[]

Bosanma asamasindayiz napayim lan ben simdi?

Soru aslinda gorundugu gibi degil. Bosanma asamasindayiz, bu kesin. Geri donus yok, yok ama durumlar pek hos degil. Yanlis anlasilmasin. Kavga gurultu kiyamet, cirkeflik yok. aslinda zor olan da bu biraz. Neyse konuya gireyim. 12 yillik evliyiz. Cocugumuz yok. Daha oncesinde de 8 yillik birlikteligimiz var idi. Bu zaman zarfinda evlenmeden once bir kere ayrilmisligimiz da var.

Seneler seneleri kovaladi. iyi seyler de yasadik kotu seylerle birlikte... Kotu gecen tartismalar, yine bosanmanin esiginden donmeler, yeniden firsatlar, denemeler derken yine, yeniden bu asamaya geldik ve kesin bosanma karari aldik. Ancak soyle sikintili bir durum var ki bosanacagim kisinin isi yok. Bu karari almadan aylar once isini birakmisti. Ama aramizdaki problemler devam etti. Ikimiz de gulmeyi unuttuk. Biz biz olmaktan ciktik. Sunu da belirteyim bu ayrilik karari karsilikli aldigimiz bir karar. Ya da ben en azindan ben oyle goruyorum.

Birikmis bir paramiz var, mortgage ile aldigimiz bir evimiz vs var. Tum bunlara ragmen gonlum onu oyle ortada birakmaya el vermedigi icin is bulana kadar ayni evde kalmaya karar verdik. Adam akilli is bulunca ben evden cikmaya karar verdim.

Ona oylesine bir is buldum en azindan gecici. Parasi pek iyi degil, en azindan kisa bir sure daha iyi bir is bulana kadar idare eder diye kendisine iletmistim. Mulakata girdi ve isi aliyor. kendisine bu isle ilgili fikrini sordugumda cok netti, tek basina yasama planlari vs girla gidiyordu ancak benim hesaplarima gore (nasil harcama yaptigini bildigim icin... evet evin tum hesap kitap isleri bana bakiyordu) cok fazla gecinebilecegi bir para degildi. Elindeki hazir paradan yemek zorunda kalacak aksi takdirde... Bu arada belirteyim para konularindan konusmak kendisini hep rahatsiz eder, o yuzden ozellikle su nazik donemde uzerine gitmeyeyim dedim.

Bu arada ben de kendi hayatimi yoluna koymak dusuncesindeyim. Bir an once, her ne kadar oyle deli bir kavga gurultu ortami olmasa da salak bir ortam oldugu malumunuz, bu ic kemirici ortamdan cikip kurtulmak istegindeyim.

Ancak kendisi icin endise ettigim icin (kafami sey edeyim) acik acik hesabi kitabi onune koydum. Bu ise cok bel baglamamasini, bu arada daha iyi bir ise bakmasinin daha iyi olacagini soyledim. (Daha once de soylemistim. Bu sefer panik oldu. Napcagini bilmedigini kendisini yapayalniz ortada birakilmis oldugunu, tek ailesinin ben oldugumu hungur hungur aglayarak yuzume haykirdi. Netekim ailesinin bazi uyeleri ile de problemler yasiyor.

Bende o noktada duygusal olarak bant koptu tabii. Bosanma surecinde yasanan duygusal gelgitlerin elbette farkindayim ama insan bosanmayi isteyip, ne diye tek ailem sensin diye aglar? Pismanlik mi bilemiyorum ama benim icin bitmis bir evlilik bu. 20 yillik bir beraberligin ardindan su an yasadigimiz her an surreal geliyor zaten. Oturup evi ileride soyle satariz, ben onden kiraya cikarim vs hersey hersey konusurken bir acaip geliyor. Aslinda tam bir kabus... zor yani onca yilin ardindan... Sonra yasadigimiz sorunlar, kabus anlar vs aklima gelince toparlaniyorum tabii ancak su "tek ailem sendin" lafi cok ama pek bir fena koydu be dostlar.

