[]

kilo verme işinden anlayan ya da deneyimli eski tombullar

zaten kiloluydum, iyice balinaya döndüm korkarım. boy 170 ve kilo 80e çeyrek kala..
fazlalığın 15 kilosunu son 1 yılda aldım. 20 kilo vermem lazım bu boyda normal görünebilmem için. tahmin edilebileceği üzere spordan bayadır uzağım.

sitenin salonu var, temel aletlerin hepsi de var. istediğim yemeği yapıp yiye de bilirim. çalışmaya başlayana kadar da bir 1 ayım falan var.

HIIT olayını okudum biraz ama bu kondisyonsuzlukla diz kapağıma kadar ağrıyor en basit hareket bile.
hızlıca, hızlıca beni düzene sokacak bir plana ihtiyacım var. mesela ilk hafta her gün yarım saat yüksek tempolu yürü,, ikinci hafta şu egzersizlere geç falan.
hayatımı değiştirelim nolur, valla bu kiloluluktan daraldım içim içime sığmıyor sıkıntıdan artık. söz bu defa götümü kaldırıp inicem salona.

 
Abla mısın abi mi muhterem? Arada fark var biraz çünkü.
Hiit bir zorunluluk değil, binlerce ekol, beslenme anlayışı (diyet tipi), egzersiz türü var.

  • kargn  (03.09.16 23:28:21) 
@kargn ablayım dostum


  • shubulubapshubaptishaluva  (03.09.16 23:47:32) 
Ablacım türkiyede kadınların göğüs kafesi içe çökük, sırtları son derece zayıf, basen sahibi olmalarından ötürü bacak egzersizlerine soğuklar. Benim önereceklerim bu olumsuzlukları gidermeye yönelik. Uyarsa yazmaya başlayım. Yoksa kardiyoydu makinede karın çalıştırmaydı falan allah ne verdiyse herkes ne yapıyorsa onu yap gitsin.


  • kargn  (04.09.16 00:11:02) 
selam beni mi çağırdın? geldim çünkü^^

abur-cubur yok, yok!
basit şeker yok!
-gel be bir kereden bir şey olmaz? -hayır, yeyeceğim! demen lazım
az yemek var, gerekirse aç kalkacaksın yemekten.
ekmek minimuma inecek, renkli ekmek yenecek.

spor olarak en başta tempolu yürüyüşe geç, yürü alla yürü, sabah yürü, akşam bir daha yürü. bak yarım saat yürü vs. demiyorum, sadece yürü diyorum.

çok kararlı ol. etrafındakiler "kafayı takmış la bu" desinler, garip garip baksınlar sana.

5 kilo verdin mi? isteren hafiften koşmalara başla.

bak yemek konusu çok önemli, abuk subuk şeyle yemeyeceksin, şimdi sana şunu yeme bunu yeme demeyeceğim, neleri yememen gerektiğini bilmeyecek değilsin.

ögünlerin arasına bir bardak ayran at, bir elma at.

sporu yoğun tut, o aletlerde yürüyüşlerin ardından istediğin gibi takıl.

çok dağınık yazdım biliyorum ama ben de programlı değilim.

daha gaza gelmek istersen özelden sana hangi kilolara ne zamanlar çıkmışım diye bir çizelge gösteririm ve ne şartlarda ne yiyerek.

reklamlar: fatsecret diye bir program var, pek işine yarar.
  • Apocalypse  (04.09.16 00:21:30) 
@kargn uyar, yaz.. birilerine hesap vereyim istiyorum, anca öyle adam olucam.
yalnız ben uzun süre koşamam, hiç koşamadım, dizerim/ayak bileklerim 55 kiloyken bile acıyordu:( kiloyu az düzene sokunca bunun için ftr'ye gidicem zaten:(
@apocalypse yaz gözünü seveyim, birileri de çok zayıfken daha zayıf olmamış, kiloluyken uğraşıp zayıflamış olsun ya :(
  • shubulubapshubaptishaluva  (04.09.16 00:27:02 ~ 00:29:50) 
yav neyse formülü bana da verin bitsin bu çile


  • top_secret  (04.09.16 00:32:46) 
@cureforlove paleo diyosun:/ okumam lazım.. yanlış, biliyorum ama işlenmiş gıdalara düşkünlüğüm yüksek korkarım..


