[]

İşten geçerli ayrılma sebebi mi?

Internette araştırdım ama daha önce hiç kimsenin başına böyle bir şey gelmemiş olacak ki bulamadım.

Benim altımda çalışan ve bana rapor eden bir elemanın benden daha yüksek maaş aldığını öğrendim. Tazminatımı alıp çıkabilir miyim sizce?

Maaş yüzünden işten çıkılamıyor ancak burada kötü niyet ve haksızlık olduğu ortada. Belki ordan yırtabilirim?

 
Tazminat falan vermezler. Öyle bir dünya yok hocam.


  • eloharp  (27.08.16 09:50:46) 
öyle bir dünya var, işini bilen bir avukatla mobbing davası açarsanız kazanma ihtimaliniz çok çok yüksek.
uğraşmak istemiyorsanız konuşun ve durumu belirtin, itirazlarınıza rağmen maaşınızda düzenleme yapılmazsa dava için bir el daha güçlenmiş olursunuz.

  • baba jo  (27.08.16 09:52:30 ~ 09:55:21) 
Maaşların söylenmesi yasak avrupa amerika değil ki ilanda bile yazsın. nereden öğrendin bordrosunu mu gördün nasıl kanıtlayacaksın? Ayrıca o adam sana raporluyor diye senden düşük alacak diye bir şart mı var?zaten kurumsal bir yerse bir yolunu bulur böyle bir olayın yaşanmasına ve ortaya çıkmasına izin vermez bile. Zor iş uğraştığınla kalırsın.


  • eloharp  (27.08.16 09:58:13) 
@eloharp, maaşların söylenmesinin yasak olduğunu nerden çıkardın?

hangi kanunda yazıyor bu?
  • peace.on  (27.08.16 10:00:35) 
zor görünüyor. ama hiç bir iş yapmayan işçiyi bezdiren, üzerinde sadece yönetici etiketi bulunan kişilerin daha yüksek maaş alması da mobbinge giriyor diyebilir miyiz?


  • 1adam  (27.08.16 10:05:58) 
@1adam,

işçi kanununda hiçbir şekilde maaşın yeri olmadığını biliyorum, hatta benim sözleşmemde yazıyor "çalışan maaş zammı talep edemez" diye. işte bende burada mobbing üzerinden yürüyeceğim çünkü bu şirkette başka bir yöneticinin başına gelmiş bir olay değil, bana özel uygulanıyor (yaşım genç). konunun hiçbir şey yapmama, işçiyi bezdirme ile ilgili olmadığına emin olabilirsin. onlar mesai saati bitince anında kalkıp evlerine giderlerken ben gece yarılarına kadar çalışıyorum. bilgisayarımı eve getirip haftasonu da çalışıyorum, ingilzice bilmedikleri için onların yapması gereken yazışmaları vs hep ben yapıyorum.
  • peace.on  (27.08.16 10:10:42) 
Neden daha yüksek maaş veriyorlar bir öğrenin önce...

Kişi patronun yeğeni olur, 2 maaş veriyorsa 1'de harçlık verir. İsterse dükkandan pay bile verir, adamın kendi parası sonuçta... Bazı yerlerde adam mühendis ama sadece kağıt imzalıyor, altında teknisyenler tüm işi bilip yapıyor. Böyle bir durum yoksa...

Bu tarz bir sebep yoksa, kritik bir iş yapmıyorsa, "ya maaşımı yükseltin, ya da tazminatımı verin ayrılıyorum" diyerek çıkabilirsiniz.


.
  • kartallar yuksek ucar  (27.08.16 10:15:00 ~ 10:17:11) 
@peace.on
tabi ki üstteki yazdığımı sana özel değil, genel için yazdım. ayrılmayı düşünmeden önce ilgili kişiyle konuşmayı dene, bir süre sabret. onlara da bir şekilde senin hakkinda bir cok geri bildirim gidiyor olmalı. (pollyannacılık gibi olmasın) ama sözleşmende zam talep edemesen de, zam vermeyiz demiyorlar en azından.

  • 1adam  (27.08.16 10:28:35) 
Maaş çalışanla şirket arasında özeldir. Diğer çalışanların aldıklarını ref olarak gösteremezsiniz, kira sözleşmesi gibi. Bilirkişi gelip bu adama şu kadar maaş vermelisiniz demez yani. Kabul etmeseydin işi derler.


  • archmage mahmut  (27.08.16 10:40:18) 
@archmage mahmut,

benim durumumla çok ilgisi yok ancak maaş konusu "özeldir" deyip geçilebilecek kadar kolay değil. ayrıca özel falan da değildir.

örneğin şirketteki diğer işçilere zam yapıldığı halde size yapılmazsa tazminatınızı alıp gidebilirsiniz. bu konuda alınmış yargı kararları var. dolayısıyla tabiki diğer işçilerin maaşını referans olarak gösterebilirsiniz.
  • peace.on  (27.08.16 10:52:25 ~ 10:52:56) 
@archmage mahmut, bu durumda sorun maaşın az olması değil ki. işveren isteyene istediği maaşı verir ama organizasyon şemasında kendine bağlı personelin üstünden yüksek maaş olması usulen yanlıştır. mobbing davalarının tartışmalı olmasının sebebi de bu zaten; yasal olarak uygunsuz bir durum olmasa da çalışma hayatının gerektirdiği belli şartların sağlanmaması kişinin sıkıntı yaşamasına sebep olabilir. bu durumda kendini küçük düşürülmüş, taciz edilmiş hisseden çalışanın mobbing davası açmasında bir sakınca yoktur. kaldı ki sıradan mobbing olayları gibi tanık, destekçi isteyen, belirsiz bir durum da değil bu; her şey açık ve net. "beni şirkete rezil etmek için benim altımdaki çalışana benden çok maaş veriyorlar" diyerek dava açılması gayet mümkün, kartallar yüksek uçar'ın dediği gibi istisnai durumlar haricinde haklı bir sebebi de yok bu işin.


