[]

eskiden ' bayramlaşmak' ve şimdi

eskiden, misal bir on yıl önce, bayramlarda evde aşırı doz misafir olurdu. şimdi max 5 aile falan geliyor sanırım.
sizde de durum böyle mi, genel olarak böyle bir değişim söz konusu mu?
ah vah niye böyle olduk şeklinde değil de, neden böyle olmuş olabilir? insanların bu keskinlikte birbirinden uzaklasmış olması beni şaşırtıyor.


 
Herkes tatile gidiyor. Ozellikle bir uzaklasma yasandigini sanmiyorum.

Eslerin bazen ayni anda izinli oldugu tek vakit bu olabiliyor
  • kuehles blondes  (13.09.16 19:07:34) 
öyle.

değişim söz konusu.

insanların birbirlerinden uzaklaşmasını bayramda anlaman kötü.
  • Apocalypse  (13.09.16 19:07:36) 
herkes kendi hayatına bakıyor artık. ziyaret vs kalkıyor zamanla ortadan. insanlar uzaklaşıyor birbirinden.

bütün bayramı evde pijamayla geçirdim, hiçbir farkı da yoktu diğer günlerden. böyle bayram mı olur? artık oluyor.
  • jonestown  (13.09.16 19:10:38) 
azılı bir ateist olmama rağmen bayramların bu kadar TIRT geçmesinden hoşlanmıyorum. güya bizim aile dindardır ama bu sene HİÇBİR ŞEY olmadı. ne bi öpüşme, ne bayramlaşma. dayım, dedem, kardeşlerim zaten tatile diye çıkıp gittiler. annem ve anneannemle oturuyorum ben de öyle. ara sıra et met yiyom. bi tek babamı aradım, onu da sırf bozuk atmasın diye yaptım yani. o da samsun'daymış amk arkadaşına gitmiş, herkes geziyo. haberim bile yok.

"nerede o eski bayramlar" geyiğini sevmem, çoğu şeyin de öyle kolay kolay değişmediğine inanırım ama bayramlar cidden bitmiş yav.
  • der meister  (13.09.16 19:11:28 ~ 19:12:20) 
öyle tabii. dün apartmandan birkaç aile, bugün birkaç arkadaş falan. daha da gelen olmaz herhalde. tatil 9 gün olunca durmuyor kimse, ortalıkta insan yok. ayrıca genel bi uzaklaşma da var bence de.

bende tek değişmeyen şey hala upuzun bayram tebriği ve en sonda ad-soyad şeklinde gelen sms'ler.
  • infernal majesty  (13.09.16 19:11:47) 
türkiye cumhuriyetinin alım gücü yerlerde. o yüzden insanlar ne tatil yapabiliyor ne de ailede tek kişinin çalışması yetiyor.

eskiden bayramlaşmalarda 15-20 kişi toplaşırdı, çünkü aileden 1 kişinn çalışması ve ortalamüstü bir gelirse sahip olması o kişiyi ev, araba ve dükkan sahibi yapıyordu. haliyle sene içinde insanlar tatil kullanabiliyordu bolca. evin hanımı da çalışmadığı için, öyle ekstra tatiller talep etmiyordu, kocasıyla birlikte dinlendirici şeyler yapıyorlardı bayramlarda.

artık karı koca çalışıyor,
üstelik köle gibi çalışıyorlar izin bile isteyemiyorlar,
isteseler de sahip oldukları para tek bir tatil yapmaya yetiyor.

insanlar da onu bayramda kullanıyor haliyle.
  • tchuck  (13.09.16 19:14:20) 
ben çok katılmıyorum aslında.

birbirini sırf görmek için gören aileler gelirdi bayramda. zaten yakın aileler görüşüyor sürekli sevenler zaten haberdar birbirinden.

ben bayramdan bayrama gördüğüm aileler bilirim. benim ailem için hepsi 5 para etmez ailelerdi. onun dışında gördüklerimiz görüştüklerimiz ve bayramda gördüklerimizdi gerçek aile ya da bayramlaşma.

birini görmek ve hatırlamak için bayrama ihtiyaç yok. çekinmeden sevdiklerinizi arayın sorun. 10 senedir konuşmasanızda seviyorsanız onları arayın hal hatır sorun. onlarda aynı hislerdeyse güzelleşir ilişkiler, değillerse bir daha aramaz sormazsınız.

ben ölünce cenazeme gelecek insan istemiyorum. yaşarken yanımda olacak insanlar değerli olanlar.
  • kurnaz  (13.09.16 19:19:22) 
@Apocalypse bayramda anlamadım, her zaman bilincindeyim. bu farkındalık da düşüncemi körükledi.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (13.09.16 19:24:31) 
E iletisim olanaklari da cok artti eskiye gore. Sizinkiler nasil, cocuk okula alisti mi muhabbetlerini feysbuk vs uzerinden yapiyor millet. Sosyal medya sayesinde herkes biribirinin hayatindan haberdar zaten. Cok da samimi olmayan insanlar bunun disinda ne konusacak ki birbiriyle? Boyle guzel oldu ya, keske benim cocuklugumda da boyle olaydi. Bayramda kalabaliklasan evlerden zerre hazzetmezdim, sacma sapan bir ton insan offf. Hatirlayinca bile fenalik basti..


  • mirandaiam  (13.09.16 19:25:33 ~ 19:36:27) 
ben babamla bile bayramlaşmadığımı fark ettim şu an. uzun zamandır evde bayramlar önemsenmiyor. gelenimiz de yok. biz de kimseye gitmiyoruz. oldukça memnunum. bu yıl kurban kesmekle bile uğraşmadık hatta. boşuna enerji ve zaman kaybı.


  • ruhen hastayim ben  (13.09.16 19:48:07) 
bence zorlama bayram ritüelleri gereksizdi. normale dönüş oluyor yavaş yavaş.


  • doxanikee  (13.09.16 22:08:11) 
Bizde degisen bir sey yok.herkes ziyaretini yapiyor ve oglumunda alisip ayni sekilde devam etmelerini isterim ama zor gorunuyor bu cunku biz son nesiliz gibiduruyor.

Tek degisen artik eskisi gibi kapi kapi gezen cocuk sayisi yok denecek kadar az.

Biz sokaklarin altini ustune getirirdik gezerken ama artik kimse cocugunu rahatlikla sokaga gonderemiyor.
  • brnbrs  (13.09.16 22:31:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.