[]

Bayram sonundaki Cuma - Cumartesi günlerinin izinden kesilmesi

Hafta içi 08:00 - 18:00 arası (günde 10 saat) çalışılan bir kurum düşünelim.
Cumartesi - pazar günleri ise çalışma yok.

Önümüzdeki haftanın 4 günü bayram tatili ve şirket çalışanlarına "cuma günü işe gelmeyin, herkesin yıllık izninden 2 gün (cuma + c.tesi) keseceğiz."

Kafama takılan şu;
-Normalde cumartesileri neden çalışmıyoruz?
-Çünkü hafta içi normalden fazla çalıştığımız için (08:00 - 18:00).

Yani cumartesi çalışma saatleri hafta içine dağıtılmış durumda.

Peki bayram haftasında bu durum neden değişiyor?
o cuma günü işe gidip 08:00 - 18:00 arası çalışsam, mesai ücreti mi alacağım?
Eğer cumartesiyi bayram haftasına özel olarak "çalışma günü" ilan ediyorsan, o cumayı da 09:00 - 17:00 yapman gerekmez mi?

 
Bayram haftasına özel bir durum değil maalesef. Senelik izinlerde izin Cuma günü bitince işbaşı tarihine bakılıyor. Cumartesi günü de teorik olarak çalışma günü sayıldığından senelik izinden cumartesiyi de düşüyorlar. Bazı firmalar böyle yapıyor. Yapmayanlar da var.


  • himmet dayi  (08.09.16 14:14:21) 
şimdi öncelikle, 1 saat yemek molan olduğunu hesaplarsak günlük çalışma saatin 9 haftalık da 45. 45 zaten yasal çalışma saati. bu durumda cumartesi çalışma gününden sayan şirket olmaması lazım. eğer günlük çalışma saatin 8 olsa idi kabul edilebilir bir durumda ama bu haliyle kesinlikle itiraz etmeniz lazım. aynen bu şekilde de açıklama yapın hep beraber. izinleri eritmek için çakallık peşinde koşmuşlar.


  • freya  (08.09.16 14:21:09) 
@freya

Dostum öyle değil o işler. iş kanunu Cumartesi günü çalışma olup olmadığına bakmaksızın iş günüdür diyor. Yani senelik izinden düşülür. İtiraz edince önünde iş kanununu fırlatırlarsa dumur olursun.

"4857 İş Kanununun 46. maddesinin gerekçesinde de “madde metninden, çalışılmadığı halde iş sürelerinden sayılan hallerle ilgili üçüncü fıkranın (a) bendinde yeni getirilen iş süreleri sistemine göre cumartesi günleri çalışılıp çalışılmadığına bakılmaksızın işgünü sayıldığından ve cumartesi günü yarım gün çalışılmasının da artık bir anlamı olmadığından, cumartesi gününe ilişkin cümle çıkarılmıştır” ifadesi yer almaktadır.

Buna göre, cumartesi çalışılıp çalışılmadığının bir önemi olmaksızın, işgünü sayılmaktadır. 6. gün olarak çalışılmayan, ancak hafta tatili olmayan ve mevzuata göre iş günü sayılan cumartesi günü, yıllık ücretli izin süresinden sayılmaktadır."
  • himmet dayi  (08.09.16 14:26:44) 
@himmet, yanlışın var. Sorudaki son kısma dikkat et.
cuma günü gelip 9 saat mi çalışacağım? E madem cumartesi benim iş günüm, hafta içi neden 9 saat çalışıyorum?

  • theli  (08.09.16 15:19:13) 
@himmet dayi kesinlikle haklısın ama yaptıkları da insafsızlık, zorla izin + cumartesiyi düşme şirketin hakkı olsa bile yapmaması gereken bir durum, zaten sgkya şikayet edin yasal değil demedim. direkt olarak yönetime itiraz edin dedim :(


  • freya  (08.09.16 15:39:21) 
@freya

katılıyorum. yapılan haksızlık değil ama insafsızlık. koca sene de 2 hafta iznimiz var onu da çok görüyorlar.
  • himmet dayi  (08.09.16 21:38:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.