[]

Soğuk Duş Alma Hadisesi

Bunu İskandinavya'da yaşayanlar çok sık yapıyorlarmış. Makul, sonuçta iklim+Viking kanı etkisi var hepsinde. Ciddi anlamda faydası olduğu da söyleniyor bağışıklık sistemini güçlendirmek, zinde olmak adına.

Yapanlar, deneyenler, rutin hale getirenler deneyimlerini paylaşabilirler mi? Sonbahar geliyor, zinde olalım diye buz gibi suya girip hasta olmayalım sonra.


 
Vücut sıcaklığı düştükçe sistem sıcaklığı 37 dereceye getirmek için olduğundan daha hızlı çalışmaya başlıyor, haliyle dokulara daha yoğun bir şekilde kan ve oksijen taşınıyor. Dinç ve zinde hissetme algısı bununla ilgili. Ben antrenman sonrası soğuk/ılık suyla duş alıyorum ama bu sıcağı çok sevmememle ilgili bir durum fakat bahsedilen etkileri de yaşatıyor tabii ki.


  • angelus  (14.09.16 14:56:18) 
Sirf soguk suyla dus almak iyi degilmis.

Bu olayi birkac kisiye danismistim, ilik-soguk-ilik-soguk seklinde alinmaliymis.
  • kuehles blondes  (14.09.16 14:59:28) 
31 yaşındayım. yaşım genç ama çok da sağlıklı ve dinç sayılmam.

Sanırım en iyi avantajım soğuğa alışkanlığım. kara kış olmadığı sürece musluktan akan suyun sıcaklığında duş alırım. kışın ortasında soğuk suyla duş alıp, havluyla saçımı biraz kurutup (fön makinası asla kullanmam) dışarı çıkmışlığım çoktur. ve evet gün boyu kendimi dinç hissediyorum.

Bence mesele sadece soğuk suyla duş almak değil tüm yaşamınızda soğuğa alıştırmak gerekiyor vücudu. Ben çok kalın giyinmem, yatak odasının kaloriferi sürekli kapalıdır vs.

her yıl sonbaharda 1-2 günlük hafif bir nezle geçiririm, sonrasında bütün kış hastalanmam.

ama kendinizi bir anda zorlamayın asla. yavaş yavaş yıllara yayarak alıştırın vücudunuzu. kalp krizine kadar yolu var maazallah.

edit: eklemeyi unuttum. saçlarım çok sağlıklıdır. bu işlerden anlayan medikalci bir arkadaşım söylemişti. soğuk suyla duş alınca saçta kepek olmuyor, dökülme, yıpranma vs. minimuma iniyormuş. ah keşke beyazlara da çare olsa :)
  • pardonan  (14.09.16 16:22:38 ~ 16:26:30) 
Askerde uzman cavusla inatlasip hamama gitmemis. Takim icindeki dusta dus almistim spordan sonra. Mart ayi isparta'da soguk suyla dus aldim. Su sanki mermi gibi beynime isliyordu. Allahtan hasta filan olmadim. Ilk bu anim geldi aklima.
Yazin istanbul'da soguk suyla dus aliyorum ve hakikaten daha zinde hissediyorum. Ama cok da elzem bir hadise oldugunu da sanmiyorum.

  • allah yazdiysa bozsun  (14.09.16 16:24:00) 
Rüzgar yemedikten sonra bişey olmaz. 16 derecede denize giriyorum ben kışın. Yazın sıcak duş alanları da anlayamıyorum


  • hasmetizm 2046  (14.09.16 16:45:20) 
finlandiya'dayim ve haftada bir yapiyorum-yapiyoruz -sauna'dan cikip soguk dus alma, gole-kara atlama- henuz zararini gormedim duymadim, hic de hasta olmadim 5 senedir. turkiye'deyken yapilan 'aman sicaktan soguga gecme hasta olursun' goygoyunu burada yapinca bos bos bakiyorlar en azindan.

gerci yine de oturup durduk yere soguk dus almak sabahlari uyanmak veya yazin serinlemek disinda cok mantikli gelmiyor.
  • lanc  (14.09.16 18:48:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.