[]

Otobüslere eskiden arka kapıdan mı biniliyordu?

Merhaba, eski türk filmlerinde böyle bir kaç sahne görmüştüm, yabancı filmlerde de vardı. Eskiden arka kapıdan mı binilirdi. Arka kapıdan binilip muavinde arka tarafta oluyor, parayı ona veriyorsun.

Neden böyleymiş?


 
bu mevzu il il, hatta aynı ildeki farklı ilçelerde değişkenlik gösteriyordu 90'ların ikinci yarısına kadar. misal bursa'da önden binip arkadan inerken, gemlik'te arkadan binip önden inerken atıyorduk bileti.


  • prompter  (07.09.16 11:48:24) 
Bursa'da 90 öncesinde de tam tersi arkadan binilip önden inilirmiş.
Amacı, biletçinin arkada bulunmasıymış.
90'larda biletler bayilerde satılmaya başlandı ve bilet kontrolü şöföre verildi. Özel Halk Otobüsleri çıkınca da biletçiler öne geçti.
Bursaray ile birlikte entegre bilet sistemine geçildi Bursa'da ve RFID teknolojisiyle biletleme 2001 yılında başladı.
  • cliquot  (07.09.16 11:56:16) 
bunda değişkenliğe sebep olan konu; para/ bilet durumu.
mesela istanbulda para vermeden kaçma, araya kaynama vakası çok olduğundan biner binmez ücret istenir veya ön kapıdan biner bileti atar geçersin.
diğer bölgelerde böyle olaylarla daha az karşılaşıldığı için insanlarda birbirine güven vardır. hangi kapıdan bindiğin pek önemli olmaz ama ön kapıdan inerken paranı verir inersin. binince verse de olur sorun değil aslında.
istanbul gibi hızla akan kentlerde bu uygulama zaman açısından da zayiat yaratmaktadır.
ailece ulaşım sektöründe faaliyet gösteriyoruz :) istanbul, izmir, tekirdağ gibi yerlerde minibüsümüz var. gözlemler bunlar.
imzamızı atalım da belli olsun: az sıkışalım, millet işine geç kalmasın.
  • seyduna6687  (07.09.16 11:59:49) 
Erzurum'da 90'ların ortalarında Mercedes O302'lerin arkada biletçi bi amca olurdu, öğrenciye mavi, sivile pembe bilet keserdi. Bence arkada olmasının sebebi yer kaygısıydı, o amcanın durduğu yer bir koltuk kadar bi şeydi zaten.

Bazı otobüslerde de biletçi arkada değil de otobüse bindikten sonra iki-üç koltuk sonra başlayan boşluğun hemen orada olurdu, o da biletçinin koltuğu işgalini engellemenin bir başka yoluydu.

Sonuçta ne kadar koltuk, o kadar para.
  • chicha  (07.09.16 12:17:20) 
eskiden öyleymiş hatta o zamanlar da öne ilerleyelim uyarısı olurmuş hep. muhtemelen ön tarafta uygun yer yoktu ya da şoförün kafası rahat olsun diye öyle düşünüldü.


  • lazpalle  (07.09.16 12:34:12) 
Silivri otobüslerine hals arksdan önden nereden denk gelirde biniyoruz. Bir de bavulu vs olan yolcular orta kapıdan biner.


  • tum haklari saklidir  (07.09.16 12:48:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.