Haliyle merak etme, sen durumunu duzeltene kadar seni ortada birakmam dedim ama onun durumunu duzeltmesi ne kadar surer, bu muallak ortam daha ne kadar devam eder bilemiyorum. Kendimi duygusal bir kapana kisilmis gibi hissediyorum ve cikis yolu bulamiyorum. Napayim evi, parayi herseyin anasini satip, birakip gideyim mi? Yorumunuz nedir?

Not: erkek kisisi ben oluyorum burada...

 
Bence evi de satıp, her şeyi ortak bölün ve ayrılın. İnsan her koşulda yaşamaya alışıyor. İşiniz çok zor ama insan bir noktadan sonra maalesef bencil olmak zorunda.


  • pia yuitza  (13.09.16 04:18:01) 
@pia yuitza,
Aslinda icimden gecen bu... Netekim aslinda ona yardim edeyim derken aslinda kotuluk mu yapiyorum diyorum kendi kendime. Cunku ne kadar uzatirsak bu durumu o kadar zorlasiyor. Ben olabilecek en iyi sekilde bitirelim istiyordum ki bunun sonu yok. Aslinda evliligimizi ve hatta pek cok evliligi bitiren seylerden biri de bu... Sonu olmayan mukemmeli aramak... Bosanirken bile hala mukemmeli ariyoruz anasini satayim. Sirf bu yuzden herseyi o kadar uzerime almisim ki bugun en ufak bir karari alirken bile zorlaniyor.

  • bosch kalfa  (13.09.16 04:35:44) 
Evi mevi bırakıp gitme bir enayi sen misin?

Bırakacaksın madem boşanmak istiyor ne hali varsa görecek, öyle sulugöz ağlanmalara da aldanma bir kere gitmiş o aslında geri dönmez sana manen.
  • chiper  (13.09.16 04:45:54) 
Tekrar deneyin. Ahını alırsan iki yakan zor bir araya gelir


  • pinman  (13.09.16 07:15:54) 
O boşanmak istemiyor ki. Bu onun kuyruğu dik tutma anlayışı. Bence sizin bi evlilik terapisine gitmeniz lazım. Seni de çok taraftar bulmadım, onun tavırları yüzünden tepki gösteriyor gibisin. Eğer kendinde ufacık bile olsa bir ışık görüyorsan (ki şu anlattıkların birer floresandır ışıldaktır deniz feneridir) bence aile/evlilik terapisine gidin. Benim gördüğüm bu, aslında ikiniz de boşanmayı değil evliliğinizi havalandırmayı, temizlik yapmayı, derleyip toplamayı istiyorsunuz. Bilincinde olmadığınızı zannediyorum. Bunca yılın bir birikimi, tortusu, bir tıkanık tarafı elbette olur, bence tedavi yoluna gidin, eğer gerekiyorsa (hekim/psikolog tarafından teşhis konulmuşsa) depresyon, kaygı bozukluğu, panik atak, bipolar vs mevcutsa tedavisine başlansın veya yeni bir hekimle yeniden görüşülsün. Ama şu 20 yılı heba etmektense, fazladan bir kere daha düşünüverin lütfen. Ufak değişimler bile çok iyi gelebilir. Saygı tükenmediyse bence sorun yok...


  • yaren  (13.09.16 07:16:00) 
20 yil keyfi cope atilmaz hocam. Ortada aldatma vs yoksa ayrilmayin bence, karsi tarafta istemiyor belli ki tekrar gozden gecirin.


  • England  (13.09.16 07:26:14) 
Boşanma sürecinde gelgitlerin olmsı normal sen de farkındasın zaten. Maddi sorumluluk almamış biri için tabloyu görmek panik yaratabilir.
Sen doğru ilerliyorsun, kafanı şey etme. Diğer türlü sonradan vican azabı çekersin, kendini suçlarsın büyük olasılıkla. Boşverip sırtını dönüp yürüyecek biri değilsin belli ki.
Süreci hızlandırabilirsin. Denizin kenarında yüzme öğrenilmez, girip yüzmesi lazım. Bırak maddi sorumluluğunu alsın, sen de ilk zamanlarda yakın dur bilemediği yerlerde taktik verirsin. İlk başlarda zorlansa da yapabileceğini söyle, güven ver.

