[]

Bu bardak nasıl böyle kırıldı?

Çok tuhaf bir şey oldu az önce.

Tezgahın üzerine bıraktığım bir fincan vardı dünden, su içmişim. Bunu alayım da yıkayıp koyayım dedim. Fincanı sapından kavramamla, fotoğrafta görebileceğiniz bir şekilde, o yukarı doğru olan helezon şeklin aynısını koruyarak 150 muntazam parçaya bölünüp, aniden tezgahın üzerine bıraktı kendini. Hani böyle filmlerde silindir bir şeyi havada kılıçla çok hızlı bir şekilde şık şık parçalarlar da o parçalar bir an asılı kaldıktan sonra yere düşer ya, aynen öyle. Optik illuzyon gibiydi ya. Animasyon gibi. Fotoğrafa bir bakın.

Şimdi sorum şu: Bardak boş. Isıyla ilgili bir şey yok. Herhangi bir yere çarpma, temas yok. Muntazam bir şekilde çevresi boyunca, hortum gibi, yukarıya eğilimli yuvarlaklar çizerek bardak parçalandı. Bunun nedenini açıklayacak bir fizik prensibi var mı? Peki kimyasal bir şey mi? Olmadı "supernatural" :)
Birden ne oldu bu fincana? :(

i.hizliresim.com

 
Nazar cikmistir shhdjdjsha
Aciklamam bu kadar.

  • kuehles blondes  (18.09.16 13:48:25) 
Kırılma yüzeyine bakılınca gevrek kırılma olduğu anlaşılıyor. Cisim belli bir noktadan sonra kendi ağırlığını taşıyamamış olabilir. Tasarım ve imalat hatası olabilir. Cismin darbe geçmişi olabilir.


  • dissendium  (18.09.16 13:52:25 ~ 13:52:46) 
tebrık ederım dıssendıum seramıklerın gevrek kırılma yaptıgını buldun.

ımalat hatası degıl teknıgı ıle alakalı olabılır. ayrıca seramıkler anı sıcaklık degısımerıne karsı dayanıklı degıldır soguk su varken ardından sıcak su vs. koyulmussa bu neden olmus olabılır. carpa vs. karsı da dayanıksızlar ama bahsettıgın sekılde bır kırılma varsa bunun olması guc gibi sanki.
  • Apocalypse  (18.09.16 14:04:41 ~ 14:06:49) 
hocam nasıl bi bardak o, fotoya baktım baktım bi sapını tanıyabildim


  • killerbee  (18.09.16 14:06:08) 
Sapından sonrasını ben de tanıyamadım ki. Elimde bu parça kalıverdi işte. Siyah bir fincan, insan zorlayınca önceki halini üç boyutlu çizebiliyor.


  • shadowcat  (18.09.16 14:10:08) 
cam, metal, seramik gibi sıcak haddeden, pişirme ve temperleme aşamalarından geçen yarı mamül ve tam mamüller içerisinde gerilme dağılımları oluşur. oluşan gerilme dağılımları neticesinde cisim statik olarak dengede durur fakat göçme, hasar görme bölgelerine ne kadar yakın olduğu göz ile anlaşılamaz. bu tip durumların oluşmaması için sıcak işlemden geçen malzemeler aşamalı, kademeli ve önceden tasarlanmış soğutma süreçlerinden geçirilirler. belli bu bardakta saydığım süreçlerin birinde sıkıntı olmuş. konuyu derinlemesine merak ediyorsanız, temperli camları araştırabilirsiniz.


  • tukenmez adam  (18.09.16 14:29:27) 
birikimli hasar teorisi, Cumulative Fatigue Damage gibi açıklanabilir.

Daha basit anlatım wikipedide mevcut.

tr.wikipedia.org
  • goodz  (18.09.16 14:40:31) 
Kısaca toparlarsak üç seçeneğimiz var: Ya fincanı çok yormuşuz, ya fincan zaten tam fincan olamadan, yani o işlemler tam olamadan kullanılmaya başlanmış,ya da nazar :D

Yalnız "cumulative-fatique-damage" teorilerinin analizlerini okumaya başladım da uçaklar için falan da geçerliymiş, bir titreme geldi. Uçak bu fincan gibi durduk yerde parçalansa. uuuu beybi.
  • shadowcat  (18.09.16 20:55:07 ~ 20:55:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.