[]

İstanbulun Deniz Ulaşımı Potansiyeli neden Değerlendirilmiyor?

Deniz şehri; ama deniz ulaşımı çok zayıf.
Şöyle beylikdüzü, avcılar, maltepe falan gibi lokasyonlara da ido veyahut başka bir şirket iskele kursa ve rota çizse hem toplu taşımanın yükü azalmış hem de daha konforlu ve hızlı seyahat etmiş olmaz mıyız? Bildiğim kadarıyla deniz yolu ulaşımı yakıt ve bakım olarak da görece daha maliyetsiz.



 
bahsettiğin noktaların çoğunda ido iskelesi var zaten ama iskeleler ana ulaşım akslarına uzak olduktan sonra insanlar çok tercih etmiyor (yavaşlık, kapasite sorunu, çok gemi gerekmesi vs). ayrıca iskele noktalarındaki yaya ve araç yığılmaları karadaki trafiği de olumsuz etkiliyor. ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da çare raylı sistem.

lodostan bahsetmedim bile. ulaşım sisteminin selametini rüzgarın estiği yöne bağlamak istemezsin.
  • zgrydn  (16.09.16 17:56:41 ~ 17:58:57) 
Hiç anlaşılamayan bir durumdur bu. Zgrydn'e katılmıyorum, insanlar tercih etmiyor değil, Avcılar'a belki bilmem kaç yıl önce vardı deniz otobüsü,şu an yok,bazı noktalara çok seyrek seferler var.

İstanbul'un kalabalığı malum, her sene artar ama Beşiktaş Kadıköy vapuru hala yarım saatte bir var, sabahları batacak gibi olur o vapur. 15 dakikada bir yapılmaz o sefer günün en yoğun saatinde bile.

Kabataş, metroya bağlantısı olan, seferleri sık ve hızlı olan bir yerdi, saçma bri martı projesi için kapatıldı ve seferler durdu. O yoğunluk yarım saatte bir olan Beşiktaş'a kaydı.

Avcılar'a şöyle bir şey varmış.
www.ido.com.tr
  • hair freak  (16.09.16 18:03:24 ~ 18:39:02) 
halk denize yakin oturmuyor.

en buyuk nedeni bu bence.

salliyorum bagcilarda oturan adam acilara gidecek diyelim, once bakirkoy, sonra avcilara gidecek. oradan avcilarin icine gececek. ama rayli tasima ile metrobuse oradan da acilara gecmesi daha kolay oluyor.

ya da byazittan avcilara geciste ayni.

bence deniz ulasimina olan ulasiminda artmasi gerek. metrobuse yapilan gibi.
  • kurnaz  (16.09.16 18:23:54) 
nbir de en buyuk olayi unutmusuz, halk tembel, hic ama hic yurumeyi sevmeyen bir toplum.

ben yalan yok 2 km yol icin metro-tramvay-otobuse binmekten nefret eden adamimdir.

2km dedigin 20 dakika. turk insani kolay kolay zorunlu degilse 2km yurumuyor.

deniz ulasimina 2km mesafedeki adam mesela ne yurucem yeaa diyip binmiyor.
  • kurnaz  (16.09.16 18:26:59) 
gemilere yakıt indirimli alınabiliyor ama bakım maliyetleri afedersin kol gibi ve işletmesi zor.

ayrıca ilkokul mezunu, klima soranı bıçaklayan orospu çocuklarını sırf aynı partili oldukları için kaptan yapamıyorlar.

@zgrydn haklı, çare raylı sistem. keşke tüm ülkeye şehirlere sokaklara ray döşeseler.
  • azizakin  (16.09.16 18:36:48) 
deniz ulaşımı karadaki gibi değil ki. ara durak olayı yok. bir ucundan diğer ucuna işiniz olacak ki kullanasınız. ayrıca herkes iskelelerin dibinde oturmuyor. bence zaten potansiyeli neyse o kadar kullanılıyor şu anda.


  • zoghurt  (16.09.16 18:55:04) 
İnsan, demografi, vb. kısıtlarının dışında, İstanbul'da bir de yük gemisi karmaşası var. Çokça Yenikapı ve Ahırkapı taraflarında bekleyenler var ve Marmara açıklarında da bekleyenleri çok. Normalde 'Gemiler gündüz gözü ile geçsin' deniyormuş ama Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada gündüz Boğaz trafiğinde gemilerin geçişi çok daha riskli bulunmuştu. Çalışma 'Gece o kadar iyi görünmemesine rağmen, yine de daha güvenli' diyordu. İlhan Or bu konuda herhalde bir 7-8 yıldır çalışıyordur hiç yoksa. Boğaz'ın ve Marmara açıklarında bu tarz gemilerin bekleme yerleri ve kuyrukları var. Bu nedenle de, Boğaz ve Marmara'nın belirli bir yere kadar kenarlarında trafik yoğunlaştırması da sınırlı yapılabiliyormuş. Gerçi motorların hareket kabiliyeti yüksek ama atıyorum, Avcılar'dan Kadıköy'e gidersen o motor bazı hava şartlarında çalışabiliyor, kalanında çalışamıyor. Çalışabilenler hızlı gidemiyor. Sonuç olarak, şu an verimsiz çalışmasına rağmen, potansiyeli köklesen bile süper bir sistem elde edilecek gibi değil.

Bir İDO tipi feribotlar var çalışabilecek, o da Avcılar'daki iskelesini de kapattı. Çünkü kar edemiyormuş o hattan. Talebi var ama talep o yol masrafını düşük fiyattan çıkaramıyor. Fiyat yüksek olunca da insanlar metrobüse binmeyi tercih ediyor.

Bir de gerçekten deniz kenarı semtler sınırlı. Bahçeşehir'deki kişi Beylikdüzü'nden vapura binip gideceğine TEM'e girer.
  • aychovsky  (16.09.16 19:46:04 ~ 19:47:53) 
bence talep yok değil, rotalar ve saat planlamaları düzgün yapılırsa çok talep olur.

mesela beylikdüzünden kalkan biri, direkt bakırköy'e gider, oradan şehre bağlanır artık. bu metrobüs ile 45 dakika sürüyorsa, deniz yoluyla 20 dakikadan az sürer ve üstüne üstlük konforlu rahat.

öğrenci için fiyat fark eder; ama tam basan biri için pek de fark etmez, zaten adamlar 3 küsur basıyor.
  • body electric  (16.09.16 20:30:41) 
minibüsçüler para kazansın diye bence. kalkıp e5in tepesine metro yaptılar, sahildeki treni kaldırdılar, otobüsler yetersiz, mecburen mavi ve sarı dolmuş terörüne dahil olmak zorunda kalıyor insanlar ya da kendi arabasıyla çıkarak kalabalığı artırıyor. kartal-kadıköy-beşiktaş/kabataş/karaköy arası çalışacak bi motor olsa dolar taşar eminim.


  • passive aggressive  (16.09.16 20:43:45) 
bir de kimse yazmamış ama sefer sayıları uluslararası standartlar nedeniyle de aşırı arttırılamıyor.Hiçbir zaman vızır vızır olamaz boğaz.


  • turkuaz  (16.09.16 21:28:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.