[]

sormaya utanilan sorular vol 1

e5
tem
d100
otoyol
otoban
arter
cevreyolu

ne demek? ve yurtdisinda da karsiliklari ayni mi? thanks.

 
e-5 ve d100 aynı, yurt dışında karşılığı aynı olan yazdıklarınız arasında otoyol ve otoban. aralarındaki farkı bilmiyorum ama e-5 ve tem bu iki kategoriden birine giriyor olmalı. cehaletimi açığa çıkaran bir soru oldu, teşekkürler.


  • evde liyakat kalmamis  (30.08.16 17:59:36) 
Otoban interstate, yani eyaletler arası yol demek. Hatta interstate 60 diye, gary oldmanlı çok güzel bir film de var.

Çevreyolu da şehirdışına ulaşımı sağlayan yol.

Edit: O kod adları belirli yollara verilen adlar. İstanbulda daha çok var onlardan. Ben istanbulu pek bilmem ama geldiğimde kumburgaza gitmek için d-80 üzerinden otobüse binmiştim mesela.

Edit 2:iz doğru demiş, otoban highway olmalı. Bu durumda türkiyede interstate olmuyor.
  • Adramelekhh  (30.08.16 18:01:59 ~ 18:32:01) 
bende bilmiyorum bunu.

ben tüm geniş yollara e5 diyorum.
  • kurnaz  (30.08.16 18:02:31) 
tam doğru tanımlar mı bilmiyorum ama otoban denildiğinde halk arasında e-6 (şimdiki adı e80) anlaşılır genelde. e-5'in yeni adı da d100 oldu. bisiklet kullanan dostlara da ufak bir hatırlatma. e-5 bize serbest e-6 yasak.


  • lazpalle  (30.08.16 18:06:18) 
çevre yolu: şehirlerin içine girmeden dışarılarından geçen yollar... başka şehre gidilebilir ya da sadece şehrin etrafından dolaşıyor olabilir. ing. beltway

tem: trans european motorway... motorway: otoyol: 2-4 şeritli şehir içi ve şehirler arası ve ülkeler arası yolların genel adı.

otoban: highway, superhighway... freeway... bunlar da çevre yolu gibi, teknik olarak şehir merkezlerinin dışından geçen en az iki şehri bağlayan çoğunlukla ücretli yollar... her vasıtayla girilmez bu yollara vs...

arter de şehirlerin önemli noktaları arasında yoğun trafik yükü taşıyan yollar... arterial diye geçiyor ingilizcesi.
  • iz  (30.08.16 18:25:54) 
e5 uluslararası yol demek. E-5 denen İstanbul-Ankara arası yolun bir kısma devlete ait olmuş ona D-100 demişler. Otoyol-otoban aynı, hız limiti fazla, kentleri birleştiriyor, yerleşim yerlerinden uzak. Çevreyolu şehir içi trafiğe takılmadan şehrin çevresindeki bir yoldan dolaşıp gideceğin yere gitmeni sağlıyor. Arter şehir içinde en kalabalık yolların birleştiği damar gibi yer. Ne kaldı bakayım... TEM, Transit European Motorway. Bu kadar bilgiye ben artık bir motosikleti hak ettim bence :)


  • shadowcat  (30.08.16 18:30:51) 
Otoban "autobahn" demek. Auto-bahn Almanca bir kelime. Türkçesi otoyol. Bir hocamız otobanın aslında hiç sağa sola sapmadan direkt düz giden yol olduğunu söylemişti. Highway yüksek standartlı yol anlamına geliyor ama aslında yüksekte olan anlamı da varmış. Yolun farkı burada zaten. Hiç yorulmadan, dağ taş demeden içinden geçip gidiyorsun. Türkiye'de maalesef otobanlar çoğu yerde kıvrım kıvrım.


  • dissendium  (30.08.16 19:00:23) 
e5 otoyolu= d100 -->ücretsiz

tem otoyolu= otoban --> paralı

çevreyolu --> ücretsiz diğer yollar

arter = atardamar :) yoğun yollar için kullanılıyor.
yamulmuyorsam böyle. yanlışım varsa düzeltin lütfen
  • az once yarim bira icmis behzat c  (01.09.16 19:53:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.