyorum. Staj başvurusu son günlerde yapıldı, staj defteri işi en sona bırakıldı ki sayılmama durumu var, derslerimi 4 senedir akıllanmadım 5. senem yine son güne bırakırsam bu okul pek bitecek gibi gelmiyor. Bir hayattan vazgeçmişlik, boşvermişlik tembellik var ki sormayın. Bu son zamanlarda olan bir şey de değil. Kendimi bildim bileli böyle sorumsuz bir insanım ben. Böyle olmamda validenin etkisi çok büyüktür. Annem(eminim herkesinki öyledir ama) çok çok iyi ötesi bir insan. Yani bize karşı en azından. Ben doğduğum zaman kreşlerde vs ilgilenmezler diye işini bırakmış. Kendisi bir ton sıkıntılar içinde büyüdüğü için, bizlerin üstüne çok düştü, maddi imkanları her zaman sonuna kadar kullandı, en kötü durumumuzda bir dediğimiz iki edilmedi ama bu beni oldukça tembel ve problem çözme yetisi gelişmemiş bir insan yaptı. Tüm suçu anneme de atmış olmayım belki genetik olarak tembelliği de yatkınım bilmiyorum.

Takıntı yaptığım bazı konular var. İnsanların her hareketini bir nedene bağlamaya çalışıyorum gerizekalı gibi. Ufacık şeyleri çok fazla büyütüyorum, beynim arkaplanında sürekli kaygılanacak bir konu hazırda bekliyor ve ne zaman biraz olsun rahatlasam bir iç ses başlıyor. Sanki mutsuz olmak için programlanmış gibiyim. Mutlu olmaya başladığım anlarda(nadir de olsa anlık mutluluklardan bahsediyorum) kafaya takıp büyüttüğüm saçma sapan problemler aklıma geliyor. Duruyorum duruyorum fiziksel görünüşüme bir şeyler bulmaya başlıyorum. Sanki kusursuz olma zorunluluğundaymışım gibi hissediyorum, tabii ki kimse öyle olamaz, ama bu saçma salak düşünce var. Telefonum şu an eski bir telefon. Bozulan telefonumun sağlam olduğu dönemlerde günde 60-70 defa ön kamerayı açar yüzümdeki kusurlara bakardım. Günde en az 20-25 kere aynaya bakarım. Mesela burnum çok büyük bir burun olmasa da hafif bir şekil bozukluğu var. Önden belli bile olmaz belki ama yandan çok kötü buluyorum ben. İnsanlar benimle konuşurken acaba oraya bakıyor mu diye düşünmekten konuşacağım konuyu unuttuğum oluyor. Artık insanların yüzlerine öyle bir açıdan bakıyorum sadece kusurlarını görüyorum, ve bu korkunç bir durum. Bunlar kesinlikle ben istemeden oluyor. Hatta en başta dediğim gibi başkalarının takıntılarını gördükçe o taıntılar bende de başlıyor. Geçen gördüğüm bir duyurudaki şeyi hala unutamıyorum ve hala o takıntıya sahibim. Hani bir şeyi düşünme dersin de düşünmek zorunda kalırsınız ya işte bunlar birike birike kafayı yedirtecek hal aldırdı artık bana. Hayattan keyif alamıyorum kendimle barışık bir insan değilim. Soru da soralım siz takıntılarınızla nasıl başediyorsunuz ?

 
Başka takıntılar edinerek. :D

Ben pek oyun oynamayı, dizi izlemeyi seven biri değilim. Ancak, bazen bir insana bağlanmaya başlıyorum. Bağlanmaktan kasıt, hem duygusal olarak hem de kafa olarak.

Bir arkadaşımla, 2 ay boyunca her gece konuştuk. Kız mevzularından, başka problemlerden bahsettik. Ve sonra baktım ki, ben her uyumadan bu adama yazıp haber veriyorum. O oturuyor çünkü. Sonra, uyumadan önce bir oyun oynamaya başladım. Şimdi hem o oyun takıntı olmadı, hem de arkadaşıma yazmayı bıraktım.

İnsanların artık görünüşe önem vermediğini öğrenmelisiniz bence. Biraz kör taklidi mi yapsanız acaba. :)
  • pomknos  (29.09.16 17:53:12) 
Onu biliyorum ama kendime inandıramıyorum işte. Hep istemeden oluyor bu saçma düşünceler.


  • Golden Ratio  (29.09.16 18:02:35) 
Psikoloğa gidin.


  • zamandan ve mekandan ari  (29.09.16 18:03:56) 
Gitmiştim önceden sosyal fobi için. Faydası oldu aslında ama okulum başlıyacak ve özele gitme şansım da şu an yok. Devlet de açıkçası pek güven vermiyor.


  • Golden Ratio  (29.09.16 18:12:38) 
isteyerek oluşmaz zaten saçma düşünceler. :)

bu arada nickinin nedeni de belli olmuş oldu bence. :p

sporla aran nasıl? yürüyüş bile olsa olsun. bedenini biraz yormaya bak. beden yorulunca beyne çok fazla enerji kalmıyor düşünmek için. çünkü beden kendini korumakla mükellef. intihar ederken bedenin "sie lan, ben yaşamak istiyorum" şeklindeki çırpınışları bundan. yorulan beden de ilk olarak dinlenmeye, kasları iyileştirmeye falan çalışıyor, pamuk gibi oluyorsun. hayat enerjisiyle doluyorsun.

