[]

Dikey geçiş

Nasıl oluyor ortalama bir bölümden puan türü farklı ancak aynı alanda olan bir bölüme geçiş nasıl yapılıyor? Tabii ki odtü boun vs gibi okullara.




 
Dikey geçiş 2 yıllık açık ya da örgün programlara dikey geçiş vasıtasıyla geçmektir ama soruyu tam anlamadım yatay geçişi mi soruyorsun


  • limoncello  (18.09.16 12:48:48) 
Dikey geçiş sınavı vasıtası


  • limoncello  (18.09.16 12:49:06) 
4 yıllık fakülteler için kastettiğim sanırım yatay geçiş. Onun için konuşuyorum.


  • sack jparrow  (18.09.16 12:52:17) 
Merkezi yerleştirme puanıyla mı
ÖSS puanı+ ortalamayla mı
2.si sanırım
Ona göre açıklıcam
  • limoncello  (18.09.16 12:54:31) 
Aslında 2. Olan ancak diğerini de açıklarsanız sevinirim


  • sack jparrow  (18.09.16 12:55:19) 
Ben odtü mezunuyum odtünün şartlarını iyi bilirim; odtüye Boğaziçi'ne geçen pek çok arkadaşım da var. Orayı da genelde bilirim.
Şimdi hangi okul ve bölümdesin bilmiyorum ama yurtiçi kurumlararası geçeceksen eğer merkezi yerleştirme puanıyla geçmiyorsan bölüm değiştiremezsin. Bölümün adı farklı olabilir ama ders içerikleri ve müfredat uyumu yüzde 80 aynı olmak zorunda
Odtü ve boün için konuşuyorum
Uluslararası ticaret ve finansmandan işletmeye
Uluslararası ilişkiler ve AB'den Uluslararası ilişkilere
Uluslararası finanstan iktisata
Siyaset bilimi ve uluslardan siyaset bilimi ve kamuya geçen tanıdıklarım var odtü ve Boğaziçi'ne bölümlerin adları farklı olsa da eş değer ve müfredat uyumlu ama bu yolla X üniversite sosyolojiden odtü psikolojiye geçemezsin o merkezi yerleştirme puanıyla olan

Odtü için, taban puan sınırlaması vardı ÖSS zamanı yani senin sınava girdiğin yıl aldığın puan odtüde girmek istediğin bölümün aynı yılki yaban puanının yüzde 95inden fazla olmalı yoksa başvurun değerlendirmeye alınmaz.
Lys zamanı bu 40 puan şartı olarak döndü yani senin girdiğin seneki puanın odtünün o yılki taban puanından en fazla 40 puan düşük olabilir.
Şu an belli taban puan şartı yok ama odtünün en önem verdiği şey hala ÖSS/lys puanı bundaki amaç da doğal olarak okulun mevcut kalitesini korumak. Eğer vakıf üniversitesinden geleceksen muhtemelen tam burslu olman gerekir ta da Bilkent için yüzde 50 de olur. Ilk baktıkları şey olarak da 1. Sırada bu yazar
2.si olabildiği kadar yüksek not ortalaması yapabildiğin kadar yüksek yap 4.00 yakın olursa iyidir özellikle1'den 2'ye geçerken ortalamalar yüksek olur, en kötü 3,50 üstü olsun çünkü senin iyi olman yetmez en iyilerinden olman gerekir zira kontenjan çok kısıtlı.
Ödtüye boüne geleceksen yüzde yüz İngilizce eğitim görmen gerekir eş değer bölümle alakalı ve odtü iys toefl ya da ieltsden yeterli puanı Alman gerekir
Bölümden bölüme şartlar da değişir yönergede yazar. Örneğin mimarlıkta portfolyo gerekir
CCden düşük notun ve alttan dersin olmamalı hepsini başarmış olmalısın şartları da var. CC kısmı sadece boün için de olabilir emin olamadım
Bunlar yönergede yazmaz ama mezun olduğun lise ve lise diploma notuna bile bakıyorlardı odtü ve boünde başvuru formunda yazmanı istiyorlar.
2. Sınıf için genelde 3 kontenjan açılır 3 kişi de alırlar ama 3. Sınıf için 3 kontenjan açılsa da 1 kişi alınıyor çoğunlukla bu okulun ve hocaların insiyatifinde kontenjanın hepsini doldurmak zorunda değiller şartları sağlasan bile en iyi 1 kişiyi alabilirler.
Odtü; İTÜ yıldız iü Marmara vs. Gibi belli bir formülasyon yapmaz muhtemelen bu yüzden diğer adayların puanını açıklamaz ama bilgi edinme Kanunu'yla istersen öğrenebilirsin kanunen göstermek zorundalar.
Bu işte kulaktan dolma şehir efsanesi dolaşır torpil vardır vs. Yurtiçi geçişlerde bakan rektör çocuğu vs değilsen torpil falan olduğunu hiç zannetmiyorum çoğunlukla yurtdışı geçişlerde olur en fazla. Böyle şeylerle moralini motivasyonunu bozma bi de benim gelen bütün arkadaşlarım hakkıyla kazanan başarılı öğrencilerdi. Bi de kazanamayan adam da torpil var der kedi ciğer meselesi. Ama şans önemli, sen iyisindir ama senden daha iyi biri gelir o alır. Okul kontenjanı doldurmak zorunda değil.
Çünkü yatay geçişin olayı kısıtlı kontenjanlara en iyilerin girmesi şartları sağlasan bile kazanmaya bilirsin bu doğal en iyi olmaya çalış.
Denemekten bi şey kaybetmezsin odtü redleri önce yayınlar nedenleriyle birlikte
Kısaca kolay değil ama imkansız da değil
  • limoncello  (18.09.16 13:33:33) 
Boğaziçi için; önceden Boğaziçi'nde de aynı odtü gibi 0.95 kuralı vardı ama kaldırdı sonra yine ÖSS/Lys puanı baktıkları etmenlerden ama Boğaziçi için en önemlisi bilim sınavı mülakat ve dil puanı.
Yine 3,50 üstü ortalama ister en az ama bölümden bölüme değişir 3,70 en ortalama isteyeni de var bölüm sitesine gir yazar.
İngilizce için ielts toefldan gereken puanı almam gerekir ya da buept(Boğaziçi'nin sınavı) ama bence bueptle uğraşmadan direkt bu sınavlara gir.
Bilim sınavı sabahtan eğer sınavı geçersem aynı gün öğleden sonra mülakat odtü için ve yatay geçiş için söylediğim şeyler burası için de geçerli

