[]

Trafik kazası ve kan parası

Geçtiğimiz hafta kardeşim ışıklara 60 metre mesafede 73 yaşında yaşlı bir kadının yola cıkması sebebiyle maalesef kadına çarptı ve olay yerinde kolu kırılan yaşlı kadını ambulans cagırarak hastaneye göndermiş ve olay yerine gelen polislerde kaza raporunda tamamen kadını kusurlu bulan bir rapor düzenlemişler ve kardeşimi de karakola götürmüşler.

Beni aradığında hastaneye gittiğimde kadının kolunu alcıya almışlar ve kadının bilinci açıkken 1 saat sonra aniden yoğun bakıma aldılar ve sonradan farkettikleri kaburgalarındaki kırık akciğere battığı için kanama olmuş vs. baska bir hastaneye sevk ettiler ve kadın 2 gün sonra vefat etti.

Olayın ilk saatlerinden bu yana gelen yakınları ile ben konuştum hastanede ziyaretlerine gittim vs. yani yalnız bırakmadım hep iletişimde kaldım.

kardeşimin herhangi bir kusuru olmadığı içinde kazanın gecesinde karakoldan serbest bıraktılar.

cenazeden 4 gün sonra bugün tekrar kardeşimin çalıştığı şirketten 2 kişiyle birlikte taziyeye gittim. Çok çok zor bir durum Allah kimseye göstermesin.

Neyse asıl konuya gelelim. avukatımızla görüştüğümüzde asli kusurlu ölen kadın olduğu için ceza davasında kadının yaşı vs. gibi durumlar göz önüne alındığında çok büyük bir maddi veya manevi tazminat cıkmayacağını belirtti.

ama içim rahat olmadığı için 2.günde hastanede kadın yoğun bakımdayken kadının 55 yaşındaki oğluyla konusurken adama yani yapabileceğimiz bir şey var mı dediğimde "bu işin kuralı belli" filan dedi. anlam verememiştim ama daha sonra hastane koşuşturmaca vs. belki müsait değillerdir diye ufak bir maddi destekte bulunmuştum.


Bugün taziyeden sonra yapabileceğimiz bir şey var mı gibisinden bir şey söyledim adam benimle değil kardeşimle konusacaksınız filan dedi.

yarın tekrar mevlüt yaptıkları icin ziyarete gideceğiz. Muhtemelen bir kan parası seklinde bir para talepleri olacağını kesin olarak tahmin ediyorum. Olayın en başından beri suçsuz olmamızın rahatlığıyla iletişim kurabiliyordum ama yine de çok çok çok zor bir durum.

Yarın kardeşiyle konuşmayı planlıyorum. Ne kadar para isteyeceklerini tahmin edemiyorum. Aile dindar bir aile ama gönlüm helalleşmekten yana kimsenin içinde bir burukluk olsun istemiyorum. Bu durumu nasıl teklif edeceğimi bile bilemiyorum utanıyorum resmen. Ne yapmalıyım? kafamda 10-15 bin gibi bir destek var. Ama hiç suçumuz da yok. derdim her halukarda bir kamu davası açılacağı için şikayetçi olmasınlar ve açılacak dava en kısa sürede sonuçlansın.


fikirleriniz nedir?

 
açıkçası bu adetleri bilmem de size ödemeleri gerekirken, annelerinin yola çıkması sonucu birsürü başınıza bela açılmışken sizden para istemeleri saçmalık.

ben olsam vermem. ama dediğim gibi adetlere uzağım.

geçmiş olsun bu arada.
  • kurnaz  (27.08.16 02:52:40 ~ 02:53:31) 
Ya ne dindarı ak adam ne demiş baksana belli demiş işte sana açık açık. Sen hiç muhattap olma para talebi onlardan gelsin konusunu bile açma, it sürüsü gibi üşüşürler başınıza. Emin ol o mahkemede en çok o adam ağlayacak anam öldü anaağm diye. Skiim adamı ayrıca, sen açma hiç konusunu.