  • baba jo  (27.08.16 10:55:29) 
Hafta sonu ve gece calistiginizi belirleyebilir misiniz? Yaptığınız yazışmaların saati vb gibi...bu şekilde en azından fazla mesai ücreti talep edebilirsiniz.


  • balik kraker  (27.08.16 10:58:54) 
attığım maillerin saatleri mevcut tabiki ancak bu kaç saat çalıştığımı kanıtlamaz diye düşünüyorum. yani o 5 saatlik bir haftasonu çalışmasında 1 kez mail atıp bunun dışında raporlarımla vs ilgilendiğimde 5 saat boyunca çalıştığımı kanıtlamam çok zor.


  • peace.on  (27.08.16 11:04:40) 
Hocam ozel sektor bu
Ustunuzle maasim az zam yapin yoksa ben ayrilacagim deyin.

Isinizde iyiyseniz zaten rakip firmalar sizi kapacaklardir.

Basima gelen
Bir firmada ihracat departmani kurdum
Hayvan gibi ciro yaptım
3,5 + primken
Dedim bu yetmiyor
4 + prim yapin dedim yapmadilar
Kendi isimi kurdum ayrildim
Benden sonraki elemana aylik 6 + verdiler.
Eleman 2 yil sonra rakip firmaya gecti
Simdi bana 5 + arac diyorlar
+ departman basina gec.
Kalsin diyorum
Kendi isin rules
  • kingcyrax  (27.08.16 11:08:26) 
@st curse, evet bir önceki insan kaynakları müdürünü bu yanlışları düzeltmek istiyor diye baskılarla işten ayrılmasını sağladılar. yeni müdür tam istedikleri gibi bir profil.

maaşımı ben söylemedim, altımda çalışan eleman da söylemedi. muhasebede maaşları yatıran elemanla aramız iyi. ben ondan öğrendim.

zaten mobbing davası açacaksam bir iddia olarak açılacak. mahkemeden maaş bordrolarının incelenmesini talep edeceğim ve ortaya çıkacak. kimse bir şey söylememiş olacak.

ancak yine de soruna cevap verirsem, sözleşmede maaş gizlidir diye bir madde yok.
  • peace.on  (27.08.16 11:15:38) 
Yazışmalara göz gezdirdim sanırım kıdemle ilgili hiçbir şey yazılmamış.

Altınızda çalışan kişinin o şirketteki kıdemi nedir? Yani 10-15 yıldır çalışıyorsa ve düzenli olarak belli bir oranda zam almışsa, maaşı, yeni çalışmaya başlayan yöneticinin maaşının bir miktar üzerinde olabilir. Bu durumda olayı mobbing olarak değerlendirmek pek doğru olmayabilir.
  • yargin  (27.08.16 11:30:56) 
Sozlesmenizde hafta sonu tatiliniz varken siz iş ile ilgili yazışma yapıyorsanız hafta sonu çalışıyorsunuz sayılır. (Tabii ki maillerin içeriği de önemli. Sizden bir iş mi talep edilmiş, karşılığında ekte rapor, yazı vb eklemiş misiniz....gibi) aynı şey akşam mesaileri için de geçerli. Yani 7 de iş sonu yapilan bir yerde siz gece 10 da mail atiyirsaniz bu mesaiye kaldiginizi gosterir.

Tavsiyem bir avukat bulun. Iş mahkemeleri çalışanın lehine kararlar veriyor. Durumunuzun ispatlanip ispatlanamayacagi, ispatlamak için ne lazım bunları konuşun ve dava acin. Sırf fazla mesai yüzünden 80 bin lira tazminat alan tanıdığım oldu.
  • balik kraker  (27.08.16 12:27:17) 
@baba jo @peace.on
Haklı olsanız da anlatılan olayda, herkese zam yapılmış, size kasıtlı olarak zam yapılmamış durumu yok.
İkinci olarak şirket açık açık sizi ezmek için altınızdakine fazla maaş vermemiş. Mobing için böyle bişey yapsa bunu sizin gözünüze sokardı. Bilmemeniz gereken bir bilgiyi kendiniz öğrenmişsiniz. Şirket kasıtlı olarak mobing yapıyor denemez.
  • archmage mahmut  (27.08.16 12:41:40) 
@archmage mahmut, bu dediklerine karar verecek olan mahkeme, belki haberi veren muhasebe görevlisine kasten dediler "bu adama söyle düşük maaş aldığını" diye, belki de kendisinden başka herkes biliyordu. balık kraker'in de dediği gibi kararlar genelde işçi lehine oluyor. boşa uğraşma bişey çıkmaz demeyip üzerine git deme sebebim bu benim, iyi bir avukatla diğer mesai konusu da destek olarak gösterilirse peace.on lehine bir sonuç çıkma ihtimali yüksek.


  • baba jo  (27.08.16 12:45:16 ~ 12:47:02) 
Ciddi anlamda soyluyorum duydugum en sacma mobing gerekcesi. Bir tanidigim var adam lise mezunu ve beyaz yaka. Fabrikadaki organizasyon semasinda ondan yukarida olan bir cok muhendisten fazla aliyor.
Adam hak ediyor ki o maasi aliyor demek lazim.

  • kuzey li  (27.08.16 13:05:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.