[]

araba kullanımında vitesle ilgili basit soru

vites geçişlerinde ayağımı debriyajtan çekince araba hafif sarsılıyor. hızlı da çekmediğimi düşünüyorum ayağımı ama sebebi nedir bunun? bir de sanki mesela 3. vitese geçişte pek olmuyor da 2. de oluyormuş gibi geliyor bana fark ediyor mudur bilmem.

hızlanırken motorun sesine göre vites atmak rahat oluyor ama özellikle belli bir hızda giderken yavaşladığınızda hemen debriyaja basıyor musunuz? yani her durumda? ne kadar yavaşlayacağınızı kestiremediğiniz bir durum var belki hafif fren yapıp devam edeceksiniz belki epey hız kaybedeceksiniz ama ben hemen frenle birlikte bi debriyajta yapıyorum ne olur olmaz diye. doğru mudur bu?

yine özellikle yavaşlarken hız aralıkları ve karşılığı vitesi bilmek pratik işi ama bu viteste kurtarır vs diyorlar bazen. o tarz durumları nasıl teoride öğrenebilirim? ve eğer bir viteslik fark varsa misal 80 ile 4. viteste giderken 50'e düştüm ama vitesi düşürmedim. ve diyelim bu vites o hızı kaldırmıyor. arabada bu durumda ne yaşanır gaza basarsak? yani bir vites farkını soruyorum. yoksa 2. vites ile 5. vites kadar fark olsa epey şeyler olabileceğini kestirebiliyorum zaten :)

 
vites gecisinde ayagini cekince araba sarsılıyorsa uygun viteste kullanmiyorsun demektir. bunun icin devir gostergesi var, arabanin devri 2 ile 3 arasindayken degistirirsen muhtemelen bu sorunlar ortadan kalkacaktir. diger soruya gelirsek,hiz düşünce vitesi yuksekte tutmakta ısrar edersen araba istop eder.


  • her giriste sifresini unutan adam  (19.09.16 01:05:59) 
1- hızlı çekiyorsundur. öne atar kendini hızlı çekince. 3'e atınca yarım çek gaz verirken tamamen çek ayağını.

2- viteste frene basmak gerek, boştayken fren mesafen artar. debriyajı çok kullanırsan baskı balatayı yersin. frene bastın araba titremeye başladı, vitesi boşa al frenlemeye devam et. eğer araba hafif hareket ediyorsa ve rampa çıkmıyorsan 2'ye alıp devam et. rampa aşağı gidiyorsan 3'e de alırsın.

3- vites yüksekse araba yığılır gaz yemez. 50'ye düştüğünde düz veya hafif aşağı meyil varsa 3. vites kurtarır. yukarı rampa varsa 2 mecbur. önce 3'ü denersin baktın yemiyor hemen 2'ye alırsın. bu durum genelde deneme yanılma ile bulunur. yolun durumu, arabanın yükü falan bu işi etkiler.
  • cekilmis gayfe  (19.09.16 01:09:57) 
@her girişte .. yok hayır sadece debriyajtan çekerken sarsılıyor. sonrasında gayet uygun hız olduğu belli. diğer arkadaşın dediği gibi hızlı çekiyorumdur muhtemelen.

@cekilmiş gayfe hızla çok önemli değil. öğrenmek istediğim genel manada yavaşlarken vites ile ilişkimiz nasıl olmalı :) fren yapıyorum araba titrerse boşa alıp sonra hızlandığımda uygun vitese geçiyorum. fren yapıyorum titreme olmayacak bir seviyede yavaşladıysam vitese karışmadan yeniden hızlanıyorum. olay bu yani?
  • adınıkoyamadım  (19.09.16 01:15:09) 
1 zamanlama hatası bence.

2 hemen debriyaja basmıyorum. iyice yavaşlayınca araba stop riskine girince basıyorum. ama mesela trafik çoktur tam 2 ye alırsın hop yine durur aniden öndeki o durumlarda basarım. ama yol boş diyelim ilerde ışık var iyice yavaşlayana kadar frene basarım stop riskine girince debriyaj.

