[]

otomasyon devrimi sonrasi insan nufusu azalir mi?

endustri 4 yahut otomasyon devrimi, beyaz ve mavi yakali iscilerin yerini otomasyona (robotlara) birakmasi cok uzak degil. max 20-30 yil diyorum. bu durum sonrasi su an calisan iscilerin (iyimser bir tahminle) yarisindan fazlasi issiz kalacak. kimisi gecmis devrimlere bakarak yeni is alanlari acilacagini soyluyor. bence su anki isci sayisina oranla cok cok az bir is alani olusacak. zaten o isi yapabilen yorulmayan bir kod yigini var. insana ihtiyac minimumda tutulacak.
youtu.be
bu senaryoda issiz kalan, gelir elde edemeyen, haliyle tuketime de dahil olmayan insanlarin hayatini surdurmesi mumkun olmayacaktir diye tahmin ediyorum. hayatimizi idame ettirmemiz (maslow ihtiyac piramidi) calismamiza bagli sonucta. emegimizi bu ihtiyaclari karsilamak icin takas ediyoruz.

tabi bir celiski var. mukemmel sistemlerle idare edilen bu sirketler kime neyi satacak?

 
azalmaz, aksine kaynaklar daha iyi kullanildigi icin artmasi beklenir.


  • f_d  (25.09.16 13:07:31) 
Savas ve kaosla nufus azalabilir


  • HasanK  (25.09.16 13:10:30) 
@f_d
isci olarak kaynaklari idame ettiren biz degiliz. kaynak sahibi de degiliz. aksine kaynaklardan birisi biziz (emek). ona da ihtiyac kalmayacak.

  • yons  (25.09.16 13:12:58) 
sefalet artar ama nüfus azalmaz


  • medievalman  (25.09.16 13:18:19) 
@yons, size ozel konusmuyorum. sorunuz genel bir soru. sordugunuz uzere genel olarak bakildiginda sistemde bir verimlilikten bahsediyoruz. nufus, savasla ya da kitlikla azalir. (kaosla nufus azalmak zorunda degil)


  • f_d  (25.09.16 13:36:27) 
@f_d sorudaki parametrelerden bagimsiz bir cevap oldu. verimlilikten bahsetmissin ama kimin icin verimlilik. kapitalist sistemde durduk yere kimse bana kaynaklarindan istifade ettirmez. dolayisi ile benim uretim-tuketim sirkulasyonundaki pozisyonum muamma. bunu soruyorum acikca.
ayrica nufus azalmasi sadece savas ve kitlikta olusmasi genellemesi yanlis. yaslanarak nufusu azalan devletler cokca simdi bile.

  • yons  (25.09.16 13:45:05) 
soru makro bir soru. ve varsayimlar/aklimizdaki kurallar da bu sebeple mutlaka yanlis. ornegin sizin kaynaklara erisiminizin azalacagi, ya da kimsenin size durduk yere bir sey kullandirmayacagi da bir varsayim ve dogru olmak zorunda degil. (bkz: basic income)
kaynagin artmasinun nufusu arttirmasinin cok kaba bir varsayim oldugunu kabul ediyorum. ancak bunun aksi daha kaba bir varsayim.

herhangi biri icin verimlilikten degil, uretimde verimlilikten bahsediyoruz. otomasyon olduysa uretimde verimlilik olmustur. verimlilik artsa bile kaynak paylasimindan dolayi teorik olarak kitlik olabilecegini ve bunun nufusu etkileyebilecegini ben de kabul ederim. fakat bu durumda kaynagi olan tarafin nufusu niye dengelemeyecegini de aciklamak lazim. bunu zenginler zaten az cocuk doguruyor diye aciklarsak, o halde fakirlerin niye nufusunun azalacagini bekledigimizi de aciklamak lazim.
  • f_d  (25.09.16 14:01:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.