[]

Dil (language) hakkında kafama bir şey takıldı

Peşin not: organla karışmasın diye ekledim language'i.

Canlı yayında ab bakanının porketiz bilmemnesiyle canlı yayınını gördüm ve biraz portekizce duydum. (daha önce duymamıştım)

Bir şey aklıma geldi porketizce duyunca, şimdi eski medeniyetlerin oluştuğu yer olarak orta doğuyu ve burdan kuzeye iskandinavlara kadar dikkate alırsak: ekvatordan kutuplara doğru gittikçe sesin çıkarıldığı nokta boğazdan dilin ucuna doğru geliyor. Ses kaba bir halden inceliyor.

Neden böyle bir şey olabilir ?. Sadece çevre kültürlerin birbirlerini etkilemesi olarak mı bakmalıyız yoksa coğrafyanın (soğuğun) da etkisi var mı ?.

 
Almanca ince bir dil olmadığı için teorin direkt çürüyor aslında. Soğukla da ilgili olamaz çünkü Rusça sert bir dilken Suudi Arabistan gibi sıcak ülkelerde de sert diller konuşuluyor.


  • dissendium  (06.09.16 17:50:48) 
almancanin ince bir dil olmadigini neye dayanarak soyluyorsunuz?


  • bollocks44  (06.09.16 17:54:25) 
(bkz: lisan)
(bkz: filoloji)

  • yaren  (06.09.16 18:14:33) 
Almanca ince bir dil değil, bunu kasteden bir şey de demedim. Bunu kastettiğimi neye dayanarak söylüyorsunuz ?. Tam aksine ben fransızca, almanca ve bugün de portekizce'nin sert bir dil olduğunu görüp (ingilizce'ye göre, arapça daha sert), ingilizcenin ve izlandaca'nın bunlara göre yumuşak olmasını düşünerek açtım.


  • Euxinos007  (06.09.16 19:44:59 ~ 19:45:27) 
Bunu sana degil dissendiumun yazdigina itafen yazdim zaten birader


  • bollocks44  (06.09.16 20:04:14) 
@bollocks44, genel kanı bu yönde. çoğu ses gırtlaktan çıkarılıyor.

www.youtube.com
  • dissendium  (06.09.16 20:12:48) 
fransizcada da cogu ses genizden cikiyor, sesi algilayis biciminize gore mi karar veriyosunuz. turklerdeki bu gerizekalica kani baska dili konusan kimsede yok, hicbir polonyalinin almanca cok kaba dedigini ya da hicbir isveclinin almanca cok kaba dedigini duymadim hayatimda. Bu milletlerden cogu tanidigim adam da almanca konusunda atip tutanlari cebinden cikartir


  • bollocks44  (06.09.16 21:41:11) 
@bollocks44, yav he he, Türklerdeki gerizekalıca kanı. Paylaştığım videoyu da Türkler hazırladı zaten. Bakış açısını kes, Polonyalı ya da İsveçli Almancayı kaba olarak algılamıyormuş. Adamlar zaten g.t g.te yaşıyorlar, dilleri benzer, birbirlerinin dillerini farklı görecek halleri yok. Bunlar çok desteksiz savunmalar. Ki amacım bunu tartışmak değil.


  • dissendium  (06.09.16 23:28:44) 
bakis acisini kes diyen adam ses girtlaktan cikiyor diye dili kaba goren adam mi? amacim bunu tartismak degil deyip reddit'den cikmis alakasiz bir videoyu arguman olarak paylasmak da super bir kafaymis birader

eminim muhendislik fakultesinde a1 almancasi gorup ahkam kesen adamin tekisindir. yillardir dilbilim uzerine arastirma yapan insanlara yav he he diye konusup abuk subuk video argumanlari ortaya atmadan once biraz arastirma yapmani oneririm
  • bollocks44  (07.09.16 10:09:47 ~ 10:20:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.