[]

İş - Mülakat sorunsalları

Selamlar ahali,

Türkiye deki top 5 okuldan birinden mezun oldum, mühendislik bitirdim. Üniversite hayatım boyunca da kendimi geliştirdim mümkün mertebe.(Yurtdışı, kulüp vs.) Ama gelin görün ki mezun olduktan sonraki 7-8 aydır işsizim. Mülakatlara çok gittim. Ama paso elendim/ red yedim. Hani güzel de geçiyor mülakatlar, beğeniyorlar o an ama bi hafta sonra red maili geliyor. Hazırlıklı gidiyorum, takım elbisemi çekiyorum, güzelce anlatıyorum kendimi, sorulara güzel cevaplar veriyorum. Ama sebepsiz yere eleniyorum sanki. Bunu bi çözemedim gitti aylardır. Burda tecrübeli bu işin sırrını bilen arkadaşlar bi fikir verin lütfen. Kafayı yemek üzereyim. Bu insan kaynaklarının olayı ne yahu, ne bekliyolar anlamadım gitti.

Şimdiden teşekkürler

Not: Bu arada bikaç yerden teklif aldım ama asgari ücretten halliceydi maaş.

 
Bugunlerde hep bu tarz seyler okuyorum. Bende bu kurbanlardan biriyim. Gordugum kadariyla kalifiye oldukca sansin digerlerine gore daha da azaliyor. yalaka, isini bilemeyen,gercekten o alanda bir diplomaya sertifikaya sahip olamayan insanlar var sorunsuz calisiyorlar.


  • geçerkenugradım  (10.09.16 00:25:10) 
1. overqualified olabilirsiniz.

2. sizi arkadaş olarak sevmiş olabilirler ama çalışma düşünceleri yoktur. harbi var böyle durumlar, bir arkadaşım görüşmeden sonra alınmamıştı ama sürekli eğlencelere davet ediyorlardı :D şaka gibi.

3. sandığınız kadar iyi olmayabilir cvniz ve görüşmeleriniz.

4. top 5 - bilkent,boğaziçi, koç, sabancı ve odtüdür. bunlar dışındakilerdense top 5 olmadığınız ve o şirketlere girecek rakipleriniz daha iyi olduğundan girememiş olabilirsiniz.

5. rakipleriniz çok daha iyi olabilir. - benim görüşme yaptığım bir yer beni almamıştı, harbi bozulmuştum, sonra baktım benim yerine türkiyede 2-3 derece yapmış ve columbiadan gelen birini almışlar, tecrübesi çok benzer. ben olsam bende onu alırdım, kimse columbialı kötü çıksa da aldığınızda niye aldın demez.
  • kurnaz  (10.09.16 00:26:25 ~ 00:27:30) 
Top 5 demişsin, mühendislik demişsin, itülüsün galiba.
Bi abi iş ilanlarına bakıyordu, ilanda ytü ya da itü tercih sebebidir yazıyordu. o kısmı sesli okudu, bak dedi bunu yazmışlar çünkü çok para verme niyetleri yok dedi. O abi çok haklıydı.
İşverenin kulüple erasmusla işi olmaz brocum. Gerçeğe davet ediyorum seni.
  • kargn  (10.09.16 00:30:11) 
bu arada bir tavsiye.

okul sırasında hiç çalışmadıysan o klüpler mlüpler hikaye. tecrüben sıfır.

eğer gerçekten iyisen, ve kendine güveniyorsan uzun süredir işsizsen asgariden hallice yere gir. 6 ay 1sene işi öğren. ama iyi öğren. o sırada hayvan gibi iş ara.

mühendislikte bir alanda iyi adam azdır. hele kalifiye adam bence çok çok az.

iyi adama ihtiyacı olan firmalar bu adamlara iyi para veriyorlar. maksimal 1 sene içinde maaşını 5 e katlayabilirsin. bu sana bağlı.

bunu yapmış arkadaşlarım var türkiyede. çok zorlandı. çok zeki adamdı. ama alnında çok rekabet vardı(mimar) bu da bu şekilde girip işi öğrendi. 1 sene sonunda 3 bine. orada 1 seneden sonra 6 bine başka yere geçti.
  • kurnaz  (10.09.16 00:39:19) 
@kurnaz ve @kargn Arkadaşlar baştan söylemek istemedim ama mecbur bıraktınız :D Okulum Bilkent.


  • living on the edge  (10.09.16 00:57:58) 
Mezun olduğumda çok zor iş buldum, büyük bir şirketti ama verdiği para asgari ücret gibiydi. Doğru düzgün tecrübe edinmeden dayanamayacagima karar verip ayrıldım. Yine uzunca bir dönem işsiz kaldım. İkinci isimde de fazla para almıyorum ama edindigim tecrübe bana çalışırken üçüncü işimi bulmamı sağladı. Yıllarca falan da çalışmadım orada. Simdi ilk isyerimde ayni anda başladığım arkadaşım hala orada mutsuz ve benden daha az para kazanıyor, benden daha tecrübeli olmasina rağmen. Asgari ücret demeden başlamak ve çalışırken iş aramak tek önerim.


  • melengich  (10.09.16 01:12:20) 
IK'cılar veya seninle mülakata giren kişiler beğenmediğini açıkça söylemez.Genelde son derece diplomatikdirler.
Çok dikkatli gözlemlemen lazım ,aradaki cümleleri iyi yakalaman lazım.Konuşma ortamını mülakatın havasını iyi değerlendiremeyen çok kişi görüyorum

  • turkuaz  (10.09.16 04:48:52) 
Yeni mezunlar birkac seyi kaciriyorlar. Oncelikle ne kadar aktif oldugun, girisimci vs. olup olmadigin IK'ci denilen arkadaslari pek ilgilendirmez. Onlarin amaci is tanimindaki sinirli alanlari becerebilecegini dusundugu insanlari bulmaktir temelde. Senin ne kadar aktif, ilginc, yaratici ya da sosyal vs. bir kisi oldugunla ilgilenebilecek kisiler, yani isin gercek dogasini bilen, farkli kafalar arayan insanlar ise o sirketi kurmus olan girisimciler.

Ben senin yerinde olsam, sahibini bulabildigim kucuk ama gelisme potansiyeli olan firmalarda sansimi denerim. Buyuk firmalarda buyuk projelerde belirli gorevlerde calisirsin, kurumsallik gorursun, ama isin geneline dair bir tecruben olmaz. Kucuk firmalarda ise buyuk ihtimalle patronun kolesi, ama ayni zamanda da arkadasi olursun. Yaptigin isin sadece yapilmasina degil ayni zamanda yonetilmesine, finansmanina, tanitimina, satisina ve zorluklarina sahit olursun, tecrube skalan gelisir. Ayni zamanda goze batacak bir insansan hizli deger kazanirsin, sorumluluk alirsin, firma buyurse sen de buyursun velhasil bir isin tamamini ogrenirsin. Uzun lafin kisasi kucuk firmalar ile gorus ve girisimcilige onem veren, kazandigini yatirim yapan, parayi gece hayatinda yemeyen patrona sahip bir firma bul ve orada tecrube ile cevre kazan.
  • brawler  (10.09.16 11:05:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.