[]

Neden kurban etmek?

Herkese selam

Yeryuzundeki tek tanrili cok tanrili olsun kurban rituelinin neredeyse butun din ve inanislarda oldugu bir gercek. Muslumanlar tek tanrili dinlerin peygamberi ibrahim oglunu oldurmek yerine bir buyukbas hayvan kestigi icin yuz yillardir kurban bayrami gelenegini surdurdu. Adaklar adaniyor, kurbanlar kesiliyor. Burada iki yuzlu hayvan severlik yapmak degil amacim, zaten sofrasindan eti eksik etmeyen kimse tutup da kurban bayraminda hassaslasmasin. Ben bir seyi anlamak istiyorum, eski dinlerde siddetli kuraklik veya yagmurlar dinsin diye tanrilara adaklar adanir, onlarin gonlu hos tutmaya calisilirmis. Bilim yok, neden-sonuc iliskisi zaten yok, evrenin isleyisine dair bir bilgi kirintisi da yok. Ya da var da simdi oldugu gibi bir materyal dunyada yasamiyorlar. Su anda neden kurban kesiyorsunuz? Yani bu kurbani allah icin mi kesiyor muslumanlar yoksa kendileri icin mi? Yoksa ikisi ayni sey mi? Bir de masumun canini almak gunah degil mi? Masum insan veya "ogul" olmayinca bir sorun yok mu? Bu sorularin tek bir cevabi yok bana kalirsa. Bir suru cevap verilebilir, ben sizin cevaplarinizi merak ediyorum. Size gore, sizin dininiz ne soyluyor?


 
Kurbanın amacı tanrıların egosunu tatmin etmek. Kurban kadının en güzeli, hayvanın en besilisi, erkeğin en güçlüsünden olur. Bir dövüş ya da spor müsabakasında akan kanlar, ölenler ya da o müsabakayı kazananlar olur. Hepsi tanrıları mutlu etme olayı.

İbrahim'in kurbanı ise tanrının İbrahim'i testi şeklinde. Son dakikada ise oğlunu kesmesini engelleyip, koç indiriyor gökten. İnsan kurbanına son için. Yunan mitolojisinde de benzeri vardı. Altın postlu koç muydu? Mobildeyim üşendim şimdi.

Bu arada et yemek ve kurban bayramına karşı olmak çok farklı konu. Aşın şunu artık. Mantıklı argümanlar ile gelin. Çünkü bu "sevişmeye karşı değilsen, tecavüze neden karşısın?" demek gibi. Hayvanların kesilmesi ile binbir işkence sonunda katledilmesi arasındaki farkı göremiyorsan, hatayı kendinde arayacaksın. Sokaklarda kovalayan, düşürmek için bıçaklanan, ayakları bağlanıp oradan oraya sürülen hayvanlar; onlar kesilmeden önce şehrin kaç gün leş gibi kokması, kesildikten sonra etrafın kan gölüne dönmesi, her yere kelle kemik gömülmesi, denizin kana bulanması; hastanelerin ellerini, bacaklarını vs. kesmiş sözde kasaplar ile dolması bence normal değil. Ha sen kurbanını alır, yetkili/görevli yerlere verirsin, onlar da bunun için ayrılmış olan yerlerde keser (çeyreğinden azının yaptığı gibi) o başka. Gel o zaman et konuşalım.
  • nawar  (12.09.16 11:18:06) 
Kurban, "Allah'ım, seni çok seviyorum, gerekirse uğruna canımı veririm ama sen canımı ya da başka bir insanın canını istemiyorsun; o zaman al bu en değerli varlığım senin olsun" demektir.


