[]

Koşmak Üzerine

Dostlar selamlar,
Son bir haftadır koşmaya çıkıyorum 'freeletics' uygulamasıyla basit koşular (15dk ısınma , 800 m normal koşu) yapıyorum. Ama son iki defadır sol dizimde eklem ağrısı oluyor. Moda sahilde koşu zemininde koşuyorum Nike Air ayakkabılarım var ama artık koşamaz oldum yürürken bile bazen ağrı oluyor, bunu nasıl çözeriz? Bir de sol ayağımda aşil tendonunun olduğu yerde bir sızlama oluyor özellikle koşunun başında ısınırken falan buna da bir çözüm varsa bi anlatsanıza..
Ekstra tavsiyeniz de varsa çok iyi olur.
Eyvallah..

 
benzer şeyleri ben de yaşıyorum, sonradan bakabileyim ben de tavsiyelere


  • senolll  (28.09.16 22:37:53) 
Runner's Knee denen bir şey var, muhtemelen sizinki de bu:

kadınlarda erkeklere nazaran görülme sıklığı daha fazladır. patella adı verilen diz kapağının diz eklemi içerisinde ideal konumlanmamasına bağlı kıkırdak deformasyonu ve sonucunda ağrı gelişir. bunun temel nedenlerinde; konjenital olarak patellanın ideal konumda bulunmaması ile birlikte zayıf harmstring ve quadriseps kaslarının patellayı ideal konumunda tutamaması yer almaktadır. sonuç olarak patella ideal konumunda kalamadıkça kıkırdak deformasyona neden olur ve patellofemoral ağrı denen semptomlar ortaya çıkar. kişi dizini rahatça bükemez, uzun süre oturup ayağa kalktıktan sonra ağrı hisseder, alt bacağını yukarı kaldırırken hafif bir ağrı hissedebilir.

özellikle koşuya yeni başlayanlar ve bilhassa kilo fazlası olanlar böyle bir tablo ile karşılaştıklarında ağrıları geçesiye kadar fazla dizlerine yük bindirmemesi ve iyileşmesini beklemesi tavsiye edilir; sıklıkla da erken dönemde iyileşme görülür. eğer kıkırdak deformasyonu ileri boyutlara varırsa; işin ucu cerrahi operasyona kadar gidebilir.

runner's knee denen bu koşucu dizini önlemek için ise;

kuadriseps ve hamstring, abdüktör ve addüktör kasları düzenli çalıştırarak güçlendirme ve kas dengesi oluşturma hedeflenmeli.

düz tabanlık varsa; ayak tabanındaki kavisi arttıracak ayakkabı tabanlıkları kullanılmalı. (düz tabanlık olmasa bile koşu ayakkabılarının önemi burada devreye giriyor)

bu önlemler en azından dizlere gelen stresi bir nebze azaltıp, patellayı ideal konumda tutmaya yardımcı olacaktır.

(kendi entrymden kopyaladım bu arada başka kaynaktan değil o yüzden link vermedim)
  • neferkitty  (28.09.16 22:42:02 ~ 22:43:41) 
Daha herhangi bir eklemin koşmaya hazır değilıen koştuğun için oluyor, birkaç hafta yürü sonra koşarsın. Bir de Nike Air gibi tabanı dengesiz ayakkabılarla koşmak riskli.


  • angelus  (28.09.16 22:45:43) 
Agriyorsa birak, devam etme. Sakin zorlama. Aman diyim.

Nike air tam kosu ayakkabisi degil galiba, belki lunarglide, pegasus gibi kosu ayakkabisi alabilirsiniz.
  • kuehles blondes  (28.09.16 23:05:11) 
Önce yürü +1

Ayrıca ayakkabı tabanı sana uygun olmayabilir şekil açısından. Örneğin sen dışa basıyorsundur ama ayakkabı içe basan bir ayağa göre tasarlanmıştır. Bu da başta diz olmak üzere eklemlerde ağrı yapıyordur.

Teknik bir terimi vardı bunun ama şu an hatırlayamadım. Google'layınca çıkacaktır.
  • orient blue  (28.09.16 23:34:17) 
Faydasız işlerle uğraşma, bisiklet teknolojisine geç.


  • kargn  (29.09.16 00:17:49) 
Çok teşekkürler herkese.. ağrı azalana kadar dinlenip tekrar yürüyüşle dönüş yapacağım. Eyvallah


  • Suehtemorp  (29.09.16 01:23:38) 
Ah işte birkaç yıldır herkese profesyonel sporcuymuşcasına antrenman yapma fikri dayatılıyor.
ÖZellikle koşu konusunda insanlar 30 yaşından sonra maraton koşmaya çalışıyor. Sonra böyle sakatlıklar.

Sadece koşuyor bile olsanız, kaslarınızı güçlendirmeniz lazım. Bunun için de sadece bacakları değil tüm vücuda güç antrenmanları yaptırın. Spor salonuna gidemiyorsanız, freeletics'in hiit egzersizlerini deneyin.

Bu arada bir miktar kilo fazlanız varsa o da dize yük bindirebilir. Bir süre antrenman yapmayın.
  • anten  (29.09.16 14:25:58) 
"önce yürü" fikrine katılıyorum. "ee çocukluktan beri yürümüyor muyuz" diyebilirsiniz belki ama "hayır, gerçekten yürümüyorsunuz/yürümüyoruz." yürümenin bile doğal hali var ve etraftaki insanları gözlemlediğimde çoğunun bunu doğru şekilde yerine getirmediğini gözlemliyorum. oysa evrim bizi yürümemize doğru geliştirdi. mesela yürürken kırıtmak gerekiyor. :) şaka gibi di mi? ama gerçekten de öyle. beden bir süre gerçek yürüme şekline erişsin. ondan sonra koşmaya doğru gelişecektir o.


  • matrix  (29.09.16 14:30:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.