[]

Ev kiralarken neye dikkat etmeli?

Merhabalar herkese. Kısmetse ev arayışı içindeyim İstanbul'da okula yakınından. Birkaç aydır arıyorum ama genelde oda ilanları falan var. Veya giriş kat, müstakil kulübemsi evler çıkıyor karşıma. Mümkün olan her yere bakıyorum, sokak sokak geziyorum. Emlakçılardan biriyle konuştum, bir ev var dedi aradığım fiyatta. Gidip göreceğim, içime sinerse tutacağım. Okul da başlamak üzere zaten.

Neye dikkat etmek gerekiyor kontratı imzalarken? Ne sormak lazım falan?


 
Adamın adına soyadını ve emlakçıyı arat internette; haklarında bir şeyler yazılıp yazılmadığına bak. Sosyal medya hesaplarını incele. Komşularla ve yakındaki esnafla konuş.


  • fragile lady  (15.09.16 00:00:24) 
  • crown  (15.09.16 00:10:29) 
sozlesmeyi iyi tani.


  • eksimeksi  (15.09.16 00:13:23) 
Öncelikle tabii ki sahibinden bulmaya çalışıyorsun. Ev ara kat olursa kışın ısıtmak için çok uğraşmazsın. Hele ki altında üstünde yaşlı veya bebekli aile varsa kaloriferi sonuna kadar açarlar. :)

Yeni yapılmış apartmanların betonu birkaç yıl soğuk olur, ev ısınmak bilmez. Apartman en azından 3-4 yaşında olsun, güneş yemiş olsun.

Kira tüfe oranında artar, sözleşmeye şerh düşersin.
En güzel ev sokak sokak gezilerek bulunuyor. Tavsiye ederim.

Evin cepheleri de önemli ama ondan anlamıyorum ben.
  • yirmisantim  (15.09.16 00:17:31) 
apartmandaki insan profiline falan bak. Apartmanda osmanlı tuğrası ya da arapça yazılar varsa genelde muhafazakar tipler oluyor.

kombiyi mutlaka test et. kontrata imzayı attın mı beni ilgilendirmeze getirebilir mevzuyu. Kombiyi çalıştırıp peteklerin ısındığını gör. Peteklerde sorun varsa tutma.

Bekar ve öğrenci olduğunu üstüne basa basa söyle ev sahibine. Sonradan eve karı atıyon demesin.

Evde bir eksiklik gördüysen ev sahibi o eksiği gidermeden evi tutma. Eve bikere yerleştin mi sonradan yan çiziyorlar.

Gürültüye hassasiyetin varsa üsttekilerin ve alttakilerin nasıl biri olduklarını sor.

Evi ara kat tutmaya çalış.
  • ıch will  (15.09.16 00:29:16 ~ 00:29:54) 
güneş almasına dikkat et.

komşuların arıza tipler olmamasına dikkat et.

tren,tramvay, otobüs sesi geliyor mu ona bak.

yakında inşaat var mı ya da boşaltılmış bina var mı ona bak, 1 sene inşaat sesi çekersin.

alt katlarda çö arabası sesi çekebilirsin dikkat et.

sokak aralıkları az olsun, ses hayvan gibi yankılanır.

börtü böceği var mı o önemli.

evi boya badanalı al öyle teslim et.

sürekli ses olan şeyler var mı ona bak, mesela market, kabzımal.

koku yapan iş yeri var mı?, kebapçı, balıkçı, işkembeci etc.
  • kurnaz  (15.09.16 00:30:27) 
Kentsel dönüşüme girme ihtimalini araştır bir de. Kentsele girecek evleri öğrencilere kakalamaya çalışıyorlar. Yan binaları da araştır gürültüsü fena oluyor


  • ıch will  (15.09.16 00:39:18) 
Sözleşmede ev sahibinin adresi olsun, ev sahibi ortaya çıkmıyor anahtarı teslim almamak için, sonra taşındığında bile her gun içindeymişşin gibi sana borç yazıyor. depozitoyu vermeye yanaşmadıklarında ulaşamıyorsun sonra, oradan paranı yemeye çalışıyor.benimki oyle yaptı. Allahtan kimlik nosundan buldular noterde. Anahtarı teslim ettim emlakçıya diye. Evine noterden ihbar çektim. O da yuz lira,ayrıca ev rutubetten dökülüyor bunlar da makyaj yapıyor, iki ay sonra ev dokuluyor, ev rutubetli mi diye araştır, her ay resimle, dökülen yerleri. Mutfak evyesi düşecek gibi mi onu araştır, yarım yamalak oturtuyorlar duşunce tamir ettirmiyorlar. Çıkma zamanı gelince Depozitoyu kiraya saydır, bir bahane buluyorlar ve mutlaka odemiyorlar çünkü,


  • rumpleteazer  (15.09.16 07:43:31) 
cevaplara ilave olarak;
elektrik su doğalgaz sayaçlarını oku kontrata yaz.
güneye bakan evler kışın sıcak olur tam öğrenci evidir.
mutfak, banyo dolaplarını açıp bak rutubet varsa kokusundan anlarsın.
kapıları, pencereleri tek tek aç kapa arıza varsa kontrata yaz.
senet isterlerse senedin üzerine kontratın tarihini yazarak kontrat karşılığı verdiğini belirt.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (15.09.16 08:30:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.