[]

Koşu bandıyla asfaltın farkı ne? - 2 soru

Selam

Çok dolaşan bir laf var hani, koşu bandında yürümek veya koşmak dizleri olumsuz etkiliyormuş falan. Ben anlamıyorum, asfalt veya kaldırım taşları da aynı sertlikte değil mi, niye koşu bandı dizleri kötü etsin? Olayı ne koşu bandının?

Bir de, üç gün kadar, sabah 20 dk akşam 30 dk yürüdüm. 2 kg almışım tartıda. Dizim acıdı cidden, bıraktım. Kilo fazlam var epeyce, dizim ondan acımış da olabilir. Fakat bu kilo almışlık normal mi, kas yapmamışımdır değil mi üç günde?

Dizime rağmen devam edeyim mi?

 
Tartan zeminde koşmadığın sürece hepsi aynı. Tartan zemin de zemine baskı uyguladığında oluşan basıncı soğurduğu için, dizine daha az stres uyguluyor. Onun dışında koşu bandı asfalt ya da toprak zemin, hepsi aynı.


  • angelus  (25.09.16 12:20:05) 
www.youtube.com
burada doğa koşusu önerilmiş, farklı yönleri ile, rüzgarın sesini duymakla ilgili araştırmalar, doğa yürüyüşünde beynin her şeyi, tüm eklemleri kontrol etmesinin etkisi vs. ingilizcesi daha iyi olan biri daha iyi çevirebilir.

livehealthy.chron.com
burada ise, bu safyan gidilebilecek bir makalede dizler üzerine olan etki kabul edilmiş, bu sayfada ise bu etkiyi azaltmanın 5 yolu anlatılmış.

koşmayın yürüyün, ayakkabınızı güzel seçin, adımlarınızı kısa atın vs diyor.
  • güneyli çocuk  (25.09.16 12:29:41) 
@güneyli çocuk

Air max tarzı koşu ayakkabısı seçtim, çok rahat ettirdi. Koşu ayakkabısı uygundur değil mi?

@angelus

Tartan zemini nerden bulucam? Var mı öyle bir zemin, dışarıda yürüsem asfaltta yürüyeceğim işte, en kabadayısı toprak olur ama o bile yok yani. O zaman biraz kilo verip öyle mi yürümeliyim?
  • yaren  (25.09.16 12:41:52) 
Koşu bandında aslında sen koşmuyorsun, bant koşuyor. Bir de sen hareketli bir şeyin üstünde farklı ritmle koşmaya başlayınca hem o sana farklı kuvvetler uyguluyor hem de sen ona. Bir süre sonra bu kuvvetlere dayanamaz hale geliyorsun. Diz önemli. Bence etme.


  • dissendium  (25.09.16 12:44:19) 
Abi çok kilon varsa koşarak başlarsan o dizi eline alırsın 2 ayda, hayat boyu da çekersin.

Kilo fazlan varsa, normal kiloya inene kadar spor salonunda bisiklete bineceksin. Dize az baskı yapar.
  • kurnaz  (25.09.16 12:51:52) 
@yaren, hocam ben de okuduklarımı çevirmeye çalıştım çok anlamam :(


  • güneyli çocuk  (25.09.16 12:54:15) 
Tartan zemin her yerde bulunmuyor tabii, ben dizlere uygulanan basınç açısından o örneği verdim. Kilon fazlaysa koşma zaten uzun uzun yürü. Yüksek kilolarda koşunca haliyle binen stres daha fazla oluyor. Buna alışık olmayan güçsüz eklemler ve tendonlar haliyle zarar görüyor. Biz koşma işini çok fazla anlam yüklüyoruz 30 dakika koşsan da 1 saat yürüsen de aynı kaloriyi yakıyorsun zaten. Sen şimdilik hafif hafif yürü, biraz kilo verince daha düşük seviyelerde koşmaya başlarsın ama senin için en önemli konu diyet. Temiz bir beslenme programın olmadan pozitif etki almak zor.


  • angelus  (25.09.16 12:56:44) 
Diz çok önemli aman sakın devam etme. Ömür boyu çekersin. Ameliyat oldum ben çok dikkat ediyorım artık. Doktorum eliptik bisiklet önerdi dizler için daha güvenli. Aşırı kiloyla normal spor bile iyi değil dizler için kendini koru aman.


  • yue  (25.09.16 14:34:57 ~ 14:35:24) 
kilon fazlaysa yürüme de. yürüyerek kilo verilmez. bir de fazla saat üzerine baskı oluşturacağı için yine zararlı.

dizleri korumak için normal kilolara inene kadar bisiklet. başka çaresi yok.

bisikletle vucuttaki en büyük kas demetini çalıştırıyorsun, hayvan gibi yakıyor işte.

bir de kilo fazlan varsa bacak kasların gelişmiş oluyor zaten genelde. bu durumdakiler az spor yapınca koşarken çok farketmiyorlar kaslar güçlendiği için ama dize çok zarar veriyor işte.

kesinlikle uzun süreler yürüme ve koşma. tek çare bisiklet.
  • kurnaz  (25.09.16 18:03:56) 
Koşu bandı asfalta göre biraz daha şok absorbe edebilir. Kilon fazlaysa en güzeli bandı yukarı dikip uzun uzun yürü.


  • arnold schwarzeneger  (26.09.16 10:40:27) 
asfaltta koşmanın başka zararları:
egzos dumanı
kadınsan laf atmalar
garip bakan insanlar
caddebostan sahil gibi bir yerde koşuyorsan piknikçiler, 0.5 km/sa hızla yürüyen bebekliler, mangal kokuları

kilo fazlan varsa tempolu yürü
  • la noix  (26.09.16 10:44:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.