[]

eve giren fare ile alakalı sorular

sevgili duyuru halkı, dün gece hayatımın en berbat gecesiydi net olarak. yatakta uzanmış dizi izliyorken, bir anda kapının yanından fıyttırarak geçen bir karaltı ile başlayan hikayem,.. oğlum ne birikmiş içimde ya, nasıl bir giriştir bu allasen. her neyse, evime fare girmiş. üstelik bir değil, iki de değil, tam üç tane! bahçeden girmiş olmaları olası, açık buldukları bir anda herhalde içeri intikal edip kanepenin altında falan saklandılar, gece de ortaya çıktılar deyyuslar. böyle minnak şeyler, sıçan falan değil yani.

tabii her türlü haşerattan fazlasıyla korkan ben, fareyi gördüğüm andan itibaren iptal oldum. alelacele bir ilaçlama şirketini aradım, gecenin bir yarısı gelip ilaçladılar evi. istasyon falan da kurmuşlar, bayağı fare zehri koymaya denkmiş o da anladığım kadarıyla. bir de bahçede, yan tarafta hafif harabemsi bir ev var eski püskü, orada da yuvası olduğunu tespit ettiklerini ve evin içindekiler hallolunca oradaki yuvayı kurutmak için bir kez daha ilaçlama yapılması gerektiğini söylediler. ben tabii donla dışarı fırlamış, panikten eli ayağı titrer bir vaziyette olduğum için fırsattan istifade 400 lira alarak beni bir de güzel söğüşlediler. mal mısın diyeceksiniz ama kusura bakmayın, panik atak geçirirken pazarlık yapamıyorsunuz.

TL;DR: bahçe kat evime fare girdi, haşerat fobim var, ilaçlamacılar kazıkladı.

neyse, şimdi sorularıma geçeyim. bu sorular, yukarıdaki metin göz önüne alınarak cevaplanacaktır.

1. önceliğim evdeki fare leşleri. panik halinde adamlara soramadım bile fareler yakalandı mı diye ama anladığım kadarıyla yakalamadılar. şimdi 48 saat eve girme dediler, ben iki gün sonra eve gittiğimde orada burada (veya kuytu köşede, zoolog değilim) fare ölüleri olacak. benim onları almam asla mümkün değil. bir temizlik şirketini falan arasam, hem evi temizletsem ilaçtan falan dedim de, eve gelecek kadın da ölü fare temizler mi acaba diye düşünüyorum. ne yapmalıyım, ne etmeliyim? (korkma, faraşla al, bir şey olmaz diyeceklere peşinen not: yardımcı olmuyorsunuz.)

2. fare girip orada burada takıldı ya şimdi, her yer mikrop oldu haliyle. ortalıktaki tava, tencere gibi eşyalar, veya ne bileyim işte koltuktu giysiydi, bunları nasıl temizlemeli? ekstra bir şey yapmaya gerek var mı?

3. uzun süredir kedi beslemek istiyordum, bu olayla birlikte bu işi hızlandırayım dedim. bir kedi sahiplensem fare sorununa çözüm olur mu? şirketin bahsettiğine göre çünkü bir müddet sürermiş o yuvanın kurutulması. en azından bu süre içerisinde eve girmesini önler mi kedi?

4. eve üç dört yere istasyon kurmuş adamlar, bir de sıvı ile ilaçlama yaptık, farelerin bıraktığı ve diğer fareleri çeken kokuyu kırar ve dezenfektasyon sağlar dediler. gece yarısı çağırılmış bir ilaçlama şirketi de olduğunu düşünürsek, bu uygulamalar için 400 lira uçuk bir rakam mıdır, yoksa çok abartılı değil midir?

5. elektronik cihazlar varmış fareleri ve böcekleri uzak tutan, düşük frekansta mı ne ses yayımlıyorlarmış. bu aletler işe yarar mı harbiden? fiyatları da tuzlu çünkü, alıp bir kenara atılacak cinsten değil yani.

herkese şimdiden teşekkür ederim. faresiz günler sizin olsun.

 
hiçbir tecrübem yok tamamen götten atarak yazıyorum, sırf bir şeyler yazmış olmak için:

1- böyle faraşla değil de oldukça uzun bir kürek ve uzun bir süpürge iş görebilir. hatta her ne kadar alakasız görünse de ele takılmış 2-3 çift ameliyat eldiveni özgüveni oldukça arttıracaktır.

2- şöyle bir çamaşırlı su ile etrafı silmek iş görebilir. ya da eve gelecek kadına dezenfekte edici şeyler kullanmasını söyleyebilirsiniz.

3- kediyi iyi seçmek lazım, fareden korkanı da var bunların(bizde vardı). ama ufak fareler ise kediler genelde yakalıyor bunları. ha bi de çevrede varsa fareler, kedi bunları öldürüp eve getirebilir. size sunum yapmak adına. (kürek kesin lazım artık)

4- çok şeyetmemek lazım bence paraya, alma şansı da yok geriye sanki. dolayısıyla üzerinde pek durmamak lazım. farelerden kurtulduysan değmiştir.

5- yalan dolan diye duydum onlar fakat detaylı bir araştırma yapmak lazım.

TL;DR götten attım, okumayın
  • yasli ateist  (31.08.16 00:26:08) 
Adamlar sana gece tarifesi acmis. Eve girdiginde fare olusu vs gorursen ara gelip alsinlar bi zahmet, eger gelemeyiz edemeyiz derler ya da tekrar para isterlerse o fare aletlerinden alacagini ima et ya da fatura kesmedilerse fatura iste buyuk ihtimal o zaman gelirler:)

Evi muhakkak cok iyi temizlemen lazim arkasindan, fare pis hayvan ustelik de her delige girebiliyor ama seninkilerin cok girme sansi olmamistir hemen gordun sanirim o gece. Yine de tabak canagi kesin makinede yuksek derecede yika.