  • shubulubapshubaptishaluva  (04.09.16 00:33:36) 
ilk önerim iyi bir diyetisyene gitmen. çok pahalı filan değil. tahlillerini sağlık ocağında yaptır, diyetisyenin seansı 65 lira. en azından beni gittiğim.

bunun dışında önerilere gelecek olursak
-beyaz peynir yerine keçi sütünden yapılmış lor peyniri tercih et. üzerine kırmızı pul biber koy.
-kaşar yerine dil peyniri ye
-öğlen yemeğinde mutlaka cacık, ayran, salata ye/iç.
-her iki saatte bir öğünün olsun. misal 8.00 kahvaltı, 10.00 ara öğün 12.00 öğle yem.15.00 araöğün 17.30 ara öğün vb gibi
-spordan 1.5- 2 saat önce az sütlü kahve iç. 1 saat önce 1 muz ye. spordan hemen sonra yarım saat içinde 1 bardak süt iç ve ceviz ye.
- iki öğünde bitki çayı iç
- tabiki bol su iç
- abur cubur yok.
şimdilik aklıma gelenler bunlar.

spor için fitnessblende.com'a bakmanı öneririm. orada başlangıç seviyesi videolarla başla
sonra kendine göre ilerlersin.
  • you are my lethe  (04.09.16 00:35:12) 
(bkz: karatay diyeti)

kesin çözüm bu. dalga geçenleri ciddiye almayın. benim kalbimde kılcal damarlar tıkanmaya başlamıştı bu diyet sayesinde açıldı. Senelerdir reflüm vardı geçti. zayıflatmasının dışında sağlık için bu şekilde beslenmek gerek.

woto.com
  • qazwsx  (04.09.16 00:41:22) 
Buradan bir arkadaşa yazdıklarımı sana da yazayım. Kilo vermek bir irade ve motivasyon işi öncelikle.


İçinde şeker ve glikoz şurubu olan hiçbir katıyı ve sıvıyı ağzından içeri sokmuyorsun. Gazlı içecekler, ice tea, meyveli soda, reçel, abur cubur, bisküvi dahil.

Tatlı olarak sadece meyve yiyebilirsin. Onu da bir porsiyonu aşmadan.

Canın tatlı çektiğinde bir avuç çiğ kuruyemiş yiyebilirsin. Çiğ fındık, çiğ badem, kuru kayısı, kuru erik, vesaire.

İçinde beyaz un olan hiçbir şeyi ağzına sokmuyorsun. "katık et" lafı yüzünden ekmeksiz yemek yiyemeyen bir millet olduk. Oysa hiç ekmek yemeden çok sağlıklı yaşayabiliriz. Bu alışkanlığı değiştireceksin. En fazla bir dilim tahıllı ekmek.

Zeytinyağı ve tereyağı dışında yağ tüketmiyorsun. Bunları da abartmadan tüketiyorsun. Eğer yiyeceğin bir şeyin içindeki yağ zeytinyağı ya da tereyağı değilse, onu yemiyorsun. (bkz: mayonez)

Bir de pirinç yerine bulgur tercih ediyorsun. Bu kadar.

Bunlar dışında geri kalan her şeyi istediğin kadar yiyebilirsin. Bol su içip haftada 3-4 gün sadece seni güzelce terletecek tempoda 1 saat yürüyüş yaparsan 3 ayda en az 10 kiloyu sağlıklı bir biçimde verebilirsin.

Et sınırsız, sebze sınırsız, tahıl sınırsız. Süt ürünleri, yumurta sınırsız. Sadece yukardaki kurallara uy yeter.

Anlaştık mı?
  • yirmisantim  (04.09.16 00:49:12) 
Bir şeyi ağzına götürmeden önce gerçekten yukarda yasak dediğim şeylerden biri bile içinde var mı yok mu diye dikkat etmelisin. Şişmanlık çok yemekten değil, yanlış şeyler yemekten kaynaklanan bir hastalıktır. Çok şeyler yiyerek, çatlayana patlayana kadar yiyerek de kilo verebilirsin. Ne yediğin önemli. Yanlış şeyleri çok az yesen bile kilo veremezsin, bu da senin direncini kırar, iradeni zayıflatır, "ZATEN VEREMİYORUM" deyip iyice salarsın kendini. Yapma.
"peki şunu ekmeksiz nasıl yiyeceğim?" "peki yemeğin yanında ne içeceğim?" peki yemekten sonra midem ezilirse ne yiyeceğim?" gibi soruların olursa sormaktan çekinme. Hepsinin alternatifi var.

Bu diyeti aç kalmadan devam ettireceksin, sağlığını yitirmeyeceksin. Ama şunu da unutma, birkaç saat aç kaldın diye ölmezsin. Bazen yememen gerekiyor. Mesela akşamları. Kendini sabaha saklayıp sabah güzelce kahvaltı yap. Mis gibi yumurtanı, domatesini, peynirini ye.
  • yirmisantim  (04.09.16 00:49:47) 
Etrafın sağlıksız beslenen insan kaynıyor. Onlara acıyan gözlerle bak. Sen bir yıl içinde onlardan daha sağlıklı olacaksın. İş yerinde sabahları hamur yutarak (poğaça denen zehirden Bahsediyorum) sözde "kahvaltı" yapan dangalakların sözlerine kulak asma. Beni dinle yeter.
Haşlanmış yumurta mükemmel bir besin. Tok tutmak konusunda bir numara. İki tane haşlanmış yumurta, bir miktar peynir, az tuzlu zeytin, domates, salatalık, biber, hepsini ekmeksiz yiyip çok güzel doyabilirsin. Kahvaltı önemli, evden kesinlikle aç çıkma.

