[]

kişi başına düşen milli gelir karmaşası

şimdi,

ben kişi başına düşen ortalama gelire bakmak istiyorum. GSYH ve GSYİH nin farkı nedir ?

ama aynı zamanda bu ortalama gelir nasıl hesaplanıyor, biz ülke olarak bu geliri nasıl arttırabiliriz, neye göre değişiyor bu dengeler bilmek istiyorum.

internette kaynak çok ama ekonomik terimlerin arasında boğulup kalıyorum.

lütfen biri bana bunu bilale anlatır gibi anlatabilir mi ?


türkiye

GSYH (SAGP) 2016[4] tahmini
• Toplam $1.665 trilyon[3] (17.)
• Kişi başına $21.198[3] (61.)
GSYİH (düşük) 2016 tahmini
• Toplam $751 milyar[3] (18.)
• Kişi başına $9.562[3] (66.)


isveç

GSYH (SAGP) 2011 tahmini
• Toplam 381.719 milyar USD[2]
• Kişi başına 40.393 $[2]
GSYİH (düşük) 2011 tahmini
• Toplam 538.237 milyar $[2]
• Kişi başına 56.956 $[2]


teşekkürler.

 
bu gelirin artması, senin katma değerli üretim yapmana bağlı. katma değersiz yapsan da olur aslında. üretim, üretim, üretim.


  • kurnaz  (26.09.16 00:45:22) 
bilal sorsa, başkan(bilali karşımda görsem heyecanlanır başkan derim ben) paranı satman gerekiyor işte nasıl satarsan sat derdim.

ister hizmet sektöründe sat (turizm murizm) ister üretim sektöründe (ihracat) ister vektörel değerlerde

not: bu ihracat kelimesinin bi tarafında çift a mı kullanıyorduk ?
  • mete kudur  (26.09.16 01:00:27) 
Tek a kafi.icraatte cift a.


  • duptıs  (26.09.16 01:03:50) 
GSYH ile GSYIH aynı şey. "yurtiçi" kelimesini birinde Y digerinde YI ile göstermişler.

verdiginiz örnekteki farklilik "SAGP"den kaynaklaniyor: satınalma gücü paritesine göre... yani bir ülke çok ucuz veya çok pahalı ise, buna göre düzeltilmiş bir veri demek. yerine göre mantıklı, yerine göre sıkıntılı bir bakış açısı ama sonuç olarak bizim yerimizi çok da değiştirmez bu.

alternatif ölçüt: GSMH'dir/ GYSH ile biraz farklı olan şey o.

GSYH: yurtiçinde, herkes tarafından üretilen mal ve hizmet toplamı.

GSMH: nerede olursa olsun, bir ülke vatandaşları tarafından yapılan hizmet ve mal üretimi toplamı.

örnek olarak: mülteci Suriyelilerin yaptıkları her tür üretim (bulaşıkçılık veya çöpçülük de dahil buna), Türkiye'nin GSYH'sinde varken, GSMH'sinde yoktur. (ama Suriye GSMH'sında vardır).

arttırmak için: üretim artmalı. birim fiyatlar artmalı. satışlar artmalı. ve tüketim artmalı. yani formülsel olarak böyle. asıl soru "bunu nasıl sağlarız" ise... kaliteli ihracat yapmamız, yani teknolojide basamak atlamamız lazım. markalarımızın kuvvetlenmesi lazım. illa samsung yaratmak gerekmiyor ama montajcılıktan da öteye gitmemiz şart.

toplam üretim artarsa, kafa başına düşen gelir de artar (ülke bazında toplamlarda bunlar birbirine eşit). ama bu zor olduğu için bizde hep kafa sayısını arttırma girişimi mevcut. ortalama artmadan toplamı arttırmak genel refahı arttırmıyor ama.
  • 507  (26.09.16 01:06:56 ~ 01:17:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.