[]

Freelance iş yapıp para alamama durumunda icra takibi ?

Selam duyuru ahalisi.

Yaklaşık bir ay önce bir şahsa tam olarak 1600 tl değerinde çeviri işi yaptım. freelance yapılan işlerde çoğunlukla olduğu gibi bir sözleşme imzalamadık. şahıs paramı ha bugün ha yarın diye diye sürekli geciktirdi ve artık mesajlarıma da cevap vermiyor. ben parasından ziyade bu emek hırsızına hukuki olarak nasıl bir yaptırım uygulayabilirim? facebook yazışmaları bu durumda bir işe yarar mı? bir yol gösterirseniz çok sevinirim.


 
Fatura (veya serbest meslek makbuzu) kesebilme imkanınız var ise, (ve ilgili tarafın vergi dairesi adres vergi numarası vs. detaylarını biliyorsanız), kesip gönderebilirsiniz, mecbur kalırlar.


  • cedilla  (28.08.16 19:27:10 ~ 19:27:34) 
maalesef bunların hiç birini bilmiyorum. isim ve soyismini, marmariste yaşadığını ve yeminli tercüman olduğunu biliyorum. her şeyden geçtim sadece yaptığının yanına kalmamasını istiyorum artık.


  • scotty cheese cake  (28.08.16 19:28:12) 
Bi gün sen, yarın başkası, sıradan herkese dağıtırlar işleri. Paranın yarısını almadan başlamayın arkadaşım işinize. Kazıklanma ihtimalini düşünün. Türkiye burası, hepimiz kardeşiz diyolla ya hepimiz hırsızız aslında. Ustasından öğrendik


  • hasmetizm 2046  (28.08.16 19:30:58) 
güvenmediğiniz, bilmediğiniz birine böyle iş yapmak saçma ve büyük bir hata.

bende yaptım buna benzer işler, fakat ya tanıyordum ya da kişinin iyi referansları vardı.

çok bir şey yapabileceğinizi sanmıyorum. ders olur size.
  • kurnaz  (28.08.16 19:40:15 ~ 19:40:27) 
Hukuksal sorumluluktan "bilmiyordum" diye kurtulamazsiniz. Onu sikayet etseniz su ana kadarki vergi borclarinizi aramak icin sizi de didik didik ederler.


  • kuehles blondes  (28.08.16 19:53:30) 
eksi de baslik acalim?


  • kotakotkota  (28.08.16 19:59:22) 
Şugun odemezseniz sizi şikayet edeceğim, internette çevirmenler sayfası var, bu kişiyle çalışmayın falan diye yaz ya da yazacağını soyle ben böyle geri aldım.


  • geçerkenugradım  (28.08.16 19:59:45) 
şu ana kadar herhangi bir vergi borcum yok, keza bu ilk işimdi. henüz başladım bu işe. söylediğiniz gibi çevirmenler sayfasında da kendisi hakkında şikayetimi belirtir bir yazı yazdım. hem oradaki çevirmen arkadaşlar hem de avukat olan bir tanıdığım da facebook yazışmalarının işe yarayacağını söylüyor. ben bu işin peşini bırakmayacağım.


  • scotty cheese cake  (28.08.16 20:03:40) 
facebook yazışmaları işe yarar.


  • pgup  (28.08.16 20:33:28) 
fatura kesmediysen/kesemiyorsan bir şey yapamıyorsun malesef. böyle bir çaba durumunda sen bile suçlu bulunabilirsin faturasız ve vergisiz iş yaptığın için.

çirkefliğe vurma durumun varsa çirkefliğe vur. eğer çeviri içinde hangi şirkete/kişiye ait olduğu falan yazıyorsa oralarla iletişime geç (bir keresinde paramı bu yolla tehdit ederek alabilmiştim).

ayrıca bundan sonra sadece tanıdığın kişilerle veya düzenli iş gönderen/ödeme yapan kişilerle çalışmaya bak. freelance piyasası malesef böyle.

çeviri konusunda bu anlamda çok eksik var ve henüz yeni yeni adımlar atılmaya, çeviri derneği falan kurulmaya başlanıyor. ileride bu gibi derneklere üye olarak kendini sağlama almaya çalışabilirsin.
  • lesmiserables  (28.08.16 21:10:38 ~ 21:11:03) 
fatura kesmediysen maliye geçirir. net.


  • anonymice  (28.08.16 21:12:18) 
senin durum elden borç vermeye benziyor, net olarak paranı almak adına hukuksal olarak yapabileceğin bir şey yok.
öyle icra falan kısmını unut, bunun için masaya belge koyman lazım facebook yazışması işe yaramaz üstüne gülerler sana belge bu dersen.

mesleki olarak zarar verebileceğin yollar sana kalmış ama resmi yollar ile parayı alabileceğin bir yol yok var diyen olursa da inanma.

elinde senedi çeki olan adam parasını alamıyor sen nasıl neyle alacaksın.
  • pembe baytar  (28.08.16 23:03:02 ~ 23:04:14) 
geçmiş olsun, ortada fatura matura vergilendirilmiş bi olay olmadığı için hukuki bi yaptırım olmaz diye tahmin ediyorum.

çeviri yapan insanların takıldığı internet mecraları varsa adı soyadıyla ifşa edebilirsiniz belki.

bi de ilerisi için bionluk'tan ödeme alarak çalışıyorum diye oradan çözebilirsiniz ödeme mevzunu.
  • yuto  (16.12.17 16:28:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.