[]

eleştiri yazabilmek (sinema)

yaklaşık 8-9 yıldır sinemayı hobi haline getirdim. az önce baktım listeme, son yüz yıllık dönemden seçerek izlediğim film sayısı 1000'i geçmiş. filmleri seçerken yönetmen-senarist-yapımcı-görüntü yönetmeni-oyuncu kadrolarını (+metacritic, rottentomatoes vs.) inceleyip izliyorum. az çok yönetmenlerin hikaye anlatış tarzını, kamerayı kullanış tarzlarını biliyorum. her 3-4 filmden birinin kritiğini okumaya çalışmışımdır.

şimdi kendi çapımda blog açıp izlediğim filmler için eleştiri (olumlu/olumsuz) yazmak istiyorum. bir iddiam yok, hobimi ilerletmiş olurum belki. öğrencilik hayatım boyunca da kompozisyon sınavlarında boş kağıt vermiş biriyim, nefret ettim o derslerden. bu durumu kırıp eleştiri yazabilmek için ne yapmak gerekir, ne okumak veya kimi okumak gerekir.

olmadı bodoslama yazmaya çalışmalı mı ufaktan ufaktan?

 
Sinema tv öğrencisi olarak uzun, detaylı, konudan uzak film eleştirileri bayıyor beni.Bu işi basit sade yapan kişi sayısı az. Hobi diyorsun zaten direkt dal bence, yaza yaza gelişirsin. Bana kompozisyon ve hitap şeklinden çok filmi nasıl okuduğun önemli zaten.


  • iscanthere  (29.08.16 11:34:17) 
burada iki konu var bence, biri düz yazı yazmak, diğeri eleştiri yazmak.
düz yzı konusunu nasıl geliştirirsin bilemiyorum, dediğin gibi kompozisyon derslerin filan kötüyse. burada yazım yanlışlarına dikkat etmen gerekir. de'ler filan.. yani çok hata olan yazıyı kimse okumaz. bunun en iyi çözüm yolu herhalde daha çok okumaktır. herhangi bir şey yani kitap okumak.
ikinci konu ise eleştiri yazmak. ben de senin dediğin gibi sinemayla çok ilgiliyim. yönetmenler, ülkelerin filmleri.. izlemeyi de haklarında okumayı da severim haliyle bir kültür gelişiyor. amaa gel gör ki aslında işin içini bilmek pek öyle değilmiş. bunu da eşimle tanışınca anladım. kendisi tiyatro eleştirmenliği mezunu. ve kendisiyle film izlemek gerçekten çok farklı. senin asla aklına gelmeyecek ya da gözüne çarpmayacak şeylerden öyle yorumlar getiriyor ki hayran kalmamak elde değil. ben çoğu kez, ya ben filmi hiç izlememişim demek ki diyorum onunla konuştuktan sonra. belki sen benim gibi değilsindir. ama yine de eleştiri yazısı yazmadan önce belki bu anlamda teknik bilgi de veren kitaplara da bir göz atarsan iyi olabilir. sana sinemada nelere dikkat edilir, eleştiri nasıl yapılır, ne konulara odaklanmalı vs birçok konuda yarar sağlayabilir. çünkü yorumların sığ kalırsa yine okunmaz. yani senin herkesten farklı şeyler yazman lazım ki dikkat çeksin. düz bir insan da belli yorumları yapabilir filmi izleyince sen kendini ondan ayırabilmelisin. eşimin bana hissettirdiği o aydınlanmayı almalıyım senin yazını okuyunca. onun için eğitim almak gerçekten farklıymış onu biliyorum. sen de ama dediğim şekilde eleştiri nasıl yapılır ile ilgili kitaplarla başlayabilirsin.
  • kaputt  (29.08.16 11:36:32 ~ 11:48:48) 
James monaco'nun "bir film nasıl okunur" kitabı da çok yardımcı olacaktır.


  • iscanthere  (29.08.16 11:58:06) 
eleştiri yazabilmenin en önemli kısmı yazabilme ve objektif bakabilme eylemlerini başarıyla gerçekleştirmek. yazının yazılacağı alana çok hakim olmak tabii ki çok önemli ama yetmiyor çünkü eleştiri yazıları fikir belirtmekten ziyade ortaya tutarlı savlar dökebilmeyi, düşünceni güzel bir şekilde temellendirmeyi ve üslubunu kontrol altında tutabilmeyi gerektiriyor.

şunu oku şunu yap demek biraz kolay biraz zor, elbet işine yarayacak şeyler bulabilirsin ama olay senin kendi düşünceleri karşılaştırma, temellendirme, çürütme yetinde yatıyor. mesela günlük hayatta insanlarla ilgilendiğin şeyleri tartışmayı sever misin? iyi bir tartışmacı mısındır? kendini iyi ifade edebildiğini düşünüyor musun? bu soruların cevabı evetse biraz teknik öğrenerek yazabilirsin bence.

tabii ki kendi çapında bir şeyler yazmak için bu kadar kasmaya gerek yok, direkt olarak yazmaya başlayıp etrafındakilerden fikir alabilirsin.
  • baba jo  (29.08.16 12:04:12) 
1000 film izlemiş birinin blog açması kendine saygısızlık olur. Ya bir alan adı alıp kendi sitenizi oluşturun ya da dergilere birkaç eleştiri denemesi yollayın.


  • dissendium  (29.08.16 12:39:45 ~ 12:40:09) 
Bence sanat elestrisi teorlierini, ozel olarak da film elestrisi teorilerini okumalisin. Hangi perspektiften kritigini yapacaksin, ideolojik, jenerik, kulturel ya da donemsel, psikolojik, formalist ya da realist vs. Sanat eserleri, kulturel uretimler nasıl okunur, nasıl degerlendirilir, sanatin sinemacinin amaci nedir, bunlari bilmen gerekiyor. Bahsettigin bilgiler ve merakin film yapina dair teknik bilgiler. Sanata dair bir alt yapin olmadan iyi bir seyler cikmasi zor.


  • shadowcat  (29.08.16 13:04:32) 
Bir tavsiye daha vereyim. İzlediğin filmler arasından seçimler yapmak zorundasın. Bir insan bir sinema eleştirisi kitabı yazacaksa kitapta en fazla 20 tane film olmalı. O nedenle filmleri başkaları için değil, önce kendin için eleştirmelisin. Kendini sinema uzmanı gören bazı kişiler dandik filmleri baş tacı yapmayı çok severler. Örneğin Bir Zamanlar Anadolu'da filmini yere göre sığdıramazlar ama aslında gerçek hayattan biraz kopuk bir filmdir. Ağır Roman filmi ise tam tersine gerçeğe fazlasıyla dokunan bir filmdir. Bir Zamanlar Anadolu'da filmini birkaç yıl sonra kimse hatırlamaz, ama Ağır Roman hep hatırlanabilir. Bu sebeple bu ayrımı da yapmak gerekiyor. Kıyıda köşede kalmış filmler mi eleştirilecek yoksa popüler filmler mi? Bu da eleştirinin okunması için önemli. Çünkü kimsenin izlemediği filmlerin eleştirileri de okunmaz.


  • dissendium  (29.08.16 14:10:45 ~ 14:11:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.