[]

Bu mantar yenir mi?

Bugun bu mantari ormanda mantar ararken bulduk. Normalde bildigimiz kanlica mantarini yiyoruz. Bu mantari daha once hic yemedik ama gayet guzel gorunuyor. İnternetten arastirdim adi sezar ya da imparator mantari olarak biliniyormus. Bu mantar hakkinda bilgisi olan var mi?




 
mantar tehlikeli iş. bir bilene sormadan yemeyin. fotoğraftan anlaşılmayabilir.

aklıma şey geldi, avustralyada bir çeşit mantar varmış. çinliler gelince kendi memleketlerindeki mantardan sanıp toplayıp yiyormuş ama zehirli olduğu için yılda 5-10 kişi ölüyormuş ortalama.
  • bohr atom modeli  (18.09.16 21:27:15 ~ 21:28:22) 
www.facebook.com şu grupta Barış Arısoy hocama bir sorun. Mutlaka bilgi verecektir.


  • utkumon  (18.09.16 21:27:45 ~ 23:08:38) 
açılın botanikçi geldi.

Hocam mantarın rengi genelde zehirli olup olmadıgına dair bilgi verir. Tam tersi de bazı zamanlar dogru olmakla beraber renklere sahip mantarlar genelde zehirlidir.

Yahu yumrta kır ye, neden tehlikeye atıyorsun kendini?
  • anonymice  (18.09.16 21:29:26) 
google'dan baktım, imparator mantarına benziyor, merakın gitsin diye yazıyorum, bilmediğin şeyi yeme.


  • kimlanbu  (18.09.16 21:35:48) 
Mantar yemede ilk kural: şüphen varsa asla, asla ve asla yeme.

Mantarların rengi uzman olmayan gözlere zehirli olup olmadıklarına dair bilgi veremez. X rengi barındırıyor demek ki zehirli, Y renk yok demek ki zehirsiz diye bir norm yoktur. Kültür mantarı ve istiridye mantarı beyazdır, gelgelelim en ölümcül (bakın zehirli demiyorum, ölümcül) mantar olup yendiğinde tedavisi olmayıp muhakkak öldüren Köygöçüren mantarı de beyazdır; dahası ormanlar bu mantarla doludur, yaygındır.

Bir de gayet güzel görünüyor demişsiniz, zehirli/ölümcül mantar yiyen insanlarla yapılan hastane konuşmalarında yedikleri mantarların gayet lezzetli ve ferah bir tada sahip olduğunu söyleyenler olmuştur, mantarın zehirli olup olmadığını acı, ekşi bir tattan anlayamazsınız.

Not: Mantarınız gelin mantarı*, yumurta mantarı*, imparator mantarı* olarak da anılan mantara benziyor. Sarı lameli de öyle olduğunu destekliyor. Fakat sorun şu ki: benekleri yağmurda dökülmüş sinek mantarı**(hastanelik edecek kadar zehirli ve aynı aileden akraba bir mantar) da olabilir.

*Amanita Caesarea
**Amanita Muscaria
  • testis agrisi  (18.09.16 21:48:32) 
biz bu mantara piçnara deriz ve afiyetle yeriz çok güzeldir. ancak şu beyaz küf gibi olan kısımlarını hiç görmedim. yeme bence ne kaybedersin


  • cilekli krep  (18.09.16 22:22:44) 
sizin kanlıca deyip köyde löpürdettiğiniz mantar başka bi toprakta başka bi coğrafyada zehirli olabiliyor. sakata gelmeyin.


  • elorelia  (18.09.16 22:30:50) 
Boletus cinsine ait olamaz, bu mantar amanita cinsine ait. Mantarın altındaki çorap dediğimiz kısımdan ve ortasındaki yüzük dediğimiz kısımdan ayırt edebilirsiniz. Boletus cinsinde bu özellikler bulunmaz


  • utkumon  (18.09.16 22:53:40) 
gördüğünüz üzere botanikçiler bile ne olduğunda karar kılamıyorlar. asla yemeyin.


  • tahtelbahir  (18.09.16 23:07:09) 
Bi mantar yicem ugruna karaciğeri eline almak istiyosan ye. Değer mi seçim senin.


  • pastörizesüt  (18.09.16 23:21:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.