[]

Plak/pikap işine girmek ama hiç anlamamak

plak işi çok hoşuma gidiyor ama fiyatlar çok uçuk. forumlara bakıyorum tavsiyeler de çok uçuk. odyofil felan değilim şöyle yeni nesil bişey alsam:
www.dr.com.tr

zaten plaklar da en ucuzundan olucak. iş görmez mi yoksa illa eski model analog bişeyler mi almak lazım. ne dersiniz yoksa hiç bulaşmamak mı lazım.

sahafları gezmeyi ben de düşündüm ama hiç anlamadığım bir tam öpülmelik müşteriyim. 2 gün sonra o cihaz arıza yapsa ben onun derdiyle uğraşamam o yüzden yeni bişeyler almayı düşündüm.

 
Benzeri sıfır ürünlerden kullanan arkadaşlarım var, bir şikayetlerini duymadım ama tam markaları modelleri nedir bilemiyorum. İşten anlayan biriyle feriköydeki bit pazarına gitmek daha hesaplı olabilir.


  • aioniotita  (26.08.16 16:54:55) 
Biz de sizin gibiydik, ilk pikabimizi alırken. Baya arastirdik, linkteki pikabin birkaç eksisinden dolayı yine d&rda satılan başka bir pikap aldık.

Evet, cok daha pahali pikaplar var ama sizin, bizim gibi profesyonel olmayan insanlar için yeni nesil ortalama bir pikap yeterli oluyor. Biz memnunuz.

Plak kısmına gelince genelde internetten aldık. Geçen seneki kitap fuarında ikinci el plak satan standlar vardı, baya plak depoladik ordan. Yurtdışından getirtmek de bir alternatif.
  • fraise  (26.08.16 17:08:03) 
plaklar en ucuzundan olsa bile çizik olmayanları minimum 45 liradan falan başlar. Şansa temiz bulabilirsiniz 10 tl'lik 20 tl'lik falan ama şans gerçekten. Çizik plak da iğneye zarar verir.
Sıkça yurtdışına çıkıyorsanız bolca bulabilirsiniz ama.

  • whoosie  (26.08.16 17:10:43 ~ 17:11:11) 
motoru bozulmamış analog aletler bu aletlerden daha dayanıklıdır. kayışlı olanların en fazla kayışı esner ya da kopar. onu da siz değiştirebilirsiniz zaten. çok basit bir işlemdir. bu gösterdiğiniz aletler bana sorarsanız, makyajlanmış aletler. yani istediğinizi aslında bulamayacaksınız bunda. tabi çok ciddi fiyatlı cihazlar var. fakat iyi bir ikinci el bulmak da kolay.

ayrıca dediğim aletlerden alırsanız, bu işten anlamaya da başlayacaksınız zamanla. yani ikinci el temiz bir akai, jvc, dual, pioneer işinizi görecektir. daha detaylı anlatıp bunaltmayalım...

ekleme: başlangıç için dikkat etmeniz gereken şeyler, iğnenin çok toz toplayıp toplamadığı, kolun yaptığı basınç, seste dalgalanma olup olmadığı, devir değişiminde sıkıntı olup olmadığı, dönen tablanın dönüşte yalpalamaması, mümkünse tablanın plasik olmaması... üstündeki plağın kaymasını önleyen plastik parçadan bahsetmiyorum tabi.

ah bir de mümkünse kolun otomatik değil analog olması. otomatik dertsizdir, basarsınız bitince kendini geri atar falan ama daha kolay bozulabilir ve daha hassastır. tabi sese etkisi de vardır ama bence onlar daha sonraları düşünülebilir, sizin pozisyonunuzda.

tabi bunlar benim düşüncelerim. belki bana katılmayanlar olabilir.

ekleme: çok uzatıyorum belki ama amplisiz modelleri daha makbuldür bunların. inanın fark çok fazladır. ortalama bir ampli ile çok başarılı sonuçlar alırsınız. bir de bir kilit nokta daha söyleyeyim bu önemli. bazı modellerde pre ampli yoktur. yani eğer yabancıysanız açıklayayım. sinyaller sizin çıkış vereceğiniz ampli ile uyuşmaz. bu yüzden bir de pre ampli almak gerekir. bu çok nadir olan bir şey. bir dönem böyle bir furya varmış galiba. ya da pre ampli'nin de sese etkisi üzerinden yapılmış bir şey olabilir. orada bulunduğunuzda dinleyin kısacası. bir ampliye takıldığında direk çalışabilir pozisyonda mı yoksa arada başka bir cihaz var mı? 3-4 sigara paketi büyüklüğünde olurlar genelde.
  • windowsguvenlikduvari  (26.08.16 17:16:25 ~ 17:27:57) 
kötü pikap plak bozar


  • Batuhanolabilir  (26.08.16 17:21:28) 
hevesinizi anliyorum. kendinizden emin olmadan bu hobiye girismeyin.

kaliteli muzik dinlemek istiyorsaniz iyi bir cift hoparloru bir amfi vasitasiyla bilgisayarinizin kulaklik cikisina baglamak yeterli. internette boyle korsan muzik indirenler ve arsiv yapanlar var.

eger muzigin kendisinden cok plagi dinlemek ve plak biriktirmek istiyorsaniz ve kararliysaniz:.

o gonderdiginizi almak yerine ben olsam kalite kontrolden dolayi bunu tercih ederdim: www.amazon.com

hatta alabilirseniz bu cok daha iyi ve ciddi: www.amazon.com

bu islerden hic anlamiyorsaniz once biraz teknik konulari arastirmanizda fayda var. hem fiyatlar ve kalite konusunda kanmamak icin, hem kullandiginiz plakcalarin sagligi icin hem de isin zevki burada oldugu icin. pikap ignesi nasil takilir cikarilir ayarlanir gibi bir ton detay var. biraz arastirin. tavsiye edilen hoparlorler de vardir onlara da bakin.

ne tarz muzik dinlediginizi bilemiyorum ama eger plak alacaksaniz kondusyonu iyi olmayan plaklara para vermeyin, plakcalarinizin sagligina onem verin.

arastirmak icin google'da "what's the best starter turntable?" gibi aramalar yapabilirsiniz.

son olarak kendinize bir fiyat araligi belirleyin. neye ne kadar ayirmak istediginize karar verip oyle arastirin.

ucuzuna kacarsaniz zevkini cikaramayabilirsiniz.
  • idexo  (26.08.16 17:24:43 ~ 17:57:26) 
cevaplar için çok teşekkürler arkadaşlar.
derdim sadece kaliteli müzik değil @idexo nun dediği gibi istediğim müzik dinlemek değil plak dinlemek. analog aletler tabi ki daha çekici ama düşük bütçeyle olanlarına çok güvenemiyorum açıkçası. 400-500tl civarına dual felan gibi çok tavsiye edilen cihazlar bulunmuyor görüğüm kadarıyla. o yüzden yeni nesil daha dertsizmiş gibi geliyor ama yanılıyorum büyük ihtimalle :)
biraz daha araştırma yapmam lazım gibi görünüyor
  • genc irisi  (26.08.16 17:39:32) 
aynisini kullaniyorum, isimi goruyor, plaklarimin tozunu aliyorum sadece oyle dinliyorum. plakcalar baslangic icin yeterli. beklentinize bagli her sey.


  • ekyil  (26.08.16 17:40:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.