Evi satıp birikmişle iki ev alma olanağınız olsa ikiniz için de iyi olurdu ya da kira getşrecek dükkan gibi bişi. Hem birikmişe güvenmez hem kira derdiniz olmaz veya destek olurdu.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (13.09.16 08:17:15) 
England + , ama velakin ki , sadece maddi problemler için gözyaşı döküyorsa bu arkadaş , yalnızlık konusunda falan , birini bulursa çirkefleşme ihtimali de var , bu seni ilerlerlerken Zaman'da üzer , belli bu kurt senin içinde oluştu bile , düşünsene sen onu 1 sene idare etmişim maddi manevi desteklemişim , bir anda yoluna gitmiş .
Bence karar vermesi için , net alternatifler sunman lazım , evi sattım yarısını sana veririm , şu karar para veririm ... Ya değilse bir müddet , bir miktar , bir şekilde gibi tanımlar kesin konuşma olmuyor .
Aferim sana da vicdanlı birisisin.
Birleşme tekrar denenebilir tabi .
Bana boşanma biraz blöf gibi geldi , senşn vicdanlı olduğunu biliyor demekki .
En son çare şu ,sonradan vicdan yapmamak için , önce verilen sözler yerine getirilir , eğer varsa , sonra ( dini veya yasal sorumluluklar ) yerine getirilir .

Ama bence boşama Lan sen bunu .
bir problem yoksa .
madem yalnızsın bırakmıyorum Lan seni de.

Kanka yazarken tekrar tekrar okudum yazılarını , düşündüm ,
Benim tavsiyem son cümle .
  • dunyatuhaf  (13.09.16 12:14:38) 
bence de boşanma.

haddim olmayarak bir iki şey söyleyeceğim. 20 senelik birliktelik var ortada. ve anlattığın kadarıyla iki taraf da eşit olgunlaşmamış. sen maddi olarak çekip çevirmişsin o şimdi kendi ayakları üzerinde durmayı bilmiyor. keza yazdıklarından anladığım kadarı ile duygusal/manevi olarak da öyle. çok büyük yer kaplıyor olmasan manevi olarak gidişine böyle tepki vermezdi. kuyruğu dik tutuyor bence de o da yeterli duygusal olgunluğa ulaşmadığından. burada belki de kendi yarattığın/böyle olmasına sebep olduğun insandan kaçıp gitmeye çalışıyor olduğunu da durup düşünmelisin. bence de çözümünüz evlilik terapisti. sırtlayıp götürmek doğru değil insanı, elinden tutup beraber yürüyeceksin. sen fazla üstlenmişsin ilişkinizi/hayatın zorluklarını
  • shotgunwoman  (13.09.16 12:48:40) 
Ek:

Boşanma kesin ve net bir kararsa evi de parayı da ikiye böleceksiniz, eşit olarak paylaşacaksınız. Eğer iki tarafta da uyum sağlama veya orta yol bulma için istek yoksa net boşanın zaten ama, onu anne babasıymışsın gibi hâlâ desteklemene gerek yok. Olması gerektiği gibi davranmışsın, işsizken dar gününde yapayalnız falan bırakmamışsın, işini bulmuşsun, her şeyini düşünmüşsün... ama bırak, bu kadın çocuk değil, yetişkin bir kadın, anne olsa dünyayı parmak ucunda çevirmesi gerekecek, e bunu kendi için de yapabilmeli! Bence siz biraz da bu dengesiz görev yükünden ötürü boşanmak istiyorsunuz, daha doğrusu sen. O galiba ağırlık olmaktan başka bir şey bilmiyor...

