[]

solan orkidemi kurtarın

bi hafta önce bir orkide geldi. toprağından çıkan kağıt nemli gibiydi o yüzden bir hafta sonra bir bardak su verdim. baktım iki tane çiçeği solmuştu. gölgeden alıp cam kenarına güneş alan bi yere koydum. bugün baktım dört çiçeği de solmuş, hatta minik açacaklardan bir tanesi de soluk duruyodu. üstündeki süs taşları aldım belki hava alamaz diye. bir de dibinde kalan fazla suyu döktüm. doğru yolda mıyım? suyunu nasıl veriyim? güneşte mi dursun gölgede mi? uzmanlar bi el atın.




 
orkide uzmanı sayılacak bi mertebeye ulaştım o yüzden tavsiyelerim şöyle:

1- orkide asalak bir bitkidir. Ağaçlara yapışarak kabuklarında yaşar doğal ortamında. bu yüzden çok nadir (2 haftada 1) altında 1 parmak su olacak şekilde (yaklaşık 1-2 cm yüksekliğinde yani) su verin. Sonra su uçup tamamen kurusa da vermeyebilirsiniz.

2- çiçekler/ağaçlar yer değişikliğine stresle karşılık verir. Bu yüzden solması/dökülmesi normal. Ana yaprakları yeşil ve hala sağlıklıysa bir sorun yoktur.

3- Orkidenin metabolizması inanılmaz yavaş. Açan çiçekler üzerinde 1 aya yakın durabiliyor. Döküldüğünde de tekrar açması için bir süre beklemeniz gerekebilir.

4- Orkide direkt güneş ışığını hiç sevmez. Parlak, yansıyan ışığı sever. O yüzden hemen camın önünden alın, camın yakınına direkt güneş gelmeyen bir yere koyun.

5- Taşlar çok etkilemez aslında. Zaten orkide toprağı diye satılan topraklar sadece büyük ağaç kabuklarından oluşuyor.

6- Saksısı şeffaf olmalı. Değilse şeffaf orkide saksısı alın, koçtaşta falan satılıyor.

benimkilerden de bazıları birden ana daldan çiçeklere kadar olan kısmını bir günde soldurup döker arada. Sonra yeniden açıyor, merak etmeyin.
  • safepassage  (29.09.16 13:19:36) 
Ben haftada bir bardak içme suyu veriyorum.

İşyerinde bir tanesinin 3 aydan daha fazla süre durmuştu çiçekleri. Ama izine ayrıldığım için 2 hafta kadar su veremedim ve geldiğimde çiçekleri solmuştu:(

Orkidenin türüne de bağlı. Orkidelerimden biri çok hassas hemen kuruyor, soluyor, geç açıyor vs. Diğeri çok sağlam ve çok fazla çiçeği var (yukarıda bahsettiğim). Bakım şartları aynı olmasına rağmen arada büyük fark var.

Tavisyelerim, içme suyu ver, çeşmeden değil. Direkt güneş almasın, ince bir perde arkasından alsın. Bir süre sabret, tekrar açmaya başlayacaktır.
  • peggy  (29.09.16 14:07:23 ~ 14:07:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.