Kedi alirsan fare kedinin kokusuna bile gelmiyor diye duydum ama kedisine gore degisir diyen arkadasa da katiliyorum. Bazi kediler farenin oyuncagi oluyor, soyle atarli bi sokak tekiri bulman lazim. Durduk yere Tom ve Jerry'e donmesin ortam.
Gecmis olsun.
  • sindustrial  (31.08.16 00:38:14) 
Geçmiş olsun. Hemen cevaplara geçelim.

Nerede, nasıl bir muhitte yaşadığını bilmiyorum. O yüzden biraz havada kalabilir önerilerim.

1. Temizlikçi bir kadın yerine erkek bul. Vardır bir yevmiye verip bu işleri yapacak emekçi insan. Bu kişi bahçeyi de şöyle bir düzenden geçirir. Evin yakınında metruk bir bina ya da kulübe varsa, onu da hallediverir. Yıkar bozar demiyorum ama oraya bir çeki düzen verilirse fare yuvalanamaz kolay kolay.

2. Çamaşır suyuna gerek yok, rahat ol. ama ortalıktaki tüm çamaşırları, bulaşıkları bir tur yıka. bilmiyorum evin içi nasıl, gardırobun içi komple ilaçlandıysa, fareden ziyade ilacın zararı var. Titiz birisin herhalde bencileyin.

3.Bir kedi sahiplen, ama evcimen olmasın. Bahçede kedi besleyen birinin kedi yavruları varsa al birini. Kedinin orayı sahiplenmesi gerekeceğinden bir zaman geçer tabi. Fareler kedi kokusundan bile korkar. Kedinin varlığı yeter. Evcimen olmayan kedi avcı olur. Kaynak bahçe zaten. Bahçede yaşatsan kediyi eve fare gelmez. Kediyi al, alıştır, süt ver, ekmek ver ama et verme. Al bazen evin içine, etrafı gezsin, kokusunu bırakır. Hem de gözler. Bu esnada aykta dur sende, onu izle. Kediler sever bunu. Tecrübeyle sabittir.

4. Bu tarz solüsyonların tümü pahalı zaten. Yazın bazı belediyler neden sinek ilaçlama yapmaz, düşünmeli değil mi? Dezenfekte filan abartı ama en fazla 50 lira kazıklanmışsındır.

5. Kediyi alırsan, mırlaması, gırlaması yeter.

Ek öneriler:

Fare kapanı al birkaç yere kur yapabilirsen. Olmuyorsa boşver.
Yemek yedikten sonra ortalığı temizle. Açıkta kemirerek ulaşabilceği gıda ürünü bırakma. Orada burada ekmek kırıntısı, gıda parçası fare için cennettir. Adam aç.
Naftalin al, oraya buraya serp. Fare sevmez bu kokuyu. Kaçar.

Kolay gelsin.
  • zagem  (31.08.16 00:50:49) 
komple bir cevap vereyim o halde:

şimdi eve yeni taşındığım için tüm giysilerim açıktaydı, valizlerin içinde ve ağızları da açık vaziyetteydi. hepsini bir yıkamak gerekecek onların zaten. dışarıda duran tabak çanak için de ne yazık ki bulaşık makinem yok, artık sıcak suyu açıp eldivenle geçeceğim herhalde.

bir de tam akşam yemeği yemiştim, buharlı pişiricinin içinde balıkla pilav kaldı. fareler onları da kurcalamış mıdır acaba, kurcaladıysa onları da sıcak suyla ve bol deterjanla yıkasam sorun olur mu ki?

şimdi kazıklanıp kazıklanmadığımı bilmem mühim çünkü ona göre aynı adamları aramayacağım artık. 50-100 lira yüksek fiyat vermiş olmalarında problem yok, muhtemelen pazarlık payı bırakmışlardır ama işte ben o anki paniğin içerisinde pazarlık falan düşünemedim. yoksa sıkı pazarlıkçıyımdır hani. (yalan.)

kediyi sokaktan sahiplenmek istiyorum direkt, buralarda hatta annesinin bıraktığı bir grup sütten yeni kesilmiş yavru kedi var. anne sürekli doğuruyor, bir süre sonra bırakıyor, bunlar da hemen ölüyorlar. biri kurtulur en azından. yalnız kediyi bahçeye çıkarıp çıkarmama konusunda kararsızım. bahçe böyle ariel, omo reklamlarında ev hanımlarının çamaşır iplerine özgürce çarşaf astığı tarzda bir bahçe değil zaten, ufak terasımsı bir şey. hele de kedi öyle fare falan bulup getirecekse bana aman diyeyim.

bu arada yukarı yazmamışım herhalde, evin bitişiğindeki apartmanın zemin katı kullanılmıyor, izbe bir halde. orada yuvaları varmış zaten farelerin, ilaçlamaya gelen adamlar tespit ettik dediler, oraya da istasyon kuralım ki kökü kurusun, yoksa sorun devam eder dediler ki mantıklı gayet.

şu kadar yazdığım şeyi bıkmadan okuyup, üstüne bir de cevap yazdığınız için her birinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. stuart little izlediğim çocukluk günlerime de lanet olsun.
  • knight of cydonia  (31.08.16 03:04:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.