[]

Tüm yahudiler zengin mi ?

Böyle bir efsane varda sanırım yalan .Benim tanıdığım tüm yahudiler maaşla çalışan adamlar :)




 
tam olarak sormak istediğin ne? ciddi ciddi "tüm yahudiler zengin mi" diye sormuyorsun herhalde?


  • der meister  (18.09.16 18:23:18) 
@der meister genelde yahudiler zengin diye bilinir de öyle bir şey yok diyorum işte :)


  • sorunvar  (18.09.16 18:25:13) 
dini nedenlere bağlı olarak yahudilerin daha zengin olma ihtimali olabilir. konu hakkında net bilgi sahibi değilim ama islam dininde de hristiyanlıkta da faiz haramdır (ya da caiz değildir. onun gibi bir şey işte) ama yahudilerde böyle bir durum yok. bu yüzden geçmişte birçok kez yahudilerin önü alınamaz bir zenginliğe ulaştıkları ve bunun birçok çatışmalara neden olduğu ile ilgili bir makale okumuştum. hatta 2. dünya savaşı'nın da yahudi soykırımının da temelinde bu var diyordu. makaleyi bulabilirsem editlerim.

bu konuda benden daha bilgili arkadaşlar varsa beni düzeltsinler, yanlış bilgi vermek istemiyorum.

edit: kaynağı bulamadım ama şimdi aklıma geldi şunu da ekleyeyim. hitler'in dönemin ileri gelen yahudileri ile arasında maddi konular yüzünden bir çatışma çıkıyor. sonra bu kişilerin mallarına konabilmek, onların zenginliklerine bir son vermek için ideolojik birtakım bahaneler uydurup bunlara karşı savaş açıyor. doğrudur değildir bilemem, o yüzden cahil cahil konuşuyor gibi görünmek istemiyorum ama bunları okuduğumu hatırlıyorum. bahsi açılınca paylaşmak istedim.
  • köstebek kurabiye  (18.09.16 18:28:04 ~ 20:24:19) 
bu zamana kadar tanıdığım bütün yahudiler zengindi valla. kapalı çarşıda tanıdım hepsinide:)


  • England  (18.09.16 18:28:22) 
Değiller, yahudi ghettoları (kenar mahalleleri) var çoğu yerde.


  • Adramelekhh  (18.09.16 18:28:41) 
Hayır değiller. Türkiye'de bir şekilde yahudi olarak kalabilen/kalmasına izin verilen yahudiler hep tüccarlar, zanaatkarlar vs. gibi para kazanabilenler. İşte kuran kaynaklı haraç olan cizye, tamamen ırkçı kafa yapısı mahsulü olan varlık vergisi vs. gibi konular sonrasında geriye ayakta kalabilenler az çok para sahibi olanlar haliyle.

Fakat tabii bütün yahudiler zengin değil. ayakta kalabilmiş olanlarda azalıyor tabii giderek.
  • nawar  (18.09.16 18:30:41) 
genelleme yaparsak dünyada maddi imkanları iyi bu arkadaşların...

birde gerçekten zengin yahudiler var onlar ayrı bi kategoride değerlendiriliyor :)
  • KingDagos  (18.09.16 18:33:59 ~ 18:34:53) 
iki türkiyeli yahudi arkadaşım var, biri bi bankada maaşlı çalışıyor. diğeri de orta sınıf bir aileden geliyor. zengin değiller. türkiye'deki azınlıkların orta veya üst sınıf olmasının da osmanlı'ya kadar uzanan tarihsel nedenleri var zaten, gizli işler çevirdiklerinden değil, bazılarının inanmak istediği gibi.


  • nathanieltroy  (18.09.16 18:34:06) 
Benim ev arkadaşım Yahudi, zengin değil. Sigara istiyip duruyor.


  • Apocalypse  (18.09.16 19:25:10) 
Bence psikolojik etkenler de olabilir bu efsanenin alıp yürümesinde. Hayatımda sadece bir kişinin evinde piyano görmüştüm o da bir arkadaşım vasıtasıyla evine misafir olduğum bir Yahudi'ydi. Sanki piyano sahipliği direkt zenginlikle ilişkilendirilen bir şey Türkiye'de öyle değil mi? Aslında Iphone'dan veya 5 yıldızlı otel tatilinden daha pahalı bir şey değil piyano. Yine örnek veriyorum her gün bir paket zehir tüketen biri (sigara) günlük 10 lira harcıyor olsa dahi illa ki zengin algısı yaratmaz. Fakat aynı kişi her gün bir pastanede yine 10 liraya kup griye yeseydi veya sıcak çikolata içseydi zengin olarak etiketlenmeye daha açık olurdu. Kısacası ben algıların da payı var diyorum.


  • testis agrisi  (18.09.16 19:36:14) 
ortalamaya vurunca dünyadaki en zengin ırk olabilirler bence. herhangi bir yazılı dayanağım yok tabi. sadece şimdiye kadar okuduğum hikayelerden, tarih kitaplarından yola çıkıyorum.


  • golgi aygıtı  (18.09.16 19:54:16) 
Biz de zenginiz ama maaşla çalışıyorum. Tümü de zengin değil ancak çoğunluğu varlıklı işte.


  • chipie  (18.09.16 20:31:04) 
Efsane değil de, Ortaçağ'da, özellikle 18. ve 19. yüzyılda bankerlik/tefecilik Yahudilerin tekelinde. O yüzden sadece bizde değil, dünyanın her yerinde cimri, zengin Yahudi imajı var. Yahudilikte, Yahudilere faizle borç vermek yasak, diğer insanlara bu şekilde borç vermek serbest. İnsanları geç, devletlere borç veren Yahudi bankerler var o zamanlar. Her ülkede, ülkenin yerlisi kabul edilmemelerinin de büyük etkisi var zenginliklerinde. Yüzyıllardan beri yerleşmiş bir ruh hâli var, Babil'den çıktıklarından beri hep bi' yerlerden sürülmüşler. Ordu yok, devlet yok, gayrimenkule güven yok sırtında taşıyamıyorsun; bu yüzden altının/paranın gücünü diğer bütün ırklardan daha iyi anlamışlar ve kullanmışlar.
İmparatorluk zamanında, askere alınmıyorlar, Yahudilerden devşirme de alınmıyor, bürokrasiye de alınmıyorlar; o yüzden ticarette almış yürümüşler.
Şimdiki zamana gelirsek Türkiye'dekiler genelde zengin, en fakiri orta-üst gelir grubunun arasında bir yerdedir, ama gözüne sokmuyorlar. Zamane zenginleri gibi çalışmayayım, kirayla geçineyim kafasında değiller. Zengin olduğumu herkes görsün, bilsin kafasında da değiller. Oldukça mütevazı yaşıyorlar. Bunu görgüye de yorabiliriz, azınlık hissiyatından ötürü gard alma durumuna da. Siyasi olarak da yorum yapılmıyor mesela cemaatler tarafından, göze batmak istemiyorlar.
  • gayda  (18.09.16 21:12:51 ~ 21:14:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.