[]

Yös haksızlık mı sizce?

Bugün bi arkadaşımla aramızda bu konu geçti. Fahrine evcenden çıktı. Arkadaşım almancaların çocuklarının bi şekilde çifte vatandaş olanların liseyi yurtdışında okuyan Türkçe anadili olan Türklerin yösle en iyi okullara ödtüye Boğaziçi'ne en iyi hukuklara tıplara bulmaca gibi basit sorularla girdiğini söyledi. Sistemin bugı olduğunu söyledi. Ben de evet yös ÖSS'yle kıyaslanmaz öğrenci alımı daha farklı ve hakkaniyetli olmalı ama senin de öyle bir avantajın olsa sen de kullanırdın dedim falan. SiCe de bu sistem haksızca mı yerine ne olabilir




 
Haksızca. Yerine onlar da ösym nin herkese yaptığı üniversite sınavına girmeli. Basit çözüm.


  • bir ileti paylastim  (13.09.16 20:46:57) 
Kesinlikle haksizlik bebekliginden beri turkiyede yasayan ama cifte vatandas arkadasim uni sinavinda turkiyenin hicbir yerinde hukuk kazanamayacakken ankara hukuka girdi.


  • kuzey li  (13.09.16 20:47:26) 
haksizlik olmasina haksizlik; ama yosle iyi okullara gelenlerin cogu allahlarindan buluyorlar zaten. ben odtu mezunu biri olarak, yosle gelen turklerin cogunun okuldaki sinavlarda yalan oldugunu gordum. ornegin, bir tanesi elektronik yazip gelmis. 1 boyunca gectigi tek ders ingilizce. bir oteki, ogretmenlik okumaya gelmis. 2 hazirlik okudu, ikinci yil yaz okulunda gecti ve 6 ya da 7.yilinda okulu birakti. baska biri daha vardi, havacilik muh okuyordu esiyle birlikte. ikisi de yapamadi, once mimarliga gectiler. sonra orayi da biraktilar..kimin isine yariya biliyor musunuz, kafasi calisip da oss'ye calismayan tiplere. stressiz bir sekilde giriyor ve okulu normal zamaninda bitiriyor. ha bir de yosle gelenler diger ogrencilerin 3-4 kati harc oduyordu bizim zamanimizda.


  • ubi dubium ibi libertas  (13.09.16 20:55:46) 
Haksızlık. Össye girmeleri bile haksızlık olurdu. ingiltere uk öğrencilerine 1 eu öğrencilerine 3 international öğrencilere 10 harç kesiyor.
Milletin enayisi Türkiye
Diyeceksin ki aynı mı kalite? Hayır zaten mesele kalite değil kendi vatandaşına öncelik tanımak. Bütün dünya kendi vatandaşına öncelik tanır bir bizim Türkiyemuz Cumhuriyeti kendi vatandaşına değil diğer bütün ülkelerin vatandaşlarına öncelik tanır. Sonra askerlik yap der bi de vatan borcuymuş. Bu işin tek istisnası top notch üniversitelerdeki Asyalılar. Asyalılar üstün zekalar da zaten senin ülkeni tercih etmiyor neden etsin?
Türkiye'de de kazanamadığı (kontenjan yetmediği) için okuyamayan milyonlarca Türk öğrenci olduğunu düşünrsen haksızlık ne kelime vatana ihanet
  • Batuhanolabilir  (13.09.16 21:09:06 ~ 21:18:17) 
Haksızlık evet, Allahlarından buluyorlar ama gerçekten.


  • petekpare  (13.09.16 21:11:26) 
ada avrupası dışında kolayca kabul alabildiğiniz okullara ve ödenen harçlara bakılırsa yös haksızlık falan değil. her iki durumda da beceriksiz olan zaten okulu bitiremiyor.


  • haskoylu deli hasan  (13.09.16 21:46:58 ~ 21:47:27) 
@hasköylü biz yabancı olarak oralara başvuruyoruz mesele Türk oğlu Türklerin burda okumuş vs kişilerin bunu kullanması anadili Türkçe olanların falan yabancıların değil


  • limoncello  (13.09.16 21:52:47) 
boş teneke adamlar ilk 1000'le girilen tıp fakültelerine giriyor. tıngır mıngır mezun olup doktor olacaklar. haksızlığını geçtim yapacakları hatanın, yakacakları canın haddi hesabı yok.


  • doxanikee  (13.09.16 21:54:15) 
valla hocam çift vatandaşlara sen bu hakkı veriyorsan adamın bunu kullanmasında sakınca yok. ben yös e girmedim giren bir tanıdığımda yok ama ısrarla haksızlık olmadığını düşünüyorum. tıbba girmiş vs girsin nasıl olsa geçemiyor. ha geçebiliyorsa zaten hak ediyordur. boş teneke dediğiniz adamlar tıp okuyor hem de ilk 100 kişinin girdiğim fakülteleri ve mezun oluyorsa nasıl boş adam abi bu? her sene 2.5 milyon kişinin girdiği sınavda 2.499.000 kişiden iyi bir azınlığın girebildiği ve mezun olabildiği alandan nasıl boş teneke birisi mezun oluyor hem de tıngır mıngır?


