[]

psikolojik destek yada terapi mi almalıyım?

selamlar;

evli barklı eşek kadar bir bireyim ama kişilere yaklaşımımda yanlışlarım var.

mesela bi tane çok yakınımdan inanılmaz korkuyorum. yediğimiz içtiğimiz ayrı değil ama aşırı korkuyorum. sevmediği onaylamadığı bişiyi yaptığımda yada yanlış bişi yaptığımda ölümüne korkuyorum.

çok tez canlıyım hemen birileri ile hop diye aylar sonrasına plan yapabiliyorum.

çok sıcak kanlıyım hemen insanlarla samimiyet kurarım zaman zaman bunun acısını da yaşarım.

haklı olsam bile kendimi bi konuda koruyamam. sesimi çıkarmam geri çekilirim öyle ağlarım sadece o kadar.

farklında olmadan kalp kırdığım oluyor çünkü ince düsünmüyorum. gamsızın önde gideniyim.

kısacası ne empati kuruyorum, ne ilişkilerde yapıcı düşünüyorum. lambur lumburum. böyle olmuyor.

ben ne yapayım? psikolog? terapi? yada bunlara gerek olmadan nasıl ilişkilerimi düzelteceğim?

 
1. o arkadaş sana pek iyi gelmiyor. iyi arkadaşlar öyle olmaz. arkadaş dediğin senin adına düşünmez. senin üzerinde tahakküm kurmaz. o kim ki herşeyi en iyi o biliyor, senden daha iyi biliyor. herkes hata yapabilir ve yapmalıdır da zaten. çünkü yaşamak faaaliyet demektir faaliyet varsa hata da olur faailiyet olmadığında hata olmaz. hata yapan bu arkadaşı yeterince gömdüysek diğerine geçelim şimdi. yetmediyse sen burdan ilerle :)

2. hayır de. sırf hayır demiş olmak için ilk olaylara hemen hayır cevabını yapıştır. maksat çemberi kırmak. yapabildiğini görünce düşünerek yapmaya başlarsın.

3. sıcak kanlılık kötü bişe değil. samimi olmadan önce kendince bir süre belirle ve "niye iki kulak bir ağız var" kuralını uygula. iki dinle bir söyle. dinledikçe tanımaya başlarsın.

4 . haklı olduğunda niye konuşmadığını bulmaya çalış. bence ilk 3 maddeyi yapınca bunu da çözeceksin.

şu da işe yarar bi taktikdir. her sabah kalkınca aynaya bakıp kendini takdir et övgüler sırala. kendinde sevdiğin ne varsa say bir bir. dikkat edeceğin şey kendine yönelik tanımlamaların olumsuz olmasın.
mesela gamsızın biri değilsin öyle olsan bu soruyu sormazdın.kendine haksızlık yapmayı bırak, iyileştirmen gereken yönlerine çalış. kişiliğnle karakterinle bağdaştırmadan. tutum olarak ele al. saydıklarının hepsi davranışsal konular. karakter değil.

o çok yakını arkadaşına da "evet öyle yaptım canım öyle istedi öyle yaptım" de. hatta onun onaylamadığı şeyi gözünün içine baka baka yap. insan evladı üzerinde bu kadar tahakküm kurmuyor bu ne böyle. ona sorsan sana yardımcı oluyordur senin iyiliğini düşünüyordur. sen ona aynısını yap bakalım ne yapacak.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (06.09.16 12:25:46) 
ozguvenle ilgili sikintilarin var.

ozguven konusunda anlaman gereken sey kuru kuru kendi kendini onaylayarak ozguvenli olamazsin. ozguveninin kaynagi icinden gelmeli ve ayaklarin yere basmali. ogretmenlere bak mesela tahtaya cikinca nasil ozguvenli oluyorlar. karsilarinda oturan ogrencilerle kendilerini kiyaslamiyorlar bile. kendilerine guveniyorlar. doktorlara bak mesela nasil hastanin karsisinda "ben daha iyi biliyorum, ben daha deneyimliyim" gibisinden ozguvenleri oluyor?

cunku bu alanda egitim gorduler, denediler, yanildilar, ugrastilar ve iyi kotu bir dereceyle mezun olup calismaya basladilar.

senin de kendine guvendigin bir alan olsun. bu alani cevrendekilerden iyi bildigine emin ol. yavas yavas sozu gecer hale gelirsin. boylece saglam bir dayanagin uzerine ozguvenli hissetmeye baslayabilirsin.

ozguvenli degilsen takipci modunda olursun.

empati kurmak, kalp kirmak, dusuncelilik de senin deger verdigin konularla, kisilerle ilgilidir. bir kisiye deger veriyorsan dusunceli olursun. bir kisiye deger veriyormus gibi gorunuyorsan ama icinden gelmiyorsa ister istemez hareketlerin bunu belli eder. "farkindalik" diye bir sey var. harekete gecmeden once gerektigi kadar dusunursen farkindaligin artacaktir. "impulsive" davrandigin zamanlarda kendini gozlemle ve durup dusunmeyi ogren..

mimikikili nin soylediklerine de katiliyorum. kolay gelsin.
  • idexo  (06.09.16 14:23:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.