[]

ekonomik sistem ve oynanılan oyunlar ilişkisi şeklinde

bir okumaya, yazına, kitaba rastlamış mıydınız hiç?

şu ara poker oynamaya sardım epey internetten (governor of poker), ve rakiplerimle de ilgili bir tarafı olabilir belki ama liberal-kapitalizmin daha sert haline benzediğini düşündürüyor bana.

belirgin olarak da, elinizdeki çip miktarına göre masayı ve rakiplerinizi domine edebilmek ile ilgili. diyelim oyun öyle bir aşamaya geliyor ki, bende 5000 çip ve diğer iki oyuncuda da 1000'er çip var, hele ki o aşamasından sonra benim bahse 1000 çip eklemem, onların oyunu tamamen kaybetme riskini göze almasını gerektiriyor ama benim için hava hoş o anda. dolayısıyla kazanabileceği varsa bile göze alması daha zor bir şey olduğundan geri çekiliyor bahsi görmeden.

neyse bu oyun amerikada icad edilmişmiş, vikipedya öyle diyo.

merak ettiğim oyun teorisi falan değil, ondan ziyade toplumların oynadıkları oyunların benimsedikleri ekonomik sistemlerin oluşmasına etkisi gibi bir şey. çünkü pokerden örnek verdim öyle devam edeyim, bunu oynadıkça kafam da poker mantığında çalışmaya yatkın hale geliyo, ne bileyim ilişkilerime de yansıtabilirim blöfü, karşımdakinin göze alamayacağı riskleri vb.

bu güreş ya da satranç üzerinden de örneklenebilir sanki

inşallah anlatabilmişimdir

soruyu sadeleştireyim

toplumların oynadıkları oyunların benimsedikleri ekonomik sistemlerin oluşmasına etkisinden bahseden araştırmalara kitaplara yazınlara rastlamış mıydınız?

bunu ilk ben düşünmüş olamam gibi geliyo ama henüz bişey de bulamadım, zira arama kriterlerim ne olmalı onu da bilmiyorum.

 
Toplumlarin oynadiklari oyunlar neler? Amerikanlar poker, Turkler gures mi oynuyor? Toplamda kac farkli oyun var, kac farkli ekonomik sistem var? Bunlar arasinda nasil bir iliski beklenebilir?
Bilmem anlatabiliyor muyum.

  • f_d  (14.09.16 11:26:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.