  • fragile lady  (12.09.16 11:36:14) 
İman etmeyle ilgili konular bunlar. Çok kere burada konusulsa da inanmayan inanmiyor, inanmak istemiyor. Diyecek fazla bir sey yok. Allah celle celaluhu emreder , kul da gerekeni yapar. karşı çıkma, sorgulama, direnme, söz konusu olamaz. Her şeyi yaratan O dur. Kurban Allah celle celaluhu icin kesilir. müslüman icin fıkıhta vaciptir. Kıyamet kopmazsa gelecek sene yine kesilecek. Bu böyle sürer. Aslina bakilirsa mesele hayvan sevgisi falan da degil bazisi icin. Hayvandan önce insandır mühim olan ve ortadoğuda yok yere öldürülen çocuklara bakar, onları düşünür. kurban sene de bir kez oluyor ama onlar 5 yılı aşkın bir süredir aralıksız öldürülüyor. konu uzun..


  • 1adam  (12.09.16 11:49:33) 
işlenen günahların kurtarmalığı olarak kurban kesilirdi. yani bir nevi fidye idi. şu an müslümanlar fakir fukara et yesin diye kesildiğini zannediyor :))


  • cekilmis gayfe  (12.09.16 11:53:01) 
@fragile lady +1

Bir sebebi o. Bir diğer sebebi biz müslümanlar için, (bkz: infak)a alışma şeysi diye düşünüyorum şahsen. Çünkü infak etmek Kuran'da bir çok defa geçiyor ve emir bu aslında. Yani farz. Kurbanın vacip olduğunu söylüyor anneannem. Olaya vâkıf değilim ama kevser suresinde geçiyor mesela. "Şüphesiz biz sana Kevser'i verdik. O halde rabbin için salât et ve kurban et. Muhakkak ki sana kin besleyen ebterdir."

Kevser kelimesinin somut bir anlamı yok, soyut bir anlamı var. Bunun karşılığı olarak rabb için salât etmek ve nefsin aşırılıklarını boğazlamak istenir. Venhar kelimesinin bir anlamı elini boğazına götürmek/boğmak demekmiş. Allah katında intihar haram olduğuna göre, Allah'ın bu ayette kendi olumsuz/yıkıcı yönlerimizi rabbimiz için kurban (yaklınlık vesilesi) etmemizi istediği açık.

Ha, psikolojide sahiplenme, sahip olma içgüdüleri incelenmiştir. Kendimde bile bir güce sahip oldukça kaybetme korkumun arttığını çok görürüm. Para mesela, ya da irade, ya da güzellik vs. Malının çokluğuna göre zekat vermek zaten farz, infak etmek emir, insanın bir kez daha Allaha yakınlık olması için kendi malından sağlıklı ve huzurlu şekilde feda edip fakire ihtiyaçlıya gömmesi ancak bir güzellik olabilir.

Bütün sorun cana kıymaksa, bitki yerken de cana kıyılıyor. Onlar da can. Halbuki bir denge var, bu dengede hayvan eti de yer almış durumda. Bence cana kıyarken hangi zihniyette ve hangi duygularda olunduğu, hayvana bitkiye eşyaya nasıl davranıldığı çok daha önemli. İnsanı insan yapan davranışlarıdır, hele ki fark atmamız gereken varlık, bizim gibi etçil veya otçul olan hayvanlarken.
  • yaren  (12.09.16 11:58:32) 
>Su anda neden kurban kesiyorsunuz?

eee işte bu da dinin neden büyük ve güçlü bir silah olduğunu gösteriyor işte. bir diğeri de seks. ikisi de "satar." her zaman.

kulaktan kulağa doldurma şeklinde yayılmış bir bilgi kırıntısını insanlar sorgulamaktan bile acizler. orada bile kitliyorlar kendilerini. "sorgularsan şeytana uymuş olursun" çünkü. zaten din kendi içinde farklı bölümleri, farklı bölümlerle (ya da bir anlamda teorideki bilgilerin pratikteki eylemlerle) çelişmesiyle meşhurdur. "sorgularsan şeytansın" diyen adamın bunu demek için baz aldığı kitapta "insanın aklının yüceliğinden de" bahsedilir mesela. :)) böyle daha tonlarca şey var. arap saçına dönmüş. (arap da güzel ironi oluyor bu arada) çöz çözebilirsen. kurban güya; insan kurbanını sonlandırmak için var di mi? hala orta doğuda kafa kesiyorlar ama. en bariz örneği de ışid. :D şimdi birileri "gerçek islam bu değil" diyecek. yine konu kilit olacak.