3- motoru ve şanzımanı yıpratırsın. bunun kesin bi tarifi yok arabaya göre sen ayarlayacaksın. 1.2 fındık motor araba farklı 1.8 motor araba farklıdır mesela. onu kullana kullana öğrenirsin. ama öğrenmeye bak ne kadar düzgün kullanırsan aracın o kadar dinç kalır az masraf çıkartır.
  • ergenpezeveng  (19.09.16 01:16:26) 
bu arada işin aslı yavaşladıkça vites düşürmektir. yani frene bastın 5. vitestesin diyelim devir düşer 4 e alırsın devir düşer 3 e 2 ye 1 e ve boşa. hatta el freni çekmen gerekir ışıkta. eğer hakkıyla doğru yapacam dersen bu şekilde :) otomatik vitesin gözünü seveyim :))


  • ergenpezeveng  (19.09.16 01:19:21) 
ani fren yapıyorsan vitesi ellemeden çat diye frene basmalısın. zaten o an vites aklına gelmez. mesela önüne biri çıktı veya kırdı frene bastın. 60'la giderken 40'a düştün. frenden ayağını çekince 3'ten 2'ye alır devam edersin.
ya da trafik ışıklarına geldin ilerde gördün kırmızı yanıyor. gazdan çektin frene basıyorsun hafif, hız düşüyor. 80'le geldin diyelim, frene bastın düştü düştü 30-40'a gelince vitesi boşa al, debriyaja basma, frenlemeye devam et durana kadar.

debriyaja uzun süre basmamaya gayret et kısacası.
  • cekilmis gayfe  (19.09.16 01:22:28) 
Sarsılmanın sebebi motorun devri ile lastiklerin dönüş devrinin birbirinin tutmaması. Sen debriyajdan ayağını çektiğin zaman baskı balatanın kavraması kitleniyor. Araba öne yığılıyor. Ya daha yavaş çekicen yada gaza daha çok basıcan ki devir tutsun.

Motor freniyle duruyorum ışıklarda. Baktım ileride ışık kırmızı yanmış. Ayağımı gazdan çekiyorum. Devir düşüyor zaten. Bir alt vitese alıyorum. Yine iyice düştü devir, yine.. Böyle böyle ışıklara 2. viteste gelip hafif de frene basıp vitesi boşa alarak arabayı durduruyorum.

Araba giderken ne kadar az boşa atarsan, o debriyaja ne kadar az basarsan o kadar iyi.
  • bir3iki7  (19.09.16 01:22:34) 
cevaplar için çok çok teşekkürler.

@ergenpezeveng stop riskine gelince debriyaja atmak mantıklı ama acemi olduğumdan o riski almamak için erkenden debriyaja yöneliyorum. mesela 5^ten inerken hangi hızda araç boşta veya debriyajta değilse stop eder tam bilemiyorum tabii. belki öncesinde araba hafif titriyordur ama riskli işte trafikte.

@cekilmiş gayfe peki ani frende 60'tan 20'e düşmüş olsaydı hızım araba stop etmez mi? bu durumda frenlerken de debriyaj gerekir mi?
  • adınıkoyamadım  (19.09.16 01:31:03 ~ 01:33:15) 
ani frenlerde debriyaj + fren yap ama bunu çok da düşünme o an duracak olman önemli önüne çpcuk atladı diyelim bilinçaltın frene basmak olsun. ikisine de basayım derken yapıştırırsın çocuu yere :)

bi de stop riski dediğim illa en son an titremeden en önce diye kendini şartlama o alıştıkça olur. yani benim demek istediğim 100 le giderken yavaşladın diyelim 50 ye gelince hemen debriyaja asılma bekle biraz daha yavaşlasın araba.bu ani fren için geçerli değil. yani giderken normal bi trafikten bahsediyorum. bazıları gerçi 100le gidiyorsa ışığın dibine kadar gelip öyle fren yapar hart diye durur. ben bakarım ilerde ışık var gazı bırakırım araba süzülür. bakarım yanacakngibi değil inceden frene basarım araba süzüle süzüle durur.

iyi şöför olursan anlarsın zaten freni be kadar az kullanırsan gazı köklemeyi ne kadar az seviyede yaparsan o kadar iyi şöförsün.

özellikle uzun yolda boş yollarda mutlaka takip mesafesi bırak. yaptığın hataları telafi edersin. zaten acemi değil gerçekten tecrubeli işi bilen şöfor bırakır bunu. gazete okuyon ya 20 araç birbirine girdi diye. onşarın hepsi usta şöför olduğu için takip mesafesi bırakmayanlar :)
  • ergenpezeveng  (19.09.16 06:24:26) 
1 bana debriajdan ayak çekerken bilekten çekme, dizini büküp çek demişti bir büyüğüm ilk öğretirken, öyle yaparsan otomatik daha yavaş çekersin sarsmazsın


  • Corc  (19.09.16 08:29:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.