[]

Hayvan urunu kullanmama hakkinda

Bi bilgilendirmek isteyen varsa yazsa ya ozetle. Belki haklisinizdir ama oyle oldugunu dusunmedigim icin kendim arastirma icine girmedim. Mantikli gelen seyler yazarsaniz oradan arastirabilirim.

Kaz tuyu yastik, timsah derisi zimbirti, kutup ayisi kurk vs konusuna gerek yok, o konuda ben de kirginim.

Temelde et yeme olayini merak ediyorum. Insan omnivor canli degil mi? Yani dogasi geregi yurumuyor mu bu is? Besin zinciri yalan mi? Ben sincaplari gercekten cok seviyorum, ama baykus onu yediginde baykusu suclayamiyorum. Basta kiziyorun, sonra yavrusunu gorunce baykusun o mu olseydi diyorum. Yani var bir dogal duzen. Nedir simdi burda sizi rahatsiz eden?

Canlilik mi duygusallik mi olay? Bitki, alg, mantar da canli, onda sorun yok mu?? Bitki aci cekmiyor diyorsaniz, cektigine dair yapilan arastirmalar var. isterseniz o deneyi bulup izleyin.

Ve et yemeden saglikli olacagini dusunen insanlar, bir yere kadar evet ama bebeklerinize et verin de gerizekali olmasinlar. Resit olunca anlatin durumu ne secerse onu yapsin. Siz en hakli degilsiniz, ben en hakli degilim. Fikirleri soylemek guzel ama muhafazakar ve bagnaz nesil hic bir konuda yetismemeli.

Cevaplar icin tesekkur.

Edit. Zor kullanma, eziyet etme olmaksızın, bahçede kendi beslediğim tavuğun yumurtasını yiyebilir miyim? Bir bitkinin verdiği tohumu yemekten farkı yok bence ama sizce var mı?

Yine aynı şekilde mutlu büyütülen bir ıspanak ile mutlu büyütülen bir tavuğu, acı çektirmeden tek hamlede sökme ve kesme yoluyla öldürüp tüketmekte fark var mıdır?

Kendi beslediği ördeğin yumurtasını yiyemeyen biri soruyor bu soruları, niyet sorgulama, laf sokma vs olmazsa sevinirim.

 
Baykuş içgüdü ile avlanıp yiyor, senin aklın ve seçme şansın var. Et yememeyi seçebilirsin, alternatif beslenme yöntemlerini araştırabilirsin. Etten gelecek proteini, aminoasitleri falan farklı yollardan elde edebilirsin vs vs. Et yemeden sağlıklı olacağını düşünen insanlar bi yere kadar iddiası biraz yalan oldu artık. Et yemeden de gayet oluyor, hiç merak etmeyin.
İkincisi ve aslında bence insanları vejetaryenlik ve veganlığa iten en önemli sebep hayvansal ürünlerin elde edilmesi esnasında kullanılan acımasız, işkenceye varan yöntemler, hayvansal ürünlerin endüstriyelleşmesi, hayvana canlı değil mal gibi davranılması. İlla ki bir yerlerde denk gelip izlemiştir herkes et fabrikalarında, süt fabrikalarında, yumurta fabrikalarında hayvanlara nasıl davranıldığını, hayvan çiftliklerinde ne koşullar altında olduğunu canlıların. Buna göz yummak kolay değil; kolay olmamasının ötesinde etik değil. Dediğim gibi ana sebep de bu bence. Bitkilerde durum daha farklı. Acı çekme konusu tartışmalı olabilir ancak bir bitkinin yetiştirilme ortamı ve bitkiye davranış şekli nispeten bellidir, onu bir hayvanı zorladığın gibi zorlayamazsın. İneğe süt versin diye tecavüz eden makineler var, bitkiye bunu yapamazsın mesela. Bir de kusura kalma ya, bu veganlık konusu mevzu bahis olduğunda bitkiler de acı çekiyor argümanı biraz kötücül bir niyet hissiyatı vermeye başladı artık herkese.

Son olarak Cursed Chico her duyuru açtığında da birisi karşı bi şey yazmasa keşkem.

Sevgiler.
  • buff  (31.08.16 00:24:27 ~ 00:24:45) 
İnsan = Beyin
Beyin = Çok yüksek miktarda yağ ve poroteyin.
Çok yüksek miktarda yağ ve poroteyin = Kas ve yumuşak doku kitlesi
Kas ve yumuşak doku kitlesi = Benden güçsüz ve idaresi kolay hayvanlar

Ne zaman ki saksıda kas yetişir, o zaman ilk tohumu ben ekerim.
O zamana kadar çayırda bir yaşını henüz doldurmuş özgürce koşan bir dana, sütten ayrılmış, yeni kırpılmış neşeyle zıplayan bir kuzu düşündükçe gözlerim yaşarır, tabağıma gelecekleri günü beklerim.
  • herp  (31.08.16 00:31:42) 
Cursed chico da spam yapip devamli ayni duyuruyu acmasa keskem. Ya da acsin ozgur herkes. Ben de gorunce aklima geldi sordum buna laf etmekte de iyi niyet yok.

Cevabiniz icin tesekkur ederim. Tartismaya acik bir konu, yazdiklarinizda da aklima sorular geliyor haliyle ama istedigim genel bir bilgiydi, onu da verdiginiz icin uzatmak istemiyorum. Tekrar tesekkur ederim.

Niyetim kotucul neden geldi onu da anlamadim ama caniniz sagolsun. Edit ile bir soru ekleyecegim.
  • bir ileti paylastim  (31.08.16 00:34:59) 
cursed zaman zaman aynı duyuruyu açıyor çünkü sağlam argümanları var ama karşı argümanlar çok zayıf, anlamaya çalışmaktan uzak


  • freebird5406_2  (31.08.16 00:47:03) 
hayır yok. bir tavuğun yumurtası neyse, bir buğday tanesi de tam olarak o. ikisi de bir canlının (tavuk/buğday) üremek için ürettiği bir yavru. ikisini yemenin ahlaki değerini ayıran hiçbir şey yok.

ağaçtan dökülen elmalar sığırın biri gelip yesin diye değil, her birinden bir elma ağacı olsun diye dökülür. bir embriyodur ve canlıdır.

buğdayı tarlada sıkışık tepişik yetiştirmekle tavukları kümeste sıkışık tepişik yetiştirmek tam olarak aynı şey.

delikanlıysan fotosentez/kemosentez ile beslen, yok canlı embriyosu yiyorsan canlılar arasında saçma sapan temelsiz ayrımlar yapma.
  • babilbaligi  (31.08.16 11:02:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.