Her şeyin yarısı. Hakkından vazgeçmene gerek yok, o çocuk değil, kendi ayaklarının varlığını kabul etmesi gereken yetişkin bir kadın. İçin ferah olsun, yapar da. Emin ol.
  • yaren  (13.09.16 12:54:20) 
niye boşanmak istiyosunuz onu anlamadım.
kavgaların sebebi ne? onu çözseniz belki düzelecek herşey.
boşanınca kendini gül bahçesinde bulacağını sanma.
  • supermatik  (13.09.16 12:54:50 ~ 12:55:08) 
Bosanmayin devam edin diyen arkadaslara kulak asma, bu sekilde cikmaza, acmaza surukleyen bunun bile sorumlulugunu tam alamayan insan kesin evlilikte de bu sekilde davranmistir.

Insan mukemmel olmadigi icin yarattigi evlilik ve bosanma senaryolari da mukemmel olamayabiliyor haliyle. Elbette ki can yanacak, yansin da. Karsi tarafta acidan bu kadar korkarsa aci cekmesi kacinilmaz.

Son olarak bosanma kafaniza girmis artik, bu kelime net bi sekilde kullanildiysa iliskiyi surdurmek depremde yarisi yikilmis binayi bantlamak gibi. Hicbirsey o ilk guzel gunlerdeki gibi olmayacak donseniz de.

Su asamada isin vicdan kismini sadece ortak mallarin paylasimina birakin bence cunku kalan seyler icin ne iyi ne degil siz de bilemezsiniz yasamadan...
  • sindustrial  (13.09.16 13:24:22) 
konuyu bizzat yaşamış biri olarak tavsiyelerim şöyle ;

-süreci olabildiğince hızlandır zira iki taraf içinde en acısızı böyle olacak.
-tüm süreçlerde elde ettiğiniz para,ev vs. adaletli şekilde paylaşın (ki sonra vicdan azabı çekme)
-acımasız gözükebilir ama gerçekci olan şu ki, sen onun annesi yada babası değilsin.Bırak bu durumu onlar düşünsün. Ne kadar erkek tarafı olsakta psikolojik gücümüz,sabrımız ve paramız sonsuz değil maalesef...
  • Absinthe75c  (13.09.16 13:45:26) 
boşanın/boşanmayın diye akıl verebilecek yeterli bilgiye sahip değiliz tabii.
yani 20 yıl kolay silinmez, ama aslında beş dakikada çat diye biten bir şey boşanmak.
yani kolay silinebilir de.
bunda insanların, olayların, durumların, hislerin, isteklerin, boşanma nedeninin vb. çok etkisi var ve hepsi değişken.

evlilik enteresan bir şey.
burada herkesin yazdığı her şey doğru aslında.

fakat bir kadın olarak şunu söyleyebilirim ki, kadınların yüzde 98'i belirsizlik karşısında panik olur ve bencilleşip, kendini güvenceye almak ister.
boşanmak istedikten sonra böyle bir şey demesi de panik olduğunu gösteriyor.
ama bu panik geçince karşı tarafta boşanma isteği devam edecekse, o zaman size yazık olur.
çünkü şimdi belki topa tutulacağım, ama bir de işin kadınlık tarafı var.

vicdan, her durumda ve pozisyonda bir kadının elinde erkeğe karşı bilinçli ya da bilinçsiz kullanabileceği en büyük kozdur.
o erkekle ilgili istediğini yapma konusunda en büyük bilettir.

bunun erkeğin yumuşak karnı olduğunu da her kadın bilir.
fakat bunu kadınların bildiğini erkeklerin bazısı bilse de, genelde işin içindeyken hiç anlamaz ya da farkına varmazlar.