Yurtdışı geçişler için aranan şartları tam bilmiyorum ama ÖSS değil sat puanı aranıyor yönergeye bak
  • limoncello  (18.09.16 13:41:12) 
Merkezi puanla yatay geçiş için her okul yüzde 30 kontenjan ayırmak zorunda diye biliyorum. 100 kişi alıyorsa 30 kişi gibi yeniden tercih yapıyormuş gibi düşün puanına eşit ve puanının altındaki her okul ve bölüme geçebilirsin puanından daha yüksek yere geçemezsin 1. Ve 2. Sınıfta oluyor galiba o da. Ama puanın uysa bile kontenjanın altında kalırsan en yüksektwn başlayarak alırlar, geçemezsin .
Sonuç olarak dene ama yatay geçiş bel bağlama.
Başarılar ve iyi şanslar
  • limoncello  (18.09.16 13:45:21) 
Yani eşit ağırlık için daha kolay sanki. Çok zor mu peki sizce bunları yapabilmek ?


  • sack jparrow  (18.09.16 20:31:22) 
eşit ağırlık için daha kolay derken ortalama yapmak anlamındaysa; aslında pek farkı yok sonuçta makine ya da elektronik okuyorsun senin rakiplerin de makinacı ya da elektronikçiler. Sana zorsa onlara da zor, sana kolaysa onlara da kolay. Okul farklılıklarını bilemem.
Yani şartlar bunlar ama yatay geçişin olayı zaten sadece seninle alakalı ev senin şartları sağlamanla alakalı değil. Rakiplerin de önemli. Çünkü çok kısıtlı kontenjan var ve en iyileri alıyorlar ve bütün kontenjanı doldurmak zorunda da değiller.
İnternette saçma sapan yalan yanlış bir ton bilgi var bu konuda, çok okuyup da kafanı karıştırma derim. Takıldığın bir şey olursa bana sorabilirsin.
Biraz da şans işi tabii. Sen iyisindir evet ama senden daha iyi biri gelir onu alırlar, ya da senden daha iyi biri gelmez sen girersin. Ama sen elinden geleni yap, dene bir şey kaybetmezsin. Kaçıncı sınıfsın bilmiyorum ama 1den 2ye geçerken dene, 2den 3e geçerken dene. Başka okulları da deneyebilirsin burda sınır yok.
Kolay demek yersiz olur ama imkansız da değil. Hali hazırda öss/lys puanını değiştiremezsin ama yapabileceğin kadar yüksek not ortalaması yap, ielts/toefl yeterli puanı al hiç başka sınavla uğraşma ve boün için bilim sınavı ve mülakatta iyi performans göstermeye çalış. Bilim sınavını geçemezsen mülakata da almıyorlar zaten. En iyilerden olmaya çalış.
  • limoncello  (18.09.16 20:51:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.