[]

iş değişikliğine izin vermeyen şirket. Ben ne yapayım?

Çalışmakta olduğum şirket geçmeyi planladığım şirkete milyon dolarlar mertebesinde iş yaptırıyor.

Sektörleri çok alakasız.

Mevcut şirket müdürleri geçeceğim şirketin ceo'suna kadar tanışıklıkları muhabbetleri var.

Cuma günü konuştum ben böyle böyle gidiyorum diye. Arada 2,5 kat maaş farkı var.

Gerekirse ceo'yu arar seni oraya aldırtmayız otur oturduğun yerde diyorlar.

Ben ne yapayım?

Edit: gideceğim yer iş ilişkisinden dolayı mevcut şirketin olurunu almadan gelme dedi.

 
söyle 2.5 kat maaş farkı var ya bu parayı verin yada herşkeilde giderim elinizden geleni de ardınıza koymayın diye.


  • killerbee  (20.09.16 10:45:18) 
Gideceğin yeri söylemeseydin keşke. Yasal olarak böyle bir hakları olamaz. Mobbing kapsamına girebilir. Bir avukat daha iyi aydınlatır. İş yerinin istifayı kabul etmeme gibi bir hakkı yok. Kurallara uygun bir istifa dilekçesi sunarsanız kabul etmek ve işleme almak zorunda. Bizde yapılan en büyük hata istifa sebebini belirtmek. "Şu şirkete gidiyorum" demek. Bunu yapmaya mecbur değilsin. İstifa ediyorum bitti.

Bence kanunen bir avukattan tüm haklarınızı öğrenin. Sonra şu anki patronunuza çok net bir şekilde bunları anlatın ve yürüyün.
Ha ama şu var ortak iş yapılan bir yerse uzun süre gerilim hissedeceksiniz her iki taraftan. Bu arada diğer tarafın cayma ihtimali de var.

İyi bir pazarlık şansı doğabilir ama size akıllı yönetirseniz süreci.
  • anten  (20.09.16 10:55:42 ~ 10:56:08) 
nufuzlu bir patronunuz varsa ve issiz kalmayi goze aliyorsaniz isten ayrilin gitsin.

anlasildigi kadariyla bu kosullarda oteki yerde sizi ise almayabilirler. bu durumda ancak 3. bir is bulmayi deneyebilirsiniz.

bu mafyatiklere karsi da yasadiklarinizi her yerde anlatmaktan baska pek bir sey yapamazsiniz. ben her ihtimalde tehdit edildigim yerde durmazdim ve hatta gerekirse baska bir sektorde ve baska bir firmada bir is bulur ayrilirdim. butun firmalar bu kabadayinin degil ya.
  • idexo  (20.09.16 11:08:05) 
İlk 4 arkadaşım. Editi okur musunuz?


  • shenergy  (20.09.16 11:11:04) 
Bilen bilmeyen yazmış.

Evet hakları var. Sözleşmenizi bilmiyorum ama okursanız bu hakların saklı olduğunu yazarlar.

Çok normal bir durum, rakipler arasında ya da iş ilişkisi olan şirketler arası geçiş yapmanın yasak olması.

Hadi diyelim bu nca kuralını dava ettin, iki şirkette aleyhine döner, o milyon dolarlık işler yanında kimse bi çalışanı takmaz.
  • kurnaz  (20.09.16 11:16:32) 
sıkıntılı bir durummuş ama mevcut patronun da götün tekiymiş.
açık açık konuş adamla, maddi olanaktan bahset ve burası olmazsa başka yerlerle de görüşeceğini söyle. bunun dışında bazı işleri sensiz yürümeyecek konuma getir.

ben yaptım işe yarıyor :)
  • teritori  (20.09.16 11:16:54) 
Şirket iş yaptığı yere geçmemeni istememekte haklı. Bazı şirketler ticari sırları dışarı çıkmasın diye aynı sektörde ve iş yaptığı firmalarda 5 sene boyunca çalışmaman için sözleşme imzalatıyorlar.

Bence otur açıkca konuş. Kuşkuları varsa gidermeye çalış. Olmazsa zam koparmaya çalış. Yoksa diğer firmanın, böyle bir kriz ortamında çok iyi bir müşterisini kaybetmesini bekleme.


Daha olmadı farklı bir firmada iş bulup ayrıl.


.
  • kartallar yuksek ucar  (20.09.16 11:18:15) 
@kurnaz soylediginize alindigimdan degil fakat soruyu tekrar okursaniz "Sektörleri çok alakasız." iki firmadan bahsediliyor. ayni is kolu olsa anlayabilirim. anlasma da imzalamissaniz haklisiniz. yalniz ben "pizzacidan cikiyorum sandalye satacam" diyen adama otur oturdugun yerde diyemez kimse.

bilen bilmeyen mi yazmis okuyan okumayan mi yazmis takdir sizin.

edit: kola belki yine gida sektoru diye yanlis ornek olabilir. onun yerine sandalye diyelim. dusunun ki bu pizzacilar butun sandalyelerini bu firmadan temin ediyormus...
  • idexo  (20.09.16 11:28:01 ~ 11:34:58) 
@shenergy

yazdıklarımı okursan anlarsın, illa bir rakip olmasına gerek yok.

iş ilişkisi yaşayan şirketlere gitmende sıkıntı çıkarabilir. bundan dolayı çoğu yer girişte sözleşmede bunu belirtir.