şu an kurban kesmenin hiç ama hiç mantıklı bir argümanı yok, kim ne derse desin. tek bir günde haddinden fazla sayıda ve insanlık dışı yöntemlerle (çığrından çıkmış bir açgözlülük, gözü dönmüşlük, şımarıklık gibi geliyor gözüme ve parfüm filmindeki toplu seks sahnesinden hiç bir farkı da yok) hayvan katliamıdır bu. kimsenin "belli bir ruh" taşıdığına inanmıyorum. "ahh canım babam" diye duygusallaştırmaya gerek yok bu mevzuyu. bir duygusal çakal kesim de şey der; "ya sizler nasıl insanlarsınız, senede 1 kez sofrasına et girecek insanların, lokmasına müdehale ediyorsunuz." geçelim bunları babacım. sen bu kadar naif bir zihniyete sahipsen, zaten dünyada gıda tüketimi için her daim kesilmiş olan et stoğundan, yılın 365 gününden herhangi birinde gider, efendi gibi alırsın eti, ve yardımını yaparsın. daha kendini inandıramayacağın bir argümanla çıkma yani benim karşıma. insanlık toplu bir bilinç geliştirip; o kadar yüce kabul edilen bir dinin yollayıcısı Yaradan'ın karşısında kalbini açarak "Allah'ım, günümüzde artık kurban kesmemize gerek yok, gönlümüzden geçen şekil budur" dese, herşeye gücü yeten Yaradan'ın böyle bir tutum karşısında şefkat göstermeyeceğini düşünebilir miyiz mesela? düşünürsek en başta zaten O'na hakaret etmiş olmaz mıyız? off off. daha böyle bir sürü şey işte. her durumda kendi kendini kitleyen bir insan ırkı....

bu arada ateist değilim. şimdi hemen error veren zihinler tanımlamak zorunda hissedeceklerdir nöronlarının izniyle. deist ve panteist sayılırım. tabi aklın yolu birden yola çıkarak dinlerden de yararlanıyorum. en başta taoizm geliyor, sonra budizm, daha sonra da mesnevi.
  • matrix  (12.09.16 13:35:07) 
İslamiyet özelinde değil, genel olarak "kurban etme"nin mantığını düşünerek söylüyorum ki; fedakarlık göstermek, sadakat ispat etmektir esas dayanağı. Kişinin, ilahına, kralına, ustasına vs. bağlı olduğu kişiye sadakatini, ona olan sevgisini, bağlılığını, ona verdiği değeri göstermek üzere, kendisi için önemli olan bir şeyi onun yoluna feda etmektir kurban etmek/kesmek. Mesela halaların teyzelerin hep ağzında olan "gurban olurum sanaa" lafı; "seni o kadar seviyorum ki, o kadar kıymetlisin/güzelsin/vs.sin ki sana hiçbir şey olmaması için ben kendi canımı feda ederim" anlamına gelmez mi?

Müslüman olan da malı mülkü varsa; o mal mülk kendisine ait olmadığından, tüm insanların sorumluluğu tüm insanlığın üzerinde sayıldığından, malından fedakarlıklarda bulunması gerekmektedir. Zekat verecek, kurban kesecek, sadaka verecek, konu komşuyu gözetecek, kimsesiz çocuklara bakacak vs. Sosyal sorumluluk gibi bir şey yani. Allah emir veriyor, inanan da uyguluyor, bu kadar basit. Hatırlatmak istiyorum ki İslamiyet'te Allah'a bir şey sunmak, vermek gibi bir anlayış yok. "Allah kabul etsin" lafı da "Allah beğensin, alsın eti kurbanı" anlamına gelmiyor, "Bilmeden bir eksiğimiz gediğimiz yanlışımız varsa Allah affetsin, niyetimizi biliyor, niyetimizle değerlendirsin yaptığımızı" anlamına gelir.