Süt ve yulaf ezmesi de yiyebilirsin. İçine ceviz, çiğ fındık, tarçın ve çok az bal koyarak. Müthiş tok tutar.
Et yerken zaten ekmeğe ihtiyacın yok. Bak insanlar sadece alıştığı için ekmek yiyor. Birinin ekmekle yediği eti sen ekmeksiz yiyerek de doyabilirsin. Önemli olan vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almak. Bunu da en sağlıklı, en az kalorili şekilde yapmak. Öğrenmen gereken çok şey var. Et ekmeksiz yenir. Sebze yemeklerini yanında bulgur pilavıyla (pirinç kesinlikle yok) yiyebilirsin. Bulgur pilavı da yoksa sebzenin yanında yoğurt, salata ve bir dilim tahıllı ekmek. Bu kadar. Emin ol doyacaksın.
  • yirmisantim  (04.09.16 00:50:20) 
Bir kere patatesin hiçbir formunu yemiyorsun. Pizza, pide, tost, mantı, dürüm de hamurdan ötürü yok.

Sakarin koymamanı tavsiye ederim, çünkü kalorisi olmasa da vücutta insülin salınımına sebep oluyor. Kan şekerini yükseltiyor, seni acıktırıyor. Ben çayı şekersiz içiyorum ve gerçekten çok tat alıyorum çaydan. Sen de dene. Gerekirse şekeri azaltarak bırak. Bunu da yapabilirsin. Ama şekeri muhakkak bırakmalısın.

Karpuz yiyebilirsin, ama hiçbir meyveyi "ne de olsa meyve" diye abartmamalısın. Çünkü meyve şekeri var içinde. Haşlanmış mısır da güzel bir atıştırmalık. Yiyebilirsin.
Bu arada angelus'a da sorabilirsin, o benden 10 kat daha donanımlıdır. O da seve seve yanıtlar. :) benim yanlış bildiğim bir şey varsa düzeltir.

Bu arada işlenmiş et de yemiyorsun. Salam sosis yok. Köfteni de kendin yapabilirsin.
Artık fast food'u unut. Esnaf lokantası kovalayacaksın. :) tencere yemeği yiyeceksin fakat pirinçsiz, patatessiz, ekmeksiz ve mümkün mertebe az yağlı olacak.
  • yirmisantim  (04.09.16 00:51:12) 
Ben starting strength isimli kitapla gittim bir süre. Serbest ağırlıklarla çalışmayı öneren bir kuvvet programı ve iyi tarafı, seviyesinin adından anlaşılacağı gibi başlangıç olması.
Bazı temel hareketler var, bazı temel kurallar, bazı anatomi bilgileri. Hangi kas ne işe yarar, bunu bilmek iyidir. İngilizcen yeterliyse exrx.net adlı site kapsamlı ve faydalıdır, egzersizlerle ilgili kasları indekslemişler.
Mesela, erector var sırtta, bu bizi dik omurgalı maymun türü yapan kaslardan. Karın kasları iç organları tutan, genelde izometrike yakın çalışan kaslar. İzometrik mesela, uzama olmadan çalışan kas, bu cins bir aktivite demek. Plank yaz, incele duruşu, oradaki karın kasları izometrik çalışır işte.. Karın kaslarının doğal amacına uygun bir çalışma çeşididir, mekikten iyidir bu açıdan.
Bazı kaslar diğerleriyle ardışık çalışır, çömeldiğinde hamstring kalkmanı sağlayan hareket için quadricepsi ateşleyen sinirleri ateşler.. Bunları bir bacak makinesinde risk almadan, birbirinden yalıtıp çalıştırdığında arada bağlantı sağlıklı oluşmaz, o yüzden ya serbest ağırlıkla ya da aynı formda yapılan ağırlıksız çeşitlemeleriyle squat ve istersen lunge içeren programlara itibar etmelisin.
Bir row hareketini programına uydurduğunda sırtın gelişmeye başlar, bu postürünü düzeltir.
Bak kimse bilmiyor ama türkiyede dik omuzlu, sırtı düz kadın sayısı az, bakmayı bilenler bunu şıp diye ayırıyor, bilmeyenler de seziyor bişeyler ama izah edemiyor. Çekici olan detaylar bunlar asıl.
  • kargn  (04.09.16 00:58:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.