çünkü bir erkek hakikaten kötü niyetli olmadığı ve kadınla da belli bir yakınlık içinde olduğu/iyi kötü bir geçmiş paylaştığı/eskiden de olsa bir şeyler hissettiği sürece en çok vicdan azabından korkar.

ama "mağdur kadın"a dönüşmeyi bazı kadın bilmeden yapar, bazısı gururuna yediremez, bazısı da bunu kullanır, adamı kalıcı ya da geçici olarak bu şekilde yanında tutar.
işin içinde bunu kullanmak için niyet varsa, bu kadının "delikanlılık" seviyesiyle ilgilidir.
yani insanın ancak içinde bilebileceği bir şey.

dolayısıyla, bilinçli veya bilinçsiz şekilde buna yöneliyor olma ihtimali de olduğunu unutmayın.
kötü niyetli olduğunu ima etmeye çalışmıyorum.
size "acımasız olun, gelmeyin bu oyunlara!" diye gaz vermeye de çalışmıyorum.
sadece aklınızın bir köşesinde olması gerektiğini düşünüyorum.

bu tip şeyler insanın doğasında var ve farkında olmadan da gelişebiliyor.
yani bu işlerin içgüdüsel bir yanı, zoru görünce geri adım atmaya yeltenir gibi yapma hali vb. de var.

o yüzden siz böyle düşünürken, "ya acaba boşanmasak mı? ben hep senin yanındayım" falan derken, yarın öbür gün o kendini topladığında "e hadi ama artık" gibi bir davranış görürseniz, buna da hazırlıklı olun.
yani bütün bunlar bir illüzyon da olabilir maalesef.

çünkü erkekler bu konularda kadınlardan daha vicdanlı ve daha yumuşak.
boşanmayı kadın istemiş ve kadınlar genelde kolay kolay fikir değiştirmezler ve daha kararlıdırlar.
siz belki şu durumda, sırf o cümle için evliliğe devam etmeyi kabul edebilirsiniz, ama o bunu bir panik anında öylesine söylemiş bile olabilir.

bence yapmanız gereken şey fiziksel etki ve enerji alanından çıkıp, belki bir gece falan bir yere gidip, kendi kendinize ne istediğinize karar vermek ve ondan bağımsız şekilde düşüncelerinizi, isteklerinizi, hislerinizi düşünmek.
olayları dramatize etmeden bunları farkındalığı yüksek bir şekilde irdeledikten sonra, etki altında kalmadan bir yol çizmeniz ve çok hızlı hareket etmeniz lazım.
  • blatta hiberna  (13.09.16 15:56:03 ~ 16:03:30) 
20 yıllık hayat arkadaşını bırakma bence. Pişman olursan -ki olacaksın gibi- hayatının geri kalanı daha kötü geçer.


  • dissendium  (13.09.16 16:10:02) 
bir de şu var...

biz burada fikir yürütüyoruz, ama evliliği bitirme isteği karşıdan gelmiş.
yani siz barışmak isteseniz, kabul görecek mi bilmiyoruz.

o tartışma anında, boşanmayı istediği için sizi suçlayarak konuşmuş olma ihtimali de var.
yani isteyen o olduğuna göre, sizi suçlu görüyor muhtemelen.

"doğru düzgün bir evliliğimiz olsaydı, 'şunu bunu' yapmasaydın, senden boşanmayı istemek zorunda kalmazdım, o zaman da bu iş güç, para pul hesaplarıyla uğraşmama gerek olmazdı. senin yüzünden bunları yaşıyorum. senin yüzünden ailem, düzenim bozuluyor" gibi bir şey demek istemiş de olabilir.
  • blatta hiberna  (13.09.16 16:35:51 ~ 16:36:43) 
Tum cevaplar icin nasil tesekkur etsem azdir. Sagolun varolun.
Sonuc olarak, evet ayriliyoruz. Kararimiz zaten buydu. Ancak son konusma ile herseyi satip paylasarak hayatta kendi adimlarimiz uzerinde yol almaya karar verdik. Dogrusu ikimiz icin de bu... En azindan boyle dusunuyoruz. Degilse de ne yapalim; dunyada, en kotu halimiz bu olsun diyecek kadar kotu olaylar oluyor. Bize ayricalik olmasin.
Tekrar sagolun ve mutlu olun.
  • bosch kalfa  (13.09.16 19:36:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.