şimdi belki şey diyeceksin. "yaaa ne sporu, ben bunlar neden oluşuyor onu bilmek istiyorum." da işte öyle olmuyor. bir sorunu, o sorunu yaratan zihinle çözemezsiniz. haliyle o zihnin yapısının değişmesi gerekiyor. budha'ya sormuşlar mesela benzer bir şekilde. "neden böyle oluyor? nereden geliyor bu düşünceler? kaynak nedir?" gibisinden. muhteşem insan budha (ki epey bir sayar severim, akıl hocam gibidir, şu dünyada ondan daha üstü yok gözümde..) şey demiş; "bedeninize bir ok saplansa, ilk yapacağınız şey ne olur? ok nereden geldi? kim attı? niye? falan diye mi düşünmek mi, yoksa oku bedeninizden çıkartmak mı?" ;) sporu bu yüzden önerdim. ok çıksın da, o çıktıktan sonra sen zaten aynı kişi olmayacaksın, o zaman hobisel anlamda düşünürsün nedenlerini...
  • matrix  (29.09.16 18:12:41 ~ 18:13:59) 
Kendimce 1-1.5 yıl bodybuilding yapmıştım. Sonra araştırmaya başlayınca bu spor beslenmeden, uyumadan ve çok sıkı çalışmadan bir işe yaramadığını görmüş oldum. Ve gözüm korktu bu tempodan çünkü 1-2 ay bu tempoda yaşadım ve akşam ne yemek yapsam, onun kalorisi var mı (ki 73 kilo zayıf sayılacak bir adamım), 100 gram protein almam lazım 2500 kalori almam lazım falan çok yoruldum bıraktım. Havuza gittim 3-4 ay okul zamanı aslında gerçekten kafa yormuyor dinlendiriyor beni okul başlayınca tekrardan yazılıcam zaten ama o dönemler de kafamı yorabiliryordum bu düşüncelere. Tabii şimdiki kadar boş zamanım olup düşünme zamanım olmuyordu ama beynimin arka odaları yine çalışıyordu.
Edit: Çok teşekkürler tavsiyeleriniz için ama :)

  • Golden Ratio  (29.09.16 18:24:32 ~ 18:25:00) 
bir kitap var, "hayatı yeniden keşfedin" adında. kişisel gelişim kitabı değil, şema terapinin anlatıldığı, içinde testler de olan, başka insanların hikayelerinin anlatıldığı hoş bir kitap. yazarı da psikiyatr. psikolog tavsiyesi ile aldım. okumanızı tavsiye ederim. belki psikolog desteği olmadan tam verim alamazsınız (bu yüzden psikologa gitmenizi tavsiye ederim) ama yine de insan okurken bazı şeyler dank edebiliyor. kendinizle ilgili notlar alın, ne oldu neden oldu ne tepki verdim sonucu ne oldu gibi tablolar yapabilirsiniz. yazarak çalışmak hem gözünüzün önünde somut bir şey olmasını sağlar hem de geriye dönük neleri değiştirdiğinizi görmenizi sağlar. hayatınızda sizi olumsuz etkilediğini düşündüğünüz ne varsa değiştirmeye çalışın.
bence bu tarz durumlardan kurtulmanın bir diğer yolu kendinize bir dert edinmek. mesela geçim derdi. benzer şeyleri ben de yaşıyordum, ne zaman ki geçim derdiyle boğuşmaya başladım kendim hakkında kusurlarım hakkında düşünemez oldum. insanların çok başka problemleri vardı ve benim dert ettiğim şeyler yanlarında çok komik kalıyordu. bir de sosyal medya, televizyon gibi şeyler insana sürekli mükemmelliği, kusursuzluğu pompalıyor. herkes çok mutlu, çok sağlıklı gibi görünüyor ama işin arka planı öyle değil. bu yüzden bir süre kafa dinlemek için bu tarz ortamlardan uzak durabilirsiniz bir nevi detoks gibi.

  • who cares wins  (29.09.16 18:24:48) 
Benzer duyurularımda benzer kitap önerileri gelmişti ama hep ertelemeci huyumdan almamıştım. Bu sefer bunu kırıp alıcam. "iyi hissetmek" kitabını çok önermişlerdi şimdi de sizin önerdiğiniz kitabı not alıyorum. Yazdıklarınıza sonsuz kere katılıyorum. Sosyal medya ve televizyon bu konuda çok etkiliyor beni onu farkettim. Sosyal medyada takıldıkça mutsuzluk katsayımın arttığını görüyorum. Televizyonlarda kusursuza yakın insanlar gördükçe normal olanın onlar olduğunu zannetmeye başladım, kesinlikle hastalıklı bir ruh hali.


  • Golden Ratio  (29.09.16 18:36:58) 
okb teşhisim yok ama psikiyatriste gittiğim dönem reçetemde "obsesif kompülsif bozukluklar" yazıyordu, aripa kullandım büyük ölçüde geçti. ilaçları bıraktım, tekrar başladı. devlet hastanesinden ziyade özel hastanede bi psikiyatriste görünebilirsin, daha fazla dinlerler.


  • nice tnetennba  (29.09.16 20:57:11) 
İmkanım olsa gitmek isterdim ama şu ara gerçekten çok zor. OKB teşisi konmadı zaten, raporu okumadım ama bu şikayetlerimden bahsetmemiştim. Sosyalfobi için psikiyatr ilaç vermişti çok kısa bir süre kullanıp uyuşturucu etkisi günlük hayatımı çok olumsuz etkilediği için bırakmıştım. İlaçların işe yarar olduğuna inanıyorum, bir önyargım yok ama gerçekten derdimi dinleyip bir psikiyatra yönlendirecek psikolog şu an için özele gitme durumum da olmadığı için çok zor.


  • Golden Ratio  (29.09.16 21:37:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.