  • haskoylu deli hasan  (13.09.16 22:00:57 ~ 22:03:26) 
@hasköylü ben de yösle giren adamlara değil sisteme söylüyorum burda kim olsa haksızlık diyenler dahil bu kadar basit sınavla mı cerrahpaşaya Boğaziçi'ne vs gireceksin yoksa ÖSS'de mi kastıracaksın deseler herkes yöse girer o ayrı.
Diğer mesele zaten asıl mesele bu okullara girebilmek girdikten sonra bi şekilde bitirirsin. Insanlara bitirmek değil o okullara girmek zor geliyor. O zaman herkesi istediği okullara alsınlar bitirebilen bitirsin

  • limoncello  (13.09.16 22:13:05) 
Sınavların seviye farkı bu kadar olmamalı asıl mesele o.


  • limoncello  (13.09.16 22:13:52) 
Bence onlar icin de yanlis kendi seviyelerinde bir okula gitseler rahatca bitirwbilecekken, kendilerinden cok daha iyi bilgi birikimi olanlarla zoe sinavlarla karsilastiklarinda sorun yaaiyorlar, deprese olup belki okuldan da vazgeciyorlar. Kimseye faydasi yok yani. Yuksek lisanslarda da ayni sacmaliklar var


  • red g  (13.09.16 22:31:33) 
sanki OSS hakli super bir sinav mi? senelerce cevaplari dagitmislar kendi adamlarina. hak her yerde yeniyor malesef turkiye'de YOS'e gelene kadar daha neler var.

bunun yerine herkesin sinavsiz univesitelere girebilmesi saglanabilir. isteyen istedigi bolume yerlesir. tabi bu sefer mezun olmak bir sorun olur ki bu gerekli. uygun bir basari denetimiyle olur. isteyen istedigi bolume yerlesir ama her giren de cikamaz.

bana gore herkes her bolume girebilecegini bilse o zaman tercihler daha bilincli olur. puanim buraya yetiyordu yazdim demezler. girdim mecbur okuyacam da demezler. begenmeyen ertesi yil bolum degistiriverir.

hemen eski kafa dusununce olur mu oyle sey diyesi geliyor insanin ama. bana kalsa eger istenirse egitim ve ogretimde iyi bir standart ve birlik saglanabilir. artik 1500'lu yillarda degiliz. ozellikle pratik gerektirmeyen bir cok bolum online olarak okunabilir. bildigin acikogretim sistemi yani. yalnizca pratik bolumlerin univesiteleri olur. sosyoloji okuyan kimse bir yandan is hayatina girebilir. iste bu noktada iktidar bunu istemez. neden? cunku herkese yetecek is yok. issizlik bir anda su anda gosterilmeye calisilandan da yukari gider. su anda egitim ogretim gorenler issiz sayilmiyorlar.

ayrica orgun egitimdeki not sistemi hocalarin oznel kanaatlerinden baska bir sey degil. cogu zaten sinavla ogrenciyle ugrasmak da istemiyor. veriyor ezberi. bazi anahtar kelimeler kagitta yoksa butun cevabi ciziyor. sinav kagitlari boyle okunuyor. ve standartlarimiz da cok dusuk. mezun olan kimse is hayatina girince "sen bu okulu okudun ama deneyimin yok" diyorlar. e o kadar okul oku ama tekrar sifirdan her seyi isyerinde ogren. ne anliyoruz buradan? egitim sistemi hayattan kopuk bireyler yetistiriyor. patronlar ucuza yeni mezun aldikca, iktidar da issizlik sayisindan ogrencileri haric tuttukca bu durum kimsenin umrunda degil.

patronlar tamamen de haksiz sayilmazlar gercekten de mezunlarin cogunun tek bildigi hocanin agzindan cikani not etmek. nadiren kendini gelistiren, bir yandan is hayatina giren calisan kimseler var. genelde dusunup tasinan yok, ogrenip arastiran da yok.

kisaca egitimi dusuk standartli uyduruk not sistemlerinden kurtarip, insanlara ozgur tercih hakki verip piyasalara uygun bireyler yetistirmek gerek. ben bunu ancak devletin planli egitim politikalariyla basarabilecegine inaniyorum.

boyle olursa mesleklere gore olan ucret beklentisini de duzenlemek gerek. yeni mezun muhendisin asgari ucretten fazlasini kazanabilecek nitelikte olmasi lazim. okulda yabanci dil ogrenimi gormus adamin kendi alaninda daha iyi ucretlerle is bulabilmesi lazim... liyakat ya da nitelik deger gormuyor piyasada.

su anki sistem cok hantal ve bir ton kaynak ziyan ediliyor.
  • idexo  (13.09.16 23:26:39) 
kesinlikle haksızlık. diğer cevaplarda da söylenmiş, türkiye' de yaşayan ve çifte vatandaş olan 2 arkadaşım lys ile tıp fakültesi kazanamayıp yös' e girip kazandılar.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (13.09.16 23:37:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.