Et ve kurban bayramına karşı olmak meselesine gelince gerçekten (burada da olduğu gibi) gülünç durumlara düşüyor insanlar. Bayrama karşı olmayı, işi hayvanlara işkence noktasına getiren insanlara karşı olmakla açıklamaya çalışan insanlar oluyor. Bayrama (ve kurban kesimine) mı karşısın, hayvana kötü muameleye mi? Henüz kendi bile bunun ayrımını yapamamış insanlar mantıklı argümanlar bekliyor.

Benim bir tanıdığım var. Sene boyunca facebookta vegan propaganda yapar. Et, süt, yumurta, hayvandan herhangi bir şey almayı cinayetle falan denk tutar ve bunu sene boyu yapar. Kurban bayramı gelince de bayramla ilgili olur paylaşımları. Kafeste kuş beslemeye bile karşı olan bir insanın, toplumun büyük bir kısmı tarafından hayvan boğazlandığı günlerde konuya ilgisiz kalması düşünülemez elbette. Bana bir tek o kızın yorumları samimi ve mantıklı gelir. Çünkü duyduğum tek "tutarlı" yorum yapan insan (yaşam tarzıma, beslenme alışkanlıklarıma ve inancıma uygun olmasa da) kendisidir.

Derdi sokakta koşan danalar, sağa sola atılan işkembeler olan adam bunları konuşur, acemi kasaplığı konuşur, belediyelerin tesislerinin yaygınlaştırılması gerektiğini falan konuşur. Yahut hayvan kesimine karşıdır, bunun için de kurban bayramını beklemeye gerek yoktur. Derdinin ne olduğunu kendisi bile anlamamış insanları çok da dikkate almamak gerek.
  • plajda baretle dolasan muhendis  (13.09.16 01:33:59) 
çünkü paganlar


  • bardakigüneşgözlüğü  (13.09.16 01:58:16) 
çünkü günah yalnız kanla temizlenir. Ve insan doğuştan günahkardır(bu kısmı değişebiliyor) bu yüzden isa kendini adamıştır ve ölmüştür.(hristiyan, bu nasıl yazılıyor ya? neyse)

edit: aslında uzatmadan bırakacaktım, çünkü iman kelimesi kendi anlamı gereği içinde çelişmez çelişki barındırmaz diye ama dayanamadım.

tanrıların nedenini anlamadığım bir şekilde ticarete meyli var. yani benim her denk geldiğim anlatıda, şunu yaparsan şöyle bunu yaparsan böyle olur(cennet, cehennem ya da yeniden doğma(reankarne mi diyorlar) üstüne üstlük feragat eder ve razı gelirsen duble güzellik gelir seni bulur. adak adamak, dilek dilerken para vermek, çaput bağlamak ve dua etmek de dahil bunlara. birşey isterken önce sen birşey ver deniyor herhalde, en kötü ezel dizisinde ki sinemada ölen adam gibi ''yalvar'' deniyor.

dua yalvarma değil mi ? bi' yüceltme eylemi. her yüceltme eylemi 2 yönlüdür aslında, çünkü 1 taraf yücelirken diğer taraf küçülmek zorundadır. yani 1 taraf durduğu yerde dursun diğerini göklere çıkaralım meselesi değildir asla. yücelik, agalık, güç varlığını tezatlarıyla sağlar. daha da açayım aklınız ateşlemeyi başlatamamış olabilir; aganın gücü marabanın güçsüzlüğünden gelmez(yanılgı bu) yani maraba güçsüz diye aga güçlü değildir, aga güçlü oldukça maraba daha da güçsüzleşir. aga gücünü marabadan almaz ama maraba güçsüzlüğünü agasından alır. oysa maraba sandığı kadar güçsüz değildir, neler uğruna nelerden vazgeçildiği kıymetli bu durumda, neden sorusu anahtar sorudur, oysa sistem nasıl sorusuna cevap buldukça çalışır.
  • mete kudur  (13.09.16 03:39:40 ~ 03:50:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.