neden peki? çok basit şirketler iş yaptıkları şirketlerde işi bilen adam almayı isterler kolaydır çünkü, yetişmiş adam etc. mesela sandalyeciye plastik hammadde satan şirketten plastikçiden sandalyeciye geçececeksiniz.

ne olacak? hammadde fiyatlarını, o şirkette kimin ne kadar komisyon aldığını etc biliyorsunuz, dolayısı ile daha iyi bilgiden daha çok indirim zorlayabilirsiniz, o şirketi bilmeniz size çıkar sağlar bu da şirketlerce yasaklanır. o çıkar var ya işte kilit nokta. örnekten bağımsız.

kanunen de geçerli bu, mobbing değil.

he senin patron bunu maço biçimde söylemiş olabilir o başka.

illa rekabet olmasına gerek yok. eğer iki şirkette buna uygun davranıyorsa yasaklama hakkına sahipler. hatta bazı şirketler biz birbirimizden eleman almayacağız diye bile anlaşma imzalarlar. ben böyle 2 sözleşme imzaladım.
  • kurnaz  (20.09.16 11:45:20) 
doğru anladıysam senin çalıştığın firma, geçeceğin firmaya iş yapıyor. yani örnek olarak siz plastik şişe üretiyorsunuz, geçeceğin firma da meyve suyu. doğru mu? sonra meyve suyunu sizin şişelere koyup satıyor. sen de diyorsun ki, sektörler alakasız.

eğer doğru anladıysam, çalıştığın firma geçeceğin firmanın seni (ve birkaç kişiyi daha alıp) satılan malzemeleri kendi üretmeyi planlamasından endişe ediyor olabilir. yani ekibi alıp firmayı aradan çıkarma mevzuu.

geçmeyi düşündüğün firma da hem ilişkilerinin sıkı olması sebebiyle, hem de (böyle bir aksiyona girecekse dahi) bir anda siparişleri kesmeyeceği için arayı durduk yere bozmak istemediği için senin çalıştığın firmanın olurunu almanı istiyor.

şimdi bence yapabileceğin iki şey var, birincisi ikna. ekmeğini yediğin yere ihanet etmeyeceğini, buradaki bilgilerin asla dışarı çıkmayacağını vb. söyle. çok öyle yemin etme falan olaylarına girme. ikincisi, mevcut firmanda sana teklif edilen maaşı iste, otur oturduğun yerde. maaşın yükselsin, devam.

ya da bambaşka işlere yelken aç. madem biri sana maaşının 2.5 katını veriyor, başkaları da verir.
  • babilbaligi  (20.09.16 11:51:03) 
su durumda soruyu soran kisinin "sektorlerin cok alakasiz olmasi" durumunu bir acikliga kavusturmasi lazim. zira benim alakasizdan da ote "cok alakasiz" dan anladigim iliski meyve suyu, karton kutu iliskisi degil. birbirini tamamlayan seyler satmak bambaska bir sey ya da zaten hammadde satmak bambaska bir sey.

duruma birebir uyacak bir ornek verebiliyor musunuz shenergy?
  • idexo  (20.09.16 12:08:56 ~ 12:10:44) 
bunun yanında

www.eksiduyuru.com

şunu yazmışsın. burası sanıırm.

yani seni alacak adam önceden önemli değil derken şimdi izin alda gel diyor. harcanırsın matmazel arada.

şimdiki işinden de olma şansın yüksek.
  • kurnaz  (20.09.16 12:16:13) 
@idexo

Plastik endüstrisi

Jeneratör sanayi
  • shenergy  (20.09.16 12:30:32) 
ornegi editleyerek biraz daha acar misin? yani plastik ureten bir fabrika jenerator mu aliyor bunlardan? boyle bir iliski midir?

edit: zira boyle bir iliskiyse bunlarin mantigina gore A4 kagidi aldiklari kirtasiyede de calisamazsin, vergi verdikleri vergi dairesinde de calisamazsin vs... oyle sacmalik olmaz.
  • idexo  (20.09.16 12:33:39 ~ 12:38:32) 
Mesaj atıcam.


  • shenergy  (20.09.16 12:38:23) 
bana kalırsa işin özeti şu. senin patronun seni göndermeye niyetli değil. seni almayı düşünen taraf karşı tarafla olan ilişkisi bozulsun istemiyor. o yüzden çekingen davranıyor. hatta senin patronun da "ulan bana çalışan firmaya bak, benden adam kaldıracak!" diye tribe girmiş vaziyette.

bence sen 3. bir iş bak derim ben. ne karşı taraf o topun altına girer, ne senin patron bu işe olur verir.

sen ancak patronla güzel güzel konuşup ( ya da patrona lafını dinletebilecek biriyle) arada farka falan ihtiyacın olduğunu, geçmeyi gerçekten istediğini anlatır olur alabilirsin.

ama bence sen şu an çalıştığın iş yerinde de kalırsan, bu saatten sonra pek sağlıklı bi iş hayatın olacağını düşünmüyorum o iş yerinde.
  • baharat  (20.09.16 12:43:46) 
@baharat+1

benim de tamamen katildigim yorum budur.
  • idexo  (20.09.16 13:18:05) 
Bildirimlere bakar mısınız bilmem ama ben dediğiniz gibi 3. Bi yere geçtim. 6 ay çalıştım. Sonra bu şirkete geçtim. İlk işim eski firmaya gitmek oldu =D


  • shenergy  (22.12.17 00:07:48) 
bildirimlere baktık :D hayırlı olsun keyfin yerindedir umarım ((:


  • baharat  (02.01.18 16:48:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.