Geçmiş olsun.
  • chiper  (27.08.16 02:55:16) 
Oncelikle gecmis olsun, olen teyzeye de Allah rahmet eylesin.

Her ne yaparsaniz yapin, kan bedeli olarak para da odeseniz, aile sikayetci olmasa bile bir dava acilacak kardesiniz hakkinda. Taksirle Olume Sebebiyet Verme nedeniyle. Dava surecinde bilirkisi raporu aldirilip sucluluk oraninin kimde oldugu belirlenecek. Eger ailenin zararini karsilarsaniz ve mahkemede sikayetci olmadiklarini da beyan ederlerse kardesiniz hakkinda kuvvetle muhtemel hukmun aciklanmasinin geri birakilmasi uygulanacaktir. Yani 5 yil boyunca herhangi bir suc islemedigi takdirde davanin ortadan kaldirilmasi.

Zararlarini karsilamaniz cok onemli.
  • kareem said  (27.08.16 03:00:07) 
@want2die kadının kocası yok. Bakmakla yükümlü olduğu kimse de yok. oğlunun evinde kalıyormuş. yani yetim filan da yok. Ben de en azından dediğim gibi cenaze vs. için yaptıkları masrafları karşılamak istiyorum. adamlar makul insanlara benziyor yani konuşabiliyorsun, kazanın nasıl gerçekleştiğinin de farkındalar. Ama işte bir beklentileri de var. bu beklentinin şekli ve boyutunu tahmin edemiyorum bu da beni rahatsız ediyor.


  • secretcode  (27.08.16 03:07:40 ~ 03:10:10) 
73 yasindaki kadinin kan parasi mi olurmus, siktirsinler afedersin.1-2 bin mevlut, yemek vs masraflarini karsila..tehdit ederlerse savciliga bildir.


  • ubi dubium ibi libertas  (27.08.16 03:26:20) 
Cok gecmis olsun, karşı taraf icin oldugu kadar sizin icin de zor bir durum. Oncelikle sakin para vs verecekseniz avukata danismadan vermeyin. Cok aci evet ama isin usulu boyle, kan parasi vermeseniz bile mahkeme sizi maddi ve manevi tazminata mahkum edecek.kaybedilen canin yerini elbette tutmayacak ama siz hem bu surecte aileye destek olmaya calismissiniz, maddi desteginizle de bir miktar rahatlatma saglamayi amacliyorsunuz. Avukat araciligiyla bir maddi destekte bulundugunuzda vasi olan kisilerin feragatname imzalamasi lazim. Aksi halde hem sizden kan parasi alip hem de maddi manevi tazminat acabilirler. Diger yandan, ceza davasi zaten kamu davasi olarak acilacak aile sikayetci olmasa bile. Ama siz onlari memnun eder ve sikayetci olmamalarini saglarsaniz sonucu etkiler. Sizin onlarin magduriyetini gidermeye yonelik girisimleriniz hakim gozunde cezanin miktarini etkiler. Trafik sigortasi maddi tazminat cenaze masraflari vs karsiliyor zaten. Siz policenizin fotokopisini onlara iletin. Yalniz bir ara sigorta kusur oranina gore odeme yapiyor diye duymustum, teyze kusurlu oldugu icin sigortadan alacagi miktar dusuk olur. Hastane cenaze masraflari zaten sigortanin odeyecegi seyler. Bunun ustune avukatlar esliginde goruserek yapabileceginiz birsey varsa yapin. Etik degil, hos degil evet ama malesef bu isler boyle yuruyor. Ve sizin para verip vermediginiz hakimin kararini verirken baz aldigi onemli bir kistas oluyor. Cok uzuldum, Allah rahmet eylesin, gecmia olsun.


  • curukturpkokusu  (27.08.16 03:27:30) 
Bir canin karsiliginda racon keser gibi "yapilcak olan belli git kardesimle konus" diyen insana para vererek yanlis yaparsiniz bence hocam. Her seyi hukuk cercevesinde halletmeye calisin. Eger ille yardimci olmak istiyorsaniz bence ailedeki bir cocugun 1 yillik kitap defter ne bileyim kirtasiye egitim masraflarina yardim edin. Ama bence hukuk disinda kesinlikle ellerine para vermeyin. Bence.


  • fbeyza  (27.08.16 07:13:01) 
Cenaze masraflarını ve mezarını yaptırmayı teklif et. Kabul edeceklerini zannediyorum. Güzel ve kaliteli mermerden bir kabir yaptırabilirsin.


  • hotaru no haka  (27.08.16 09:10:19) 
Bence de siz suçlu gibi gidip gidip "ne vereceğiz" dersen, bu işin sonu kötü biter. Eğer 50-60 bin TL gibi büyük rakamları ödeyelim, ne olacak diyorsan ayrı...

Avukatınıza durumu izah edin ve o takip etsin...


.
  • kartallar yuksek ucar  (27.08.16 09:32:12) 
Fbeyz+1

Benim akrabam yogun bakimda olacak, bu isin raconu belli diyecegim ben? Gercekten ne boktan toplum olmusuz

Sizi anliyorum, sucsuz da olsa kardesinizin olume karismis olmasi cok buyuk bir yuk. Maddi acidan bunu kendi adiniza hafifletmeye calismayin, karsiligi o degil cunku. Cok istiyorsaniz cenaze emvlut masrafi falan yeterli. Bilemiyorum davada kullanilir mi ama karsi taraf "bu adamlar bize para verdiler davaci olmamamiz icin" bile diyebilir
  • la noix  (27.08.16 10:10:13) 
Geçmiş olsun
Sakin elden para vermeyin kanun ne derse onu yapın adam pislik yapacak sakin ha teklif dahi etme kan parası vs yukarıdakilerden artı 2

  • basond  (27.08.16 10:38:45) 
kardeşin suçsuzdu ama sen suçlu olmak istemiyorsan şunları yapmalısın;
-sakın para verme!!!
-vereceksen bile sakın elden para verme. oğlu ya da kızı adına gönder.
-aramızda halledelim deme sakın, bırak dava açsınlar yasal olarak parayı alacaklarsa alsınlar.

bizim başımıza geldi. 70 yaşında kadın bizim kusurlu olmadığımız bir sebepten öldü.
kazadan sonra devlet hastanesine götürülmüştü, biz aldık özele götürdük. ailesi anlayışlı davrandı zira kusur bizde değildi, zaten yaşlıydı, rahatsızdı gibi şeyler söylediler yani onlar diyordu zaten bir gözü toprağa bakıyordu falan filan.
neyse hacı bu kadın öldü, aile 180 derece döndü.
70lik kadın oldu mu sana gencecik gelinlik çağında kız.
biz tekrar bunları ziyarete gittik; ağlamalar, feryat figan.
dayanamadım tiyatroya, konuşacakmıyız sonra mı gelelim dedim.
bunlar annelerin için bizden 70binden kapı açtılar, siz ticaret mi yapıyorsunuz, insaf ulan bu kadar para istenir mi dedik çıktık.
2 gün sonra oğlu aradı fiyat kırdı, yaw siz bizimkilere bakmayın 50bine bu işi bitirelim.
eniştem yok dedi telefonu kapattı; bu sefer diğer oğlu aradı 20bin istedi, evet 20bine indirdiler sezon sonu indirimine denk geldik iyimi.
biz yine hayır dedik, bunlar dava açtılar :) avkat artık bunları nasıl kafaladıysa.
sonuç babayı aldılar ellerine şuan ne yapıyorlar bilmiyorz.
kısaca şunları da belirteyim;
bu zırcahil ve parasız adamlar bizden korkmasalar belki tehdit yoluna falan da giderlerdi.
sona olarak haklı/haksızlığa bakılmadan bırakın dava açıyorlarsa açsınlar yoksa zırnık vermeyin para öyle gider bi de dava açar tekrar sizden para koparma derdine girer.
  • seyduna6687  (27.08.16 10:38:51) 
Parayı sokakta buluyorsunuz herhalde. 10-15 bin az değil. Bırakın şikayetçi olsunlar. Belki tazminat bundan daha düşük olur. 1-2 bin liralık yardım yapabilirsiniz, ama kanıtlayın bunu da.


  • dissendium  (27.08.16 11:16:44) 
Mahkemeler de kişinin geliri, yaşı ve ortalama ömür ile bir hesap yapılıyor, tamamen sallıyorum 1000 lira emekli maaşı olsun, 80'de vefat ederdi zaten denilip (burada kronik rahatsızlık sağlık durumu vs. de dikkate alınıyor elbette) kalan ömür üzerinden ne kadar para geleceği hesaplanıyor falan bunun üzerinden bir maddi tazminat biçiliyor. ancak para toplu verileceğinden bir takım şeyler düşülüyor falan ve belli bir fiyat çıkıyor. Bunu düşünerek, sizin üzüntünüzü ve endişenizi kullanmalarına izin vermeden ancak iyi niyetinizi de geri çekmeden hareket edin.

Bir avukat ile görüşün, eğer mahkemeye gitmeden aranızda anlaşıp bir tazminat ödemeye karar verirseniz bu işin resmi ve ispatlanabilir evraklar ile yapın ki ileride size tekrar art niyet ile dönemesinler. Mahkemeye giderseniz iki ihtimal var, mahkeme bir bedel belirler, karşı taraf yada siz itiraz edersiniz, geri döner mahkeme tekrar görülür tekrar itiraz edilir vs. vs. vs. uzar gider, yada mahkeme bedeli belirler taraflar kararda mutabık olur, bedel ödenir herkes yoluna devam eder.

Demek istediğim bu konuyu bir avukat ile görüşmeniz, onlar bu tip şeyler hakkında daha fazla bilgi ve tecrübeliler size ne kadar tazminat ödemeniz gerektiğini söylerler.
  • selam  (27.08.16 11:38:57) 
saçma sapan yorumlar gördüm burda. mahkeme sonucu henüz net degil hiç bir hukukçu davanın sonucu kesin söyleyemez ummadıgın karar çıkar fazla rahat olmak iyi degil. gelelim kan parasına bazı yörelerde bu tip seyler geçerli ve hak olarak görünüyor. şikayetçi oldular mı bilmiyorum ama işi sulh içinde çözmeye ve ne talep ederlerse ne tamam ne hayır diyip olabildigince uzatmaya bakın. aile büyükleri ile muhatap olun çoluk çocukla degil. ilk celseyi görmeden tek kuruş vermeyin onlarda daha fazla para almak için dava uzar gider birde ters bir bilirkişiye denk gelirse sormayın gitsin. polisin tutanagı ile bilirkişi raporu aynı şeyi söylemebilir. karşı tarafın acılı ve üzgün oldugunu bilerek uyumlu bir şekilde işi tatlılıkla uzatın istenilen rakamın daha altını verin dava uzamadan işi bitirin.


  • Fritz-X  (27.08.16 11:55:40) 
arabada hasar varsa onun parasını iste bence sen adamdan. bu işin raconu bellidir.


  • xu  (27.08.16 12:09:17) 
adı doğrudan kan parası olmasa da hukukta olan bir şey bu zaten, davada 3-5 bin lira kan parası çıkar daha fazla çıkmaz diye düşünüyorum, onun dışında içinizin rahat olması bakımından diğer arkadaşların dediği gibi cenaze, mezar vb. masraflarını karşılayabilirsiniz.


  • yokky  (27.08.16 13:31:53) 
yukarıda yazmışlar ben de tekrar edeyim : SAKIN ELDEN PARA VERME!!!!!!!!!


  • taipan  (27.08.16 21:18:43) 
vermeyin. mahkeme ne derse onu yapın.


  • pgup  (27.08.16 21:24:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.