[]

IŞİD neden kolaylıkla geri çekiliyor?

türkiye sınırının kendileri için lojistik açıdan çok önemli olduğunu biliyoruz. ayrıca bulundukları yeri savunma ve direnme kapasitelerinin yüksek olduğu da bir gerçek. bunlara rağmen öso ve tsk'ya karşı neredeyse tek kurşun sıkmadan geri çekiliyorlar. bunun sebebi sizce nedir?

1- türkiye ve öso tarafından yapılan hamlenin hedefine, sahadaki asıl rakipleri olan ypg'yi oturtmak mı? öso'nun geçmişte elinde bulundurduğu yerleşim bölgelerini kolaylıkla ışid'e kaptırdığını göz önüne alırsak bu ne kadar muhtemel?

2- öso - türkiye & ışid arasında olduğu söylenen gizli ittifak mı? güney sınır komşumuzun ışid olması, ypg fırat'ın batısına geçmeden önce neden sıkıntı değildi mesela?

3- halihazırda 3 koldan saldırı altında kalmaları sonucu yeni bir cepheden kaçınmak istemeleri mi?

sizce hangisi daha mantıklı? ya da ekleyebileceğiniz bir madde var mı?

 
Amerika suriyeye kendi askerini sokmak yerine bizim askerleri sokmak istiyordu

Türkiye kendi askerleri yerine suriyeye karşı ışid i kullandı

Fakat amerika ışid e karşı savaştığı için ypg yi destekliyor

Türkiye ise kürt koridoru kurulmasın diye ışid ile yakın duruyordu

Fakat son görüşmelerde türkiye tarafı ışide amerika karşısında senin arkanda daha fazla duramıyorum haberin olsun ben cerablusa girecem ya sen orayı terket ya da çatışma olacak dedi, bunun üzeribe ışid oradan çekildi, türkiye oraya vardığında şehirde kimse kalmamış bu yüzden çok ses, olay çıkmadı
  • freebird5406_2  (31.08.16 15:07:32) 
@acemi, menbiç civarında yerel halk ypg'ye karşı tepki duymasın diye arap unsurları da karıştırmamışlar mıydı araya? hatta suriye demokratik halk güçleri diye isim de koymuşlardı. buna göre kürtlerin etnik değişimi zorlaması iddiası biraz boşta kalıyor.

hatta kürtlerin yaşamadığı yerlere müdahaleleri istendiğinde bunun için ayak direttiklerinin haberi de çıkmıştı.
  • zgrydn  (31.08.16 15:18:45) 
Bir yeri ele geçirmek ve o yeri elde tutmak aynı şeyler değil. Elindeki mühimmat ve manevra kabiliyetin sayesinde savaş halinde olan ve düzensiz birliklere ya da Irak'ta yaptıkları gibi tecrübesiz askere karşı inanılmaz hızla başarılı olabilirsin.

Aynı şekilde ele geçirme konusunda da saldırı, açık arazi çatışma ve uzun süreli kuşatma da aynı şeyler değiller. Mekanize birlikleri ne kadar başarılı olsa da kuşatma ve savunma konusunda yeterince güçlü değil. Ayn el-arap / Kobane kuşatmasında gördük. Aynı şekilde daha önce de YPG ile çatışmada çok kolay kaybettiği yerler oldu. Hemen komplo teorisi kasıp YPG-IŞİD birlikte çalışıyor diyen olmadı.

@zgrydn maalesef kimlik bilgisi yakma kısmı hariç acemi'nin dediği şekilde değiştirildi ve değiştiriliyor Kuzey Suriye'de. Eski nüfus oranlarına bakabilirsin. Şimdi ise o bölgelerin hepsinde çok büyük oranlarda Kürt nüfus var. Göç edenlerden bazıları sana IŞİD'den kaçtığını YPGye savaşı için müteşekkir olduğunu, Bir kısmı da YPG asimilasyonundan kaçtığını söyleyecektir. Benim karşılaştıklarım o şekilde oldu. Çoğunluk YPGden kaçtığını söyledi ama bölge ile alakalıdır o.

Başta Hatay olmak üzere Suriye ile sınırda olan şehirler bozulmamış Kuzey Suriye demografisi için güzel örnekler aslında. Kaldı ki bizim komünistlerimiz ve Kürt milliyetçileri hariç hemen herkes bu iç savaş kaldı sırasında Kuzey Suriye demografisinin oransal olarak Kürtler lehine değiştiğini ve bu "krizi fırsata çevirip özerk bölge ve (belki) sonrasında Kürt Devleti kurma" düşüncesi olduğu konusunda mutabık.

Tabii ki yerel halk gelip kafalarını kesen/kesecek Sünniler yerine YPG kontrolü altında yaşamaktan memnun olabilir. Aynı şekilde ikisine de karşı olup başka gruplara katılabilir.
  • nawar  (31.08.16 15:33:09) 
Amerikan gazetelerini takip ederseniz amerikalilar.turkiyenin isid ile savasmak yerine ypg ye saldirdigini ve bunun kabul edilemez oldugunu soyluyor ve lafi isid ile.turkiye danisikli dogusuyor a getiriyor. Gercekte ne olup bittigini ancak allah bilir.


  • thewizardofearthsea  (31.08.16 17:22:48) 
cerablus minicik bir ilçe. ışid de kaynaklarını ekonomik kullanmak zorunda olan bir örgüt.

özellikle ırak tarafından ciddi saldırı alıyor, güneyde daha büyük yerleri elinde tutmak (ve belki de yenilerini ele geçirmek) için güçlerini oralara kaydırmak durumunda.

zaten üç tarafı çevrili bir kasaba için adam, silah ve para harcamaya değmez düşüncesi ile geri çekiliyor.

şimdi çekilmezse ypg ve Türkiye beraber Işid'i vuracak, Cerablus'u elinde tutsa bile kaybeden ışid olacak. oysa geri çekilince ypg ve Türkiye'nin birbirine gireceğine adı gibi emin.

neden savunup kaybetsin?
  • babilbaligi  (01.09.16 02:42:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.