[]

türkiye mutfağı şöyle böyle...

"türkiye mutfağı aslında (oldukça, sanıldığından) zayıf bir mutfaktır." iddiasında bulunan kişi ya da kişiler bu iddialarını nasıl temellendiriyor? siz bu fikirdeyseniz neden böyle düşünüyorsunuz?

umarım meramımı anlatabilmişimdir. "hayır abi olur mu türk mutfağı süperdir çünkü..." diye gelmeyelim lütfen.

düzeltme: jangbogo'nun cevabı üzerine soruyu "türkiye mutfağı" olarak güncelliyorum. söz konusu bu insan güneydoğu mutfağı da dahil olmak üzere türkiye sınırları içerisinde gördüğümüz mutfağın zayıf olduğunu düşünüyor. niye?

 
cogu yemegin temelinin yag sogan ve salcaya dayandigi icin olabilir.


  • nax  (27.08.16 02:09:21) 
yemeklerde kullanılan etler çoğunlukla atık parça ve sıyırma etlerden oluşuyor. kıyma vb. etler de baharatlarla kötü kokularından arındırılıp et dye ekmekle harmanlanıp iteleniyor. güzel mi güzel. köfte patates pilav dünyanın en güzel yemeği. karşıdan bak dediğin için böyle yazdım.


  • karlmarx  (27.08.16 02:47:23) 
türk mutfağı derken güneydoğu'yu daha doğrusu mezopotamya (kürt-türk mevzusundan bahsetmiyorum) mutfağını ayrı tuttuğunu varsayarak söylüyorum.

türkler göçebe bir millet, zira yakın zamana kadar anadolu da öyle, pek şehirleşme yok. bu da mutfak kültürünü kolaycılığa hapsediyor. yazın başka kışın başka yerde yaşayan veya sürekli konan göçen adam hayvanı kesip yiyecektir veya tuzlayıp saklayacaktır. değişik sebzeler ve baharatlar elde etmeye vakti ve de imkanı olmayacaktır. dikkat edersen zengin mutfaklar genelde yerleşik kültürlerden çıkıyor, çin, hint, mezopotamya, fransız, meksikalı vs.
  • jangbogo  (27.08.16 02:51:25 ~ 02:52:19) 
türk mutfağı dediğimize dışarıdan bakalım:
kebap lahmacun lahmacun kebap adana kebap iskender kebap lahmacun
kimsenin haberi yok, zira birbirimizden de haberimiz yok, mardinlilerin türlü acayip lezzetli yemekleri var ama mardinli bir arkadaşım var o olmasa duyma imkanım olabileceğini zannetmiyorum
siz türkler nasıl derler: piar çalışması eksikliği bile değil yokluğu
  • dafaisss  (27.08.16 03:00:10) 
turk mutfagi ya da anadolu mutfagi, diger akdeniz ulkelerinin mutfagi kadar zengindir. pekcok kisi, italya diyince makarna ve pizza disinda adamlarin yemeklerini pek bilmez. yurtdisinda bulunan birisi de sadece donercileri ziyaret ettiyse, bizim yemeklerimizi bilmez. yoreden yoreye farkli yemekler var, her yorede guzel yemekler var. Diyarbakir'in, mardin'in yemekleri ayri guzel; antep'in adana'nin ege'nin yemekleri ayri guzel. suanki kendini turk kabul edenlerin cogu, turkler anadolu'ya gelmeden once bu bolgede yasayanlarin torunlari. bu da anadolu'daki pekcok lezzette onlarin payini da gosterir. ve sunu unutmamak gerekir, gunumuzdeki yemekler 15-16.yy sonrasi yaratildi diyelim de o zaman herkesin anadolu yemeklerinde biraz da olsa katkisi oldugunu anlatmis olalim.


  • ubi dubium ibi libertas  (27.08.16 03:52:38) 
Meshur ispanyol mutfagi da sarimsak, domates, zeytinyagindna olusur ve cogunlukla isci yemekleridir. O nedenle turk mutfagini asagilayanlari anlamiyorum. Hatta bir riavyete gore david backham'in ispanya'dan ayrilmasinin sebebi victoria'nin sarimsak kokusundan artik tiksinmesiymis

Adana kebaba bok atanlar benc ebir osmanli sarayinda neler pisiyormus baksinlar. Turk mutfagi 3-5 kebaptan ibaret degil. Osmanlilar bunu kayit altina almadigindan su anda tam olarak tarifleri bilemiyoruz ve pazarlayamiyoruz. Esas sebebi budur. Yoksa tartare'dan cok daha sofistike yemeklerimiz var
  • la noix  (27.08.16 10:14:14) 
evet, tam vermeyin dediğim cevabı vermişsiniz. hadi "tanınmıyor, bilinmiyor" savunması bir nebze de ne siyaseti arkadaş? jangbogo'nun cevabı oku. bu arada lahmacun nedir mesela? at üstünde mi o da gelmiş orta asya'dan?


  • sanat guresi  (29.08.16 01:37:53 ~ 01:38:12) 
nax'ın dediği şekilde söylediler bana. 'Çoğu yemek soğanla salçayı kavur, üstüne yemekle suyunu ekle' şeklinde karşı çıktılar. Açıkçası ben de çok bilgili değilim zaten bu konuda; çok fazla argüman bulamadım. Sadece 'Gaziantep'in yüzlerce yöresel yemeği olduğunu söylüyorlar. Mantı, lahmacun, kısır, vb.' dedim. Gerçekten de Gaziantep'te 250'den fazla yerel yemek varmış. 'Türkiye mutfağı fakirdir' demek biraz haksızlık olur ama o zenginliği ben kendi adıma pek tanımıyorum. Bir arkadaşım bir Hatay sofrasına götürdü. Kerebiç diye bir şeyi ilk defa orada gördüm mesela. Beğenmedim tadını ama kim bilir yemediğim ve kaçırdığım neler var. Ben de dafaisss'e hak veriyorum bu noktada. Yemek varmış ama biz tanımıyoruz. Bu kadar kültürün kesişim noktasındaki bir yerin mutfağı çok da fakir olmasa gerek.


  • aychovsky  (29.08.16 04:29:46 ~ 04:34:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.