[]

ukrayna'da doğusunda ukraynaca batısında rusça konuşmak

anladığım kadarıyla ukrayna'da bizde ki gibi sıkıntı var doğuda ukraynaca konusunca kötü bakıyorlar , batıda rusça konusunca kötü bakıyorlar.

şehir: kharkiv

nasıl olacak bu iş ? bazıları rus parası görünce şeytan görmüş gibi oluyor bazıları poreşenko diyince şeytan görmüş gibi oluyor..

kıme göre neye göre konuşucaz ?

ek 1 : dil bildiğimizden değil de selam verme, adını sorma olayında açığa çıkıyor bu olay.

ek 2: der meister cevap beklıyorum

 
kharkiv rusların çoğunlukta olduğu bir yer rusça konuşabilirsiniz.


  • senolll  (24.09.16 11:12:36) 
TL;DR harkiv'de ikisini de konuşursun, kimse bi şey demez. detay,

en başta şunda anlaşalım: turist olduğun için neyce konuştuğunla pek ilgilenmezler, dili bilmediğinin farkındalar. en fazla somurturlar, ona da takılma. hep somurtuyorlar. genel olarak, dinyeper nehrinin batısı ukraynaca, doğusu rusça konuşur. başkent kiev ve nehri takip eden diğer nispeten büyük şehirler hem ukraynaca hem rusça konuşur. önemli olan şehirden ziyade bulunduğun ortam. odessa'da mesela hem aşırı milliyetçiler hem de rus yanlıları var bissürü. ama dediğim gibi, birincisi sen bu insanlarla zaten muhatap olmayacaksın çok yüksek ihtimalle. ikincisi, olsan bile turist olduğun için en fazla "x nerede?" diye soracaksın falan. umurlarında olmaz. düzgün cümle kuramayan adama "UKRAYNACA KONUŞ!!" deseler ne olacak ki? bi de şahsi gözlemim, ukrayna'daki rus nefretinin fazlasıyla abartıldığı yönünde. ben lviv'de (ukrayna milliyetçiliğinin kalesidir) hep rusça iletişim kurdum. rusça gazete, tabela vs. de gördüm. putin'i seviyorum, keşke rusya'ya bağlansak vs. demediğin sürece kimsenin umrunda olmaz. ha ukraynaca konuşursan o nemrut tipler bi seviniyo ki görmen lazım, şapşikler.

harkiv özelinde konuşacak olursak, harkiv savaş başlayana kadar bayağı rus yanlısı bir şehirdi. savaşta tıpkı bugün donetsk ve luhansk'ta olduğu gibi mevzu çıkarılmaya çalışıldı ama başarısız olundu. ondan sonra harkiv de hafif ukraynalılaşmaya başladı. tabii ki hiçbir zaman "biz ukraynalıyız hüloğ" demeyecekler, harkiv sovyetlerin en büyük şehirlerinden biriydi ve dolayısıyla daima özel bir statüsü, kimliği var. yani rus yanlısı ama şu an ukraynacanın/ukraynalının da kötü karşılanmadığı bir yer... hem ukraynaca hem rusça yürür, problem yok.

özetle turist olduğun için aşırılığa kaçmadığın sürece kimsenin tepkisini çekmezsin. hatta şöyle söyleyeyim, lviv'de biri bana yolda bi şey sordu. ukraynaca olarak, "özür dilerim ukraynaca bilmiyorum" dedim. güldü, aynı soruyu rusça sordu. esmerim, turist olduğum da belli yani. ingilizce sormadı ya da "ha tamam o zaman" deyip gitmedi.

nefret edilen şey rusça değil yani, çok şeyapma. bi de genel olarak şöyle bi şey söyleyebilirim, sovyet etkisinden dolayı sanırım, yaşı 35-40'ı geçkin olan insanlar rusça konusunda çok daha anlayışlı. belki turistiz diye mi öyle tercih ettiler bilmiyorum ama taksicisi, ev sahibesi, şusu busu benim muhatap olduğum 40 yaş üstü herkes direkt rusça konuştu. rusça bildiğimi de söylemedim hiç. gerçi zaten bilmiyom.
  • der meister  (24.09.16 18:02:38